Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her setter Sarah (11) verdensrekord på 100 meter

Aldri har noen blitt målt raskere på OLs paradegren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hele verden måpte da Usain Bolt fra Jamaica satte sin nærmest umenneskelige verdensrekord på 9,58 på 100 meteren i Berlin for snart tre år siden.

Bolts fantastiske løp kan naturligvis ikke sammenliknes med dyrs «idrettsprestasjoner», det finnes for eksempel et utall fisker som svømmer raskere enn Michael Phelps uten at amerikaneren blir noe mindre imponerende av den grunn.

Det er likevel ganske underholdende å se hvordan en gepard, verdens raskeste landdyr, gjør det på OLs største øvelse: 100 meteren.

Ny verdensrekord: 5,95 National Geographic lot fem geparder prøve seg gjennom en hel dag på øvelsen som definerer hvem som er raskest på kloden vår, og ikke overraskende ble Bolts verdensrekord pulverisert.

Sarah (11) var aller raskest med tiden 5,95, som er den raskeste tiden som noen gang er målt av et levende vesen på distansen. Toppfarten 11-åringen nådde var hele 98 km/t. At det var nettopp Sarah som skulle sette verdensrekorden overrasker ikke matmor.

- Ingen kan løpe som Sarah, hun er helt spesiell. Jeg visste at hun kunne løpe under seks sekunder, men å se henne gjøre det var fantastisk, sier Cathryn Hilker, grunnlegger av kattesenteret på Cincinnati Zoo, som har fulgt Sarah fra hun var et lite nøste.

Raskere i naturen Verdt å nevne er at geparder ute i naturen er langt raskere enn katter i fangenskap. Ute i sitt rette element, på savannene i Afrika der de jakter antiloper og annet snacks, går verdens raskeste landdyr fra 0-100 km/t på under tre sekunder og toppfarten er opp mot 120 km/t. Akselerasjonen er på linje med de råeste sportsbilene og en vanlig personbil vil bli fullstendig parkert.

- Hun så ut som en prikkete missil. Jeg har aldri sett noe levende løpe så fort, sier National Geographics fotoredaktør Kim Hubbard, som tok bildene som vil være i bladets november-nummer. Der vil man se nærbilder av Sarah i fart, der hun kryper sammen i lufta for å minske luftmotstanden.

Det er imidlertid ingen selvfølge at geparden kommer til å overleve også i framtida. Den er truet på flere kanter, ikke bare fra mennesker som legger ut gift for å hindre at de superraske kattene tar buskap, men geparden er også svært sårbar på grunn av svært liten genetisk variasjon hos de 9 000-12 000 ville gepardene som er igjen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media