KRITISERER: Stefan Löfven benyttet anledningen i sin felles pressekonferanse med Donald Trump til å gå til angrep på Trumps straffetoll. Video: Det hvite hus Vis mer

Sveriges statsminister møtte Trump:

Her sier Löfven det Trump absolutt ikke vil høre

Tidligere har Sveriges statsminister rast mot Trumps kvinnesyn og politikk. Når de «endelig» møttes gikk han nok en gang ut mot presidenten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): De smilte og tok hverandre i hendene da de møttes tirsdag kveld, men det er ikke bare søt musikk som akkompagnerer forholdet mellom verdens mektigste mann og svenskenes statsminister.

Tirsdag kveld var det Trumps forslag om høyere tollsatser som skapte splittelse, men mer om det seinere. For uenighetene mellom USAs president og svenskene strekker seg langt tilbake.

Donald Trump hadde ikke engang rukket å bli president i USA før Sveriges statsminister Stefan Löfven gikk i strupen på ham:

- Jeg synes det er så ille. Jeg lurer på når det kommer til å stoppe. Finnes det noen bunn i det der? Det ser ikke slik ut, sa Löfven til Expressen i oktober 2016, og fortsatte:

- Hans kvinnesyn er jo helt forferdelig. Det er fullstendig ufattelig at en slik person i det hele tatt er en kandidat (til å bli president, red.anm.). Jeg begriper det ikke.

«Grab them by the pussy»

Uttalelsen baserte seg i stor grad på en video som var på alles lepper.

Bare dager tidligere hadde nemlig Washington Post publisert en video fra 2005, som viste Trumps omtale av et mislykket forhold på å forføre en kvinne - samt flere grovt nedsettende utsagn om kvinner.

- Jeg prøvde, men hun var faen meg gift. Jeg prøvde meg virkelig, men fikk det ikke til. Nå nettopp så jeg henne igjen, hun hadde fått kjempestore pupper og det hele. Hun har totalt forandret utseendet, sier Trump til TV-profil Billy Bush.

Presidentkandidaten skal også ha omtalt en rekke andre kvinner svært negativt, og han snakker om hvordan man kan te seg rundt kvinner når man er en rik og kjent mann som ham selv.

- Klå dem i skrittet («grab them by the pussy»). Du kan gjøre hva som helst, sier Trump i videoen.

KVINNEKRITIKK: Donald Trumps omtale av kvinner ble nok en gang gjenstand for kritikk, etter at denne videoen (fra 2005) der Trump beskriver hvordan man kan opptre rundt kvinner når man er rik og berømt som han er, dukket opp. Video: CNN Vis mer Vis mer

Heller ikke Löfvens statsråder har vært nådige mot Trump. I en Twitter-melding til Hillary Clinton, beklaget Sveriges utenriksminister Margot Wallström at Trump hadde stukket av med seieren.

- Vi er mange som synes det er veldig vanskelig å komme over (til USA, red.anm.) og se bort fra uttalelsene og hans klare holdninger. Det avslører et kvinnesyn … Jeg tror ikke han kommer til å endre på det i full fart. Det er veldig viktig at vi holder fast på det vi tror på. Vi må virkelig la våre vurderinger bli sett, sa hun til Expressen etter Trumps overraskende valgseier.

- Se hva som skjedde i Sverige i går

Forholdet mellom Trump og svenskene skulle ikke bli stort bedre etter at Trump ble valgt til USAs 45. president.

Under én måned etter at han hadde flyttet inn i Det hvite hus kom presidenten med en Sverige-uttalelse som selv svenskene sleit med å forstå.

- Akkurat nå blir ulovlige migranter kastet ut, og de kommer aldri tilbake, tordnet Trump under en tale i Florida - før han dro fram eksempler på land han mener det går galt med.

Blant dem var Sverige.

- Bare se hva som skjedde i Sverige i går kveld, sa Trump i talen, før han fortsatte:

- Sverige. Hvem ville tro det? Sverige! De tok et stort antall inn. De har problemer, som de aldri hadde trodd var mulig.

Problemet var at ingen klarte å finne ut av hva som skulle ha skjedd «i Sverige i går kveld».

Presidenten ble beskyldt for å referere til et terrorangrep som ikke hadde skjedd, ettersom Sverige ble nevnt samtidig som han ramset opp en rekke terrorangrep i Europa. Det svenske sikkerhetspolitiet Säpo understreket at ingen konkret hendelse hadde funnet sted i Sverige den dagen, ifølge NTB.

SVERIGE?: Trump var på talerstolen i Florida 17. februar. Der sa han blant annet noe om et angrep i Sverige - og reaksjonene har ikke latt vente på seg. Video: CNN Vis mer

Svenske myndigheter tok kontakt med ledelsen i Washington for å finne ut hva presidenten egentlig mente. ​Den svenske ambassaden i Washington fulgte opp med å tvitre at de gjerne ville fortelle Trump om den svenske innvandringspolitikken.

«Vi ser fram til å informere den amerikanske regjeringen om svensk innvandrings- og integrasjonspolitikk».

Først to dager seinere la Trump selv ballen delvis død med en Twitter-melding:

- Min uttalelse om det som skjer i Sverige, var en referanse til et program som ble vist på Fox News om innvandrere og Sverige, skrev presidenten.

Det var med andre ord en hel del som lå til rette for uenigheter, da de to statslederne møttes tirsdag kveld. ​

- Jeg fikk rett

Löfven ble konfrontert med presidentens uttalelser før avreise til USA forrige uke:

- Tja. Jeg tror at han refererte til noe han hadde sett på TV. Jeg kan fortelle om et Sverige der det går veldig bra på mange områder, selv om vi også har våre utfordringer. Jeg ser fram mot en god diskusjon med presidenten, sa Löfven før avreise til USA.

Uttalelsen fra 2017 ble også tema under tirsdagens pressekonferanse, der Trump skrøt av at han hadde rett og sa at Sverige «helt klart har problemer med innvandring».

- Jeg var en av de første som sa det. Jeg fikk en del kritikk da, men det er greit, for jeg fikk rett. Jeg vet dere har problemer, men jeg tror de kommer til å forsvinne. Forhåpentligvis fort, sa Trump på pressekonferansen etter et timelangt møte med Sveriges statsminister tirsdag.

Samtidig understreket Trump at Sverige er et fantastisk land og en fantastisk alliert.

Löfven erkjente at Sverige har et problem, men ikke av den størrelsen Trump sikter til, og sa regjeringen jobber for å rette opp i problemene.

- Vi har ingen «no go-soner». Vi har gjort mye og kan se at antallet skyteepisoder minsker i våre tre største byer, sa den svenske statsministeren, ifølge NTB.

Handelskrig
Det tilsynelatende viktigste punktet, og den største splittelsen, under møtet mellom de to tirsdag, dreide seg om handelsspørsmålene.

Löfven er den første EU-lederen til å møte Trump etter at han forrige uke kunngjorde at han vil innføre høye tollsatser på import av stål og aluminium for å beskytte amerikansk industri. Den svenske lederen gjorde det klart for Trump at frihandel er veldig viktig for EU, men amerikaneren ser ut til å stå ved sin beslutning og sa EU har behandlet USA urettferdig og røft, ifølge NTB.

- En handelskrig behøver ikke være en dårlig ting, sa Trump.

Kanskje ikke for USA. Men en handelskrig må unngås - nærmest for enhver pris, sett med svenske øyne. Stefan Löfven kom i alle fall med en uttalelse som neppe ble opplevd som søt musikk for president Trump.

- Sverige og USA er to av de mest innovative økonomien i verden, og vi ser store muligheter foran oss. Svensk vekst er bygd på samarbeid, konkurranse og frihandel. Jeg er overbevist om at høyere tollsatser vil skade oss alle over tid, og som svenske støtter jeg selvfølgelig EUs innsats for å få til handel med færre hindre, sa Löfven.

- Alle kommer til å lide av tollene. Problemet er at det finnes en overkapasitet, men den er først og fremst kinesisk. Fra vårt synspunkt er det bedre om EU og USA samarbeider i dette spørsmålet, fortsatte han.

Overfor SVT fulgte han opp:

- Et handelshinder er ikke bra for et lite land. Det finnes ikke noe positivt med en handelskrig, sa Löfven.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer