Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her sier Netanyahu at Iran er ett år unna en atombombe

Stikk motsatt av hva Mossad mente, ifølge hemmeligstemplede dokumenter.

NESTEN BOMBE KLAR:  Her advarer Israels statsminister Benjamin Netanyahu om at Iran bare har ett år igjen før de har klar en atombombe. Netanyahu viste fram tegningen i FNs generalforsamling i september 2012, til tross for at hans etterretningsorganisasjon, Mossad, ikke var av samme oppfatning. Foto: Richard Drew / Ap / Scanpix
NESTEN BOMBE KLAR: Her advarer Israels statsminister Benjamin Netanyahu om at Iran bare har ett år igjen før de har klar en atombombe. Netanyahu viste fram tegningen i FNs generalforsamling i september 2012, til tross for at hans etterretningsorganisasjon, Mossad, ikke var av samme oppfatning. Foto: Richard Drew / Ap / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 2012 gikk Israels statsminister Benjamin Netanyahu voldsomt ut og advarte om at Iran bare var ett år fra å ha en atombombe. Uttalelsene er stikk i strid med informasjonene som Mossad, Israels etterretningsorganisasjon satt på, viser hemmeligstemplede dokumenter fra Mossad, som Al Jazeera har fått tak i.

Netanyahu kom med advarslene i FN-bygningen i New York. Her sa han at verden måtte reagere for å stoppe iranerne. Men nå viser altså de hemmeligstemplede dokumentene at Mossad konkluderte med at Iran «ikke gjennomførte aktiviteter som var nødvendig for å produsere atomvåpen», skriver The Guardian.

- Viktig med fiender Dermed oppstår det et stort gap mellom Netanyahus retorikk og informasjonen hans etterretningsorganisasjon satt på samtidig.

- Det har vel vært kjent at Mossad har hatt en annen oppfatning av dette enn de sterke utfallene fra Netanyahu, både i israelsk og internasjonale presse. Dette blir jo spekulasjoner, men det er viktig for Netanyahu å vise til farlige fiender i omgivelsene rundt for å få støtte, både fra hjemmepublikummet, men også i forhold til den amerikanske kongressen, sier Nils A. Butenschøn, Midtøsten-ekspert og professor ved Norsk senter for menneskerettigheter, til Dagbladet.

Varsler nye lekkasjer Al Jazeera har delt det store og hemmeligstemplede materiale de nå sitter på med den britiske avisa The Guardian. De to mediehusene sitter nå på hundrevis av saksmapper, filer og kabler fra verdens viktigste etterretningstjenester.

I løpet av de neste tidene vil Al Jazeera og The Guardian publisere en rekke saker i det de kaller Spion-dokumentene (The Spy Cables).

Materiale de sitter på skal inneholde hemmelig korrespondanse mellom etterretningsorganisasjonene i Sør-Afrika og USAs CIA, Storbritannias M16, Israels Mossad, Russlands FSB og Iran. I tillegg til en rekke andre organisasjoner i Asia, Midtøsten og Afrika. Det vil omhandle den såkalte «krigen mot terror»,

Lekkasjene kommer 20 måneder etter at den amerikanske varsleren Edward Snowden ga fra seg titusenvis av hemmeligstemplede dokumenter til The Guardian.

TRENGER FIENDER:  Israels statsminister Benjamin Netanyahu er kjent for å gå ut i harde ordelag. Nå viser det seg at han kom med advarsler om at Iran var nær å lage en atombombe - til tross for at hans etterretningsorganisasjon, Mossad, var av en helt annen oppfatning. Foto: Gali Tibbon / Afp / Scanpix
TRENGER FIENDER: Israels statsminister Benjamin Netanyahu er kjent for å gå ut i harde ordelag. Nå viser det seg at han kom med advarsler om at Iran var nær å lage en atombombe - til tross for at hans etterretningsorganisasjon, Mossad, var av en helt annen oppfatning. Foto: Gali Tibbon / Afp / Scanpix Vis mer
Hele Norges coronakart