HISTORISK BILDE: Omgitt av politiske støttespillere og spesielt inviterte gjester signerte Obama helseforikringsloven klokka 17 i ettermiddag norsk tid. Foto: SHAWN THEW / EPA / SCANPIX
HISTORISK BILDE: Omgitt av politiske støttespillere og spesielt inviterte gjester signerte Obama helseforikringsloven klokka 17 i ettermiddag norsk tid. Foto: SHAWN THEW / EPA / SCANPIXVis mer

Her signerer Obama sin største politiske triumf

Helsereformen ble til lov i dag. - Jeg gjør dette på vegne av min mor, sa presidenten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Både Barack Obama og visepresident Joe Biden gliste fra øre til øre i ettermiddag.

- I dag, etter at folk har forsøkt i nesten et århundre, etter nesten et år med debatt og etter at alle stemmene er talt - så blir helseforsikringsreform til lov i USA, sa Obama da han inntok podiet før signeringen.

Og da presidenten satte seg ned ved skrivebordet og satte 20 navnetrekk på dokumentet klokka 17 i dag norsk tid, var den historiske helsereformen blitt lov.

- Generasjoner har kjempet I talen i forkant tok presidenten for seg ett etter ett av de mest sentrale delene av reformen som raskt vil få betydning for store deler av den amerikanskje befolkningen. Loven er den største overhalingen av amerikansk helsevesen på over 40 år.

- Dette er noe generasjoner har kjempet for og gått i tog for, og mye vil ta tid å implementere. Men store elementer som haster vil være på plass allerede i år, understreket presidenten.

Han hadde flere inviterte gjester ved signeringen som synliggjør behovet for reformen, men pekte også på probleme hans egen mor opplevde da hun døde av kreft.

- Jeg gjør dette på vegne av min mor, som kranglet med forsikringsselskapene selv mens hun slet seg gjennom sin siste dager, sa Obama.

- Aldri sett ham så gladDa det søndag ble klart at demokratene hadde klart å samle troppene tilstrekkelig til å få flertall for Obamas helsereform i Representantenes hus, ga presidenten «high five» til stabssjef Rahm Emanuel i Roosevelt room i Det hvite hus, og jublet mer enn etter valgseieren 5. november 2008.

- Jeg har ikke sett presidenten så glad for noe utenom familien så lenge jeg har kjent ham. Han var opprømt kvelden etter valgseieren, men ikke som i går kveld, sa Obamas sjefsrådgiver David Axelrod i går om reformtriumfen.

SMILTE BREDT: Obama og visepresident Joe Biden hadde grunn til å juble i dag. Foto: J. Scott Applewhite / AP / SCANPIX
SMILTE BREDT: Obama og visepresident Joe Biden hadde grunn til å juble i dag. Foto: J. Scott Applewhite / AP / SCANPIX Vis mer

Obama ledet i ettermiddag også an i stående applaus for presidenten i Representantenes hus, Nancy Pelosi, som lyktes med å lokke, forhandle og true tvilende demokratrepresentanter én etter én til flertallet var i boks. Samme heder fikk majoritetsleder Harry Reid i Senatet.

Før presidenten inntok rommet, omfavnet mange av de 300 spesielt inviterte demokratene i East room hverandre, og tok bilder av hverandre foran talerstolen.

- For å si det opplagte: Dette er en historisk dag. I vårt yrke sier vi det ganske ofte, men jeg kan ikke se for meg en dag der det er me passende å si det enn nå, sa visepresident Joe Biden.

- Seier for sunn fornuftEn tilleggspakke til loven skal nå behandles av Senatet, men reformen er et faktum.

Den 44. presidenten har dermed, i motsetning til Bill Clinton og seks andre forgjengere som prøvde, klart å reformere helsevesenet. Det betyr blant annet at 32 millioner amerikanere som sto uten helseforsikring nå vil være dekket.

- Kveldens avstemning var ikke en seier for noe parti. Det var en seier for det amerikanske folk, og en seier for sunn fornuft, sa Obama på søndag.

Nå starter PR-krigen for å overbevise velgerne, og ikke bare egne partifeller. Mange av demokratenes ferskeste kongressrepresentanter kommer fra konservative distrikter der ja-stemmen til en reform frontet av liberale politikere er lite populær.

Republikanerne har håp om et alvorlig skrell i demokratenes flertall i huset og senatet etter kongressvalget i november, og vil bruke nei-argumentene mot helsereformen for det de er verdt.

SAMLEOBJEKT: Dette er pennene Obama brukte til å signere loven.  Foto: J. Scott Applewhite / AP / SCANPIX
SAMLEOBJEKT: Dette er pennene Obama brukte til å signere loven. Foto: J. Scott Applewhite / AP / SCANPIX Vis mer

Samtidig vil deler av loven tre i kraft allerede seinere i år, og demokratene håper oppslutningen vil øke når viktige velgergrupper forstår effekten på lommeboka.

- Vant over skittkastingenTidligere denne uka kalte New York Times den årelange kampen for reformen «et episk politisk slag som kan definere forskjellen mellom partiene i årevis»

Den neokonservative kommentatoren David Frum, tidligere taleskriver for George W. Bush, mener på sin side at søndagens historiske vedtak er «det største lovgivningsnederlaget for republikanere og konservative siden 1960-tallet».

Frum tror de mest ekstreme reformmotstanderne fikk lov til å kidnappe partiets retorikk, og at mer relevante argumenter og mulige kompromisser druknet i til dels løgnaktige og helt uforsonlige utfall mot demokratenes utkast.

Det var utvilsomt en enorm revansj for Obama at han klarte å stable på plass reformen etter tilbakeslag på tilbakeslag i vinter.

- Alle synserne, alle lobbyistene, alt spillet i Washington - det var vanskelig å tro at folket kunne klare dette, sa Obama før signeringen i dag.