Her sitter barn i fengsel

I turistparadiset Thailand sperres småbarn inne sammen med sine kriminelle mødre. Flere av barna har HIV.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

THAILAND/OSLO (Expressen/Dagbladet): I provinsfengselet i byen Chiang Rai helt nord i Thailand sitter nå 33 barn under fem år i fengsel. Alle er født mens mødrene soner.

- Barna må få være med sine mødre. Ingen slektninger vil adoptere dem. Dessverre sitter også pappa ofte i fengsel, sier Saichol Puek-on, sikkerhetssjef i fengselets kvinneavdeling, til Expressen.

Kvinnene slipper å føde i fengselet, men barna må sitte inne til mor er fri.

Mange har HIV

Hvis straffen er lang, sendes de til et fosterhjem i fireårsalderen. HIV-smittede barn som utvikler aids, sendes til en spesialanstalt.

Rett før jul ble en norsk fireåring sittende ei uke på ei kummerlig glattcelle i Phuket etter at faren ble tatt for narkotika.

Barna i Chiang Rai-fengselet må tilbringe sine første leveår omgitt av hardkokte kriminelle. Om natta sover de sammen med sine mødre på tynne madrasser.

Streng disiplin

Resten av døgnet er det hard fengselsdisiplin: Vekking klokka seks, frokost klokka sju, og avsynging av nasjonalsangen klokka åtte. En halv time seinere må ungene møte til fangeopptelling sammen med de andre innsatte. Barna får ikke dra på utflukter.

Mangler leker

Barn som ammer tilbringer dagen sammen med mor, de eldre må i fengselets barnehage.

- De har noen leker, men send oss gjerne noen flere, sier sikkerhetssjefen.

TØFF START: Disse thailandske småbarna startet livet i fengsel og slipper ikke ut før mor har sonet ferdig.