Her sitter David (36) i rommet der han slo i hjel sin egen far

Lutfattige David gir dopet skylden for Sør-Afrikas krimproblemer. Selv drepte han pappa fordi han ikke fikk mer penger til narkotika.

ANGRER DYPT: David (36) drepte faren sin i narkorus i dette rommet, hvor han nå bor sammen med to søstre. Foto: Torgeir P. Krokfjord/Dagbladet     -
ANGRER DYPT: David (36) drepte faren sin i narkorus i dette rommet, hvor han nå bor sammen med to søstre. Foto: Torgeir P. Krokfjord/Dagbladet -Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| ORANGE FARM (Dagbladet): Faren hadde stukket til ham litt av pensjonen hver uke. Han visste at sønnen brukte pengene på crack, men orket ikke stå i mot. David hadde vært på kjøret siden han var 13, og tok griskt imot smulene fra pappas magre pensjonskasse.

Men en dag sa faren nei. Året var 2005, og han var lei av å finansiere sin da 32-årige sønns forfall.

Han gav David beskjeden inne i den lille jordhytta de delte med Davids mor og tre søstre, i brakkebyen Orange Farm en snau times kjøring fra Johannesburg. David ble fly forbannet.

- Jeg var høy, og pappa hadde drukket. Det var pappa som slo først. Da svartnet det for meg, sier David til Dagbladet i dag.

Han møter oss i det samme rommet der han for fem år siden drepte sin egen far.

- Jeg slo og slo, slo med bare nevene, til jeg til slutt falt om og sovnet på gulvet, husker David.

Dagen etter ble han vekket av at politiet var på døra. David ble siktet for legemsbeskadigelse.

HatFaren svevde mellom liv og død. Davids mor døde av sykdom mens sønnen satt i varetekt. Og etter tre måneder sluttet faren å puste. Davids siktelse ble utvidet til legemsbeskadigelse med døden til følge. Han hadde griseflaks - minimumsstraffen for drap i Sør-Afrika er 15 år.

- Jeg fikk fem års fengsel. Retten la til grunn at pappa slo først. Jeg slapp ut etter tre år og åtte måneder. Men søstrene mine satt igjen uten foreldre, og med en bror som var drapsmann. De hatet meg, erkjenner David.

David slet også med store psykiske problemer, noe Dagbladet vet hadde innvirkning på straffeutmålingen. De snaut fire årene bak murene i Pretoria var til gjengjeld et sant helvete, for den magre, omkring 1,60 lave mannen.

- Du får ikke mye respekt for å ha slått faren din i hjel. Jeg fikk bank, sier David.

Vaktene var ok. Det var de andre fangene som slo ham helseløs.

- De mer erfarne fangene; gjengmedlemmer og sånn, de så på meg som en dritt. Vaktene slo bare hvis du gjorde noe galt. Og det turte jeg ikke å gjøre, bedyrer David, som insisterer på at han i dag er rusfri. 36-åringen forteller at han fortsatt ikke har fått noen fast jobb, men får inn litt penger gjennom å fikse TVer og annen elektronikk brakkeboerne finner i grøfta.

- Kanskje kan jeg få fagbrev som elektriker en gang. Se på TVen bak meg, for eksempel, sier David. Han peker og smiler intervjuets første smil.

- Den har jeg fikset. Helt alene!

DopHan bor fortsatt sammen med to av søstrene. David sier søstrene har skjønt at det var dopet som fikk ham til å gjøre det han gjorde.

- Dop, arbeidsløshet og stigende matpriser. Det er årsakene til at Sør-Afrika fortsatt har et krimproblem. På min tid fikk du en tablett med crack, to brukerdoser, for 20 rand (16 kroner, journ. anm), og det er sikkert enda billigere nå, tror han.

Statistikken kan gi ham rett, et stykke på vei. Siden 2004 har det vært en nedgang i antall drap og væpnede ran. Men narkotikakriminaliteten har skutt i været (se faktaboks).

- Folk driver dank, og blir lette ofre. Ungene trenger fritidstilbud, muligheter til å drive sport. Men se her, her er det ingen ting, sier han og titter ut av døra, mot blikkskurene utenfor.

Likevel, mener David, er det opp til hver og en.

- For innerst inne, så vet jeg det. At det var jeg, og jeg alene, som drepte min egen far.

BRUKTE CRACK: En dag ville ikke pappa gi David mer penger. Da svartnet det for ham. Foto: Torgeir P. Krokfjord/Dagbladet
BRUKTE CRACK: En dag ville ikke pappa gi David mer penger. Da svartnet det for ham. Foto: Torgeir P. Krokfjord/Dagbladet Vis mer