Her sitter fredspris- vinneren

- Vi vil ha en fredelig løsning, sa kinesiske myndigheter, og ba oss slette bildene av fengselet der fredsprisvinner Liu Xiaobo sitter.

BAK LÅS OG SLÅ: - Din kjærlighet er solskinnet som trenger gjennom fengselsmurer og gitter, skrev Liu Xiaobo til kona Liu Xia under rettssaken mot ham. Fra fengselet fortsetter han å skrive brev til henne. Foto: Kristoffer Egeberg
BAK LÅS OG SLÅ: - Din kjærlighet er solskinnet som trenger gjennom fengselsmurer og gitter, skrev Liu Xiaobo til kona Liu Xia under rettssaken mot ham. Fra fengselet fortsetter han å skrive brev til henne. Foto: Kristoffer Egeberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

JINZHOU (Dagbladet): I det grå dagslyset nærmer vi oss Kinas mest berømte fengsel.

Det ligger en ti minutters kjøretur utenfor Jinzhou, en by i den nordøstlige Liaoning-provinsen. Med mindre du er journalist eller kona til den fengslede fredsprisvinneren Liu Xiaobo, er det ingen grunn til å dra hit.

Glorete neonlys viser vei til utallige restauranter på hver side av gatene. Men både fortauene og restaurantene ser sørgelig tomme ut. I denne byen trenger du ikke vente på taxi. De kjører i hopetall hvileløst rundt.

- Hva gjør dere her? Vår taxi tar oss nesten helt fram til inngangsporten på fengselet. Vi rekker bare å ta noen raske bilder, før det kommer en vakt mot oss fra innsida.

- Kom hit! Det er ikke lov å fotografere her, sier han, og tar kameraet fra oss.

Det ringes i mobiltelefoner, en politibil og stadig flere kommer til, mens de studerer passene og pressekortene våre.

- Hva gjør dere her? Hvorfor er dere kommet hit? spør de. Men de vet svaret så altfor godt.

På innsida sitter Liu Xiaobo, vinner av årets Nobels fredspris.

Deler celle med fire Siden slutten av mai har han delt celle med fire andre. På 30 kvadratmeter har de sine køyesenger og plass til å spise og gå på do.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer