Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her sitter fredspris- vinneren

- Vi vil ha en fredelig løsning, sa kinesiske myndigheter, og ba oss slette bildene av fengselet der fredsprisvinner Liu Xiaobo sitter.

BAK LÅS OG SLÅ: - Din kjærlighet er solskinnet som trenger gjennom fengselsmurer og gitter, skrev Liu Xiaobo til kona Liu Xia under rettssaken mot ham. Fra fengselet fortsetter han å skrive brev til henne. Foto: Kristoffer Egeberg
BAK LÅS OG SLÅ: - Din kjærlighet er solskinnet som trenger gjennom fengselsmurer og gitter, skrev Liu Xiaobo til kona Liu Xia under rettssaken mot ham. Fra fengselet fortsetter han å skrive brev til henne. Foto: Kristoffer Egeberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

JINZHOU (Dagbladet): I det grå dagslyset nærmer vi oss Kinas mest berømte fengsel.

Det ligger en ti minutters kjøretur utenfor Jinzhou, en by i den nordøstlige Liaoning-provinsen. Med mindre du er journalist eller kona til den fengslede fredsprisvinneren Liu Xiaobo, er det ingen grunn til å dra hit.

Glorete neonlys viser vei til utallige restauranter på hver side av gatene. Men både fortauene og restaurantene ser sørgelig tomme ut. I denne byen trenger du ikke vente på taxi. De kjører i hopetall hvileløst rundt.

- Hva gjør dere her? Vår taxi tar oss nesten helt fram til inngangsporten på fengselet. Vi rekker bare å ta noen raske bilder, før det kommer en vakt mot oss fra innsida.

- Kom hit! Det er ikke lov å fotografere her, sier han, og tar kameraet fra oss.

Det ringes i mobiltelefoner, en politibil og stadig flere kommer til, mens de studerer passene og pressekortene våre.

- Hva gjør dere her? Hvorfor er dere kommet hit? spør de. Men de vet svaret så altfor godt.

På innsida sitter Liu Xiaobo, vinner av årets Nobels fredspris.

Deler celle med fire Siden slutten av mai har han delt celle med fire andre. På 30 kvadratmeter har de sine køyesenger og plass til å spise og gå på do.

Hver morgen klokka seks vekkes de til frokost, som består av ris. En time på formiddagen og en time på ettermiddagen får den 54 år gamle litteraturviteren og dissidenten en time i luftegården.

I motsetning til Hu Jia, en annen kinesisk dissident på innsiden av murene, slipper Liu Xiaobo fysisk arbeid. Tida går med til å lese bøkene kona Liu Xia bringer ham. En gang i måneden tar hun toget fra Beijing for å gi mannen en klem og tilbringe deres tilmålte 60 minutter sammen, i et rom bevoktet av fengselsbetjenter og et overvåkningskamera. Det er viktig at samtalen ikke penser inn på sensitive temaer.

Liu Xiaobo studerer engelsk fra en ordbok og leser romaner og historiske verker, men ikke noe med politisk innhold.

«Fredelig løsning» - Vi har også kurs for fangene. Kurs hvor de lærer om kinesiske lover og kanskje kan forbedre sine moralske verdier, forteller en av fengselsbetjentene mens vi venter.

Vi er blitt invitert inn på fengselspolitiets hovedkvarter, i påvente av en avgjørelse om hva som skal skje med oss. Vi har for lengst tilbudt oss å slette bildene. Men det holder ikke.

LANGT UNNA: 30. mai fikk Liu Xia vite at ektemannen uka før allerede var flyttet til Jinzhou-fengselet i Liaoning-provinsen. Fengselet ligger flere timers togtur nordøst for Beijing, på grensa mot Nord-Korea. Foto: Kristoffer Egeberg
LANGT UNNA: 30. mai fikk Liu Xia vite at ektemannen uka før allerede var flyttet til Jinzhou-fengselet i Liaoning-provinsen. Fengselet ligger flere timers togtur nordøst for Beijing, på grensa mot Nord-Korea. Foto: Kristoffer Egeberg Vis mer

- Dette er veldig sensitivt, forklarer utsendingen fra provinsens utenrikskontor, som omsider dukker opp.

- Vi vil ha en fredelig løsning, sier han - til og med på engelsk - for å understreke budskapet.

Deretter ber han oss om å formatere minnekortet. Å slette bildene er ikke nok. Han følger nøye med og forsikrer seg om at «formatere» dukker opp i kameradisplayet.

- Når ting ikke er så sensitivt lenger, vil vi gjerne invitere dere tilbake på omvisning. Da kan dere ta bilder, sier utsendingen.

Vi tar hverandre i hånda og sier ha det. Halvannen time har gått.

Tom stol Når Nobelseremonien holdes i Oslo Rådhus klokka 20.00 kinesisk tid er det ennå et par timer til lysene slukkes i Jinzhou-fengselet.

Kanskje ligger Liu Xiaobo på cella, iført sin grå fangeuniform, og tenker på at han skulle sitte i den tomme stolen på første rad.

I DAG STÅR STOLEN TOM: For første gang siden 1935, da Nazi-Tyskland nektet å løslate Carl von Ossietzky slik at han kunne reise til Oslo, deles ikke prisen ut under Nobel-seremonien. Foto: Reuters/Scanpix
I DAG STÅR STOLEN TOM: For første gang siden 1935, da Nazi-Tyskland nektet å løslate Carl von Ossietzky slik at han kunne reise til Oslo, deles ikke prisen ut under Nobel-seremonien. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!