GLISSENT: Eneromsavdelingen på Ila fengsel og forvaringsanstalt er en avdeling med 15 celler utenfor resten av fellesskapet ved fengselet. Her sitter Anders Behring Breivik og skriver på en tale, sier advokat Geir Lippestad. Foto: Berit Roald/Epa/Scanpix
GLISSENT: Eneromsavdelingen på Ila fengsel og forvaringsanstalt er en avdeling med 15 celler utenfor resten av fellesskapet ved fengselet. Her sitter Anders Behring Breivik og skriver på en tale, sier advokat Geir Lippestad. Foto: Berit Roald/Epa/ScanpixVis mer

Her sitter han

Anders Behring Breiviks dager består nå av styrketrening, to romaner fra fengselsbiblioteket og skrivingen av en ny «tale» på den spartanske cella.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En enkel stol er det eneste møblementet som ikke er boltet fast på fengselscella i Sørblokka på Ila der Breivik tilbringer nesten hele døgnet når han ikke er i avhør.

Massedrapsmannen er underlagt fullstendig isolasjon, og har ikke tilgang på noen av mediene som nå beskriver ugjerningene hans hver dag.

— Han har lånt to romaner på fengselsbiblioteket. Han ligger og leser dem, sier advokat Geir Lippestad.

Skriver ny tale Men den terrorsiktede 32-åringen ba også tidlig om penn og papir på cella. Etter alt å dømme lager han nå nok en tekst med hatbudskapet sitt.

— Han sitter og skriver på en tale, bekrefter Lippestad.

Eneromsavdelingen på Ila fengsel og forvaringsanstalt er en avdeling med 15 celler utenfor resten av fellesskapet ved fengselet. Alle cellene i den spesielt sikrede avdelingen er spesialtilpasset.

På cella til Behring Breivik er det ei seng og et lite arbeidsbord som er montert fast til veggen av sikkerhetshensyn.

Det er også en fastmontert vask og toalett i cellen, men toalettet har ikke et dolokk eller dosete. Toalettet er lagd av metall og ikke porselen, så det ikke kan knuses.

Sengen består av en enkel madrass med dyne og pute.

Skal han spise, må han gjøre det på cellen sin, og maten serveres på papptallerken og bestikket er av plast. Det eneste 32-åringen ser til andre enn fengselsbetjentene og politiet, er trolig utendørs, mens han er inne.

— Han har et vindu på cellen sin, sier fengselsdirektør Knut Bjarkeid til Dagbladet.

Fire av avdelingens rom er såkalte sikkerhetsceller, som brukes når man mistenker at den innsatte kan finne på å skade seg selv.

Behring Breivik skal imidlertid ikke sitte på en slik celle.

Trener styrke 32-åringen får være i friluft minst en time hver dag. Da bruker han tida på trening, etter det Expressen har fått opplyst.

Behring Breivik både løper og trener styrke isolert fra alle de andre fangene.

Det er bare Behrings advokat, utvalgte politifolk, en fengselsprest, de to oppnevnte sakkyndige og noen fengselsbetjenter som får ha kontakt med ham.

Når han blir fraktet til og fra avhør ved Politihuset i Oslo er vinduene i bilen han sitter i tildekket, slik at han ikke kan få beskjeder fra noen på utsida eller kommunisere med andre mennesker.

Sørblokka som Behring Breivik sitter i ble bygget i 1963, men har vært gjennom omfattende oppgraderinger siden den gang. Blokken er omringet av en egen mur, i tillegg til de ytre sikringene rundt hele fengselsområdet.