OVERRASKELSE : En CT-scan av guttens luftveisystem avslørte en plastikk-julestjerne i spiserøret. Foto: Tidsskrift for den Norske Legeforening
OVERRASKELSE : En CT-scan av guttens luftveisystem avslørte en plastikk-julestjerne i spiserøret. Foto: Tidsskrift for den Norske LegeforeningVis mer

Her sitter julestjerna fast i halsen på gutt (7 mnd)

Oppdaget først etter to måneder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er Tidsskrift for den Norske Legeforening som bringer den spesielle historien om en sju måneder gammel gutt som satte fast en plastikkstjerne av julepynt i halsen.

Etter to måneder med en rekke undersøkelser og en tur på intensiven, ble stjerna oppdaget.

En CT-scan av guttens luftveisystem avslørte et fremmedlegeme på 18 millimeter, formet som en julestjerne. Plastikkstjerna ble straks fjernet, og dermed kan gutten nå gå en gledelig jul i møte.

Flere undersøkelser
Å oppdage et fremmedlegeme i kroppen kan ofte kreve flere typer av kroppsskanning. Såkalte ikke-røntgentette objekter oppdages ved CT-scan.

Slik var det også for plastikkstjerna. Den sju måneder gamle gutten opplevde sikling og brekningstendenser, og ble derfor brakt til legen på et sykehus på Vestlandet. Røntgenbilder av luftveisystemet antydet imidlertid at alt var som normalt.

Problemene fortsatte likevel for gutten, som slet med å spise ikke-most mat. Dermed ble det nok en tur til legen, og denne gangen ble han innlagt med akutt tungpusthet. Her ble altså plastikkdelen oppdaget.

Etter at stjerna ble fjernet, forsvant symptomene umiddelbart. 

Slik er symptomene
Det er ikke uvanlig at små barn putter mye av det de finner i munnen. Heldigvis er det fullt mulig å oppdage at noe har satt seg fast i luft- eller spiserøret.

Ifølge tidsskriftet kan et fremmedlegeme i luftveiene ofte gi dramatiske symptomer som hoste, tungpusthet og blåfarging av hud på grunn av utilstrekkelig oksygenopptak.

Dersom noe havner i spiserøret kan det gi symptomer som spisevegring, brekninger og sikling. Over tid kan et fremmedlegeme i spiserøret også føre til dårlig vektoppgang og lungebetennelse.