Nordmann pågrepet i Russland:

Her sitter spionsiktede Frode fengslet: - Jeg håper han har en god advokat

- Familien har holdt fast til håpet om at det hele var en misforståelse. Men med alle meldingene som kom fra Russland i dag, så har vi forstått at det er alvor.

FENGSLET: Norske Frode Berg, som er tidligere grenseinspektør bosatt i Kirkenes, ble pågrepet av det russiske sikkerhetspolitiet FSB 5. desember i år. Nå sitter han fengslet i Lefortev-fengselet i Moskva, siktet for spionasje. Familien sier via sin forsvarer at saken er svært belastende for dem. Foto: Sergey Ponomarev / AP / NTB Scanpix
FENGSLET: Norske Frode Berg, som er tidligere grenseinspektør bosatt i Kirkenes, ble pågrepet av det russiske sikkerhetspolitiet FSB 5. desember i år. Nå sitter han fengslet i Lefortev-fengselet i Moskva, siktet for spionasje. Familien sier via sin forsvarer at saken er svært belastende for dem. Foto: Sergey Ponomarev / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Norske Frode Berg sitter på en celle i høysikkerhetsfengselet Lefortovo et steinkast unna det russiske sikkerhetspolitiet FSBs kontorer. Der sitter han siktet for spionasje mot Russland.

Fengselet ble i sin tid beryktet som oppbevaringsanstalt for politiske fanger under KGB-æraen, men har de siste tiårene vært underlagt FSB.

- Å sitte i et russisk fengsel er ikke noe spaopphold. Det er veldig ubehagelig, og kan på ingen måte sammenliknes med forholdene i et norsk fengsel, sier den anerkjente russiske advokaten og menneskerettsforkjemperen Ivan Pavlov til Dagbladet.

Tidligere denne måneden ble det kjent at Berg, som før han gikk av med pensjon jobbet som grenseinspektør i Finnmark, ble pågrepet under en reise til Moskva. Først tirsdag kom nyheten om at nordmannen er varetektsfengslet, siktet for spionasje mot Den russiske føderasjon.

Ifølge det russiske nyhetsbyrået Tass, ble Berg pågrepet under en spesialoperasjon i Moskva hvor han skal ha vært i ferd med å motta hemmeligstemplede dokumenter fra russeren Aleksej Shitnjuk om den russiske flåten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.