Nordmann pågrepet i Russland:

Her sitter spionsiktede Frode fengslet: - Jeg håper han har en god advokat

- Familien har holdt fast til håpet om at det hele var en misforståelse. Men med alle meldingene som kom fra Russland i dag, så har vi forstått at det er alvor.

FENGSLET: Norske Frode Berg, som er tidligere grenseinspektør bosatt i Kirkenes, ble pågrepet av det russiske sikkerhetspolitiet FSB 5. desember i år. Nå sitter han fengslet i Lefortev-fengselet i Moskva, siktet for spionasje. Familien sier via sin forsvarer at saken er svært belastende for dem. Foto: Sergey Ponomarev / AP / NTB Scanpix
FENGSLET: Norske Frode Berg, som er tidligere grenseinspektør bosatt i Kirkenes, ble pågrepet av det russiske sikkerhetspolitiet FSB 5. desember i år. Nå sitter han fengslet i Lefortev-fengselet i Moskva, siktet for spionasje. Familien sier via sin forsvarer at saken er svært belastende for dem. Foto: Sergey Ponomarev / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Norske Frode Berg sitter på en celle i høysikkerhetsfengselet Lefortovo et steinkast unna det russiske sikkerhetspolitiet FSBs kontorer. Der sitter han siktet for spionasje mot Russland.

Fengselet ble i sin tid beryktet som oppbevaringsanstalt for politiske fanger under KGB-æraen, men har de siste tiårene vært underlagt FSB.

- Å sitte i et russisk fengsel er ikke noe spaopphold. Det er veldig ubehagelig, og kan på ingen måte sammenliknes med forholdene i et norsk fengsel, sier den anerkjente russiske advokaten og menneskerettsforkjemperen Ivan Pavlov til Dagbladet.

Tidligere denne måneden ble det kjent at Berg, som før han gikk av med pensjon jobbet som grenseinspektør i Finnmark, ble pågrepet under en reise til Moskva. Først tirsdag kom nyheten om at nordmannen er varetektsfengslet, siktet for spionasje mot Den russiske føderasjon.

Ifølge det russiske nyhetsbyrået Tass, ble Berg pågrepet under en spesialoperasjon i Moskva hvor han skal ha vært i ferd med å motta hemmeligstemplede dokumenter fra russeren Aleksej Shitnjuk om den russiske flåten.

Shitnjuk, som er anklaget for høyforræderi i Russland, skal gjennom sin jobb ha hatt tilgang på sensitive dokumenter, opplyser den russiske uavhengige journalisten Andrej Soldatov overfor Dagbladet.

- De siste åra har vi sett en eksplosiv utvikling i antallet saker som dette (der folk blir siktet for spionasje eller forræderi, red.anm.). Før 2014 var det i snitt tre slike saker i året. De siste tre åra har snittet vært på rundt 15, sier Pavlov.

Risikerer 20 år i fengsel

I skrivende stund ser ikke ting lyst ut for den spionsiktede nordmannen. Anklagene mot ham har en strafferamme på 10-20 år, og Pavlov hevder at mye ligger til rette for at Berg vil bli dømt.

Det har nemlig aldri skjedd at en utenlandsk statsborger, som har vært siktet av russiske myndigheter for spionasje, har blitt frikjent, ifølge Pavlov.

- Dessverre. Jeg håper at han har en god advokat, for de aller fleste tabbene siktede kan gjøre i slike saker, finner sted i den første fasen av etterforskningen. Det skjer når FSBs etterforskere overbeviser siktede om å si noe eller å skrive under på dokumenter der de innrømmer alt de gjorde - eller ikke gjorde, sier Pavlov til Dagbladet.

Han mener det vil være så godt som umulig for Berg å ha noen kontakt med omverden, utover møter med norske diplomater som vil få strengt begrenset tilgang til møter i fengselet.

- Det er umulig for ham å kontakte sin norske advokat. Myndighetene utnevner en russisk advokat, som vil være gratis for den siktede. Det er likevel ikke nødvendigvis så positivt for skjebnen til den siktede, sier han.

- Aldri frikjennelse

Skkerhetspolitiet FSB arresterte den tidligere ubåtkapteinen Aleksandr Nikitin (til venstre) og siktet ham for landsforræderi i februar 1996. Nær seks år og over ti rettssaker seinere, var han frikjent. Mye takket være jobben som ble nedlagt av advokat Ivan Pavlov (til høyre). Foto: Alexander Demianchuk / Reuters / NTB Scanpix
Skkerhetspolitiet FSB arresterte den tidligere ubåtkapteinen Aleksandr Nikitin (til venstre) og siktet ham for landsforræderi i februar 1996. Nær seks år og over ti rettssaker seinere, var han frikjent. Mye takket være jobben som ble nedlagt av advokat Ivan Pavlov (til høyre). Foto: Alexander Demianchuk / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Pavlov ble for alvor kjent for omverden da han representerte russeren Aleksandr Nikitin i forræderi-rettssaken mot sistnevnte ved årtusenskiftet. Nikitin hadde bidratt til en Bellonarapport om atomsikkerheten i den russiske Nordflåten, og ble som følge av dette arrestert av FSB og anklaget for forræderi gjennom spionasje.

Som russisk statsborger ble Nikitin tiltalt for statsforræderi. En utenlandsk statsborger ville blitt tiltalt for spionasje for tilsvarende påståtte lovbrudd.

- Vi fikk Nikitin frikjent, og han er den eneste russeren som noen gang har blitt frikjent for slike anklager i Russland. Det finnes heller, så vidt jeg vet, ingen utlendinger som har blitt frikjent - etter å først ha blitt siktet for spionasje, forteller Pavlov.

- Bekymret

- Dette er ikke akkurat en lystig analyse, men det er nettopp disse tingene som gjør oss bekymret, sier advokat Brynjulf Risnes, som representerer Bergs familie i Norge.

Han bekrefter overfor Dagbladet at Berg er siktet av russiske myndigheter for spionasje, men der stopper også informasjonsflyten fra Russland.

- Problemet er at jeg vet altfor lite. Vi visste allerede at han var anklaget for spionasje, men familien har holdt fast til håpet om at det hele var en misforståelse. Men med alle meldingene som kom fra Russland i dag, så har vi forstått at det er alvor, sier Risnes.

ARRESTERT: Tidligere grenseinspektør Frode Berg er siktet for spionasje i Moskva. Foto: Martin Gramnæs / Sør-Varanger Avis
ARRESTERT: Tidligere grenseinspektør Frode Berg er siktet for spionasje i Moskva. Foto: Martin Gramnæs / Sør-Varanger Avis Vis mer

Han forteller at det er «uforståelig og utenkelig» for familien at Frode Berg skal være en spion.

- Det er derimot lettere å tenke seg at dette er en del av det politiske spillet mellom Russland på den ene siden og Norge og Vesten på den andre, sier Risnes.

Han viser blant annet til norske forskere, politikere og journalister som har blitt nektet visum til Russland, samt studenter som har blitt kastet ut av landet, og mener at situasjonen har tilspisset seg de siste åra.

- At enkelte ikke får slippe inn, eller blir kastet ut, av Russland er en ting. Denne hendelsen er langt mer alvorlig. Familien anser spionanklagene som uforståelige og håper at norske myndigheter gjør alt de kan for å oppklare situasjonen, sier han.

​På sin halvårlige oppsummering før jul i dag, bekreftet statsminister Erna Solberg (H) at hun er informert om situasjonen til Berg.

- Dette er en sak jeg ble informert om før dette møtet. Dette er en konsulær sak som vi behandler som det. Det er ambassaden i Russland og UD som følger opp den saken. De må kommentere den, sa Solberg under pressekonferansen.

Dagbladet har vært i kontakt med den russiske ambassaden i Oslo, som ikke hadde en kommentar til saken tirsdag ettermiddag.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer