Her sitter toåring i fengsel med narkotatt norsk mor

Boliviansk politi mener tre norske kvinner skjulte 23 kilo kokain i kofferten på vei til Oslo. Må arbeide eller betale for mat og celle.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du tips, bilder eller informasjon du vil dele med oss? Send SMS/MMS til 2400, epost til 2400@dagbladet.no eller ring oss på +47 2400 00 00.

(Dagbladet.no): Tre norske kvinner i alderen 17-22 år er arrestert for forsøk på å smugle 23 kilo kokain ut av Bolivia. Ifølge politiet var det narkotikahunder som oppdaget kokainen.

Dobbelt bunn

De tre unge kvinnene ble pågrepet da de skulle dra fra den internasjonale flyplassen Jorge Wilstermann de Cochabamba i byen Cochabamba til Norge. 

- Vi sjekket de tre kvinnenes bagasje, fordi vi fikk mistanke om at de var i besittelse av kokain, sier Milton Sanchez, som er direktør for den statlige spesialstyrken for bekjempelse av narkotrafikk (FELCN) til den bolivianske avisa La Razon.

De 23 kiloene med kokain var skjult i en dobbelt bunn på den ene kofferten som tilhørte kvinnene.

Nå sitter de fengslet sammen med den ene kvinnens to år gamle barn, og er nødt til å anke i løpet av de neste par dagene om de skal unngå varetektsfengsling.

Å få en celle og mat i fengselet koster penger. Ifølge kilder Dagbladet.no har vært i kontakt med som driver veldedighetsarbeid i fengselet jobber mange innsatte og deres barn hardt for å tjene nok penger til livets opphold. Fengselet er overfylt og har småbutikker og eget tilbud for de innsattes barn.

KVINNEFENGSEL: San Sebastian-fengselet har en egen kvinneavdeling der de tre kvinnene og barnet skal sitte, etter det Dagbladet.no får opplyst. Bildet til høyre er tatt i 2003. Det til høyre er fra i natt norsk tid. Foto: Flickr/Rabble / Arild Vik
KVINNEFENGSEL: San Sebastian-fengselet har en egen kvinneavdeling der de tre kvinnene og barnet skal sitte, etter det Dagbladet.no får opplyst. Bildet til høyre er tatt i 2003. Det til høyre er fra i natt norsk tid. Foto: Flickr/Rabble / Arild Vik Vis mer

UD på banen

Representanter for Utenriksdepartementet gjør det de kan for å bistå kvinnene.

Den norske ambassaden i Buenos Aires ble varslet om pågripelsen sent mandag ettermiddag.

- Vi sendte folk til Cochabamba. Tirsdag morgen kom en av de ansatte ved ambassaden i Buenos Aires, pluss konsulen i La Paz for å bistå de fire nordmennene, sier ambassadør Nils Haugstveit til Dagbladet.no.

Han forteller at ambassadeutsendingen og konsulen var tilstede på fengslingsmøtet som var mandag ettermiddag norsk tid.

Trenger mat i fengselet

- Vi er der for å påse at de får skikkelig advokatbistand og at de får nok mat og annet de måtte trenge i det daglige. De er åpenbart i en veldig vanskelig situasjon, sier Haugstveit.

Han vil ikke gå inn på hva kvinnene har forklart om bakgrunnen for at de ble pågrepet og fengslet.

Her sitter toåring i fengsel med narkotatt norsk mor

To offentlig oppnevnte bolivianske advokater forsvarer nordmennene. De tre kvinnene sitter varetektsfengslet i et kvinnefengsel inntil videre. I løpet av de neste 72 timene etter fengslingsmøtet må kvinnene levere en anke om de skal slippe varetektsfengsling.

Lange straffer

Det to år gamle barnet har vært hos sin mor i fengsel helt siden de ble tatt av politiet.

- Vårt fokus har vært spesielt rettet mot barnet. Det er det viktigste for oss, sier ambassadør Haugstveit til Dagbladet.no.

Bolivia, som er verdens tredje største produsent av kokain, har høye straffer for smugling av narkotika. Skulle de norske kvinnene bli funnet skyldig - og dømt - for sin befatning med de 23 kiloene kokain, risikerer de en straff på 15-20 års fengsel.

- De er anholdt for en alvorlig forbrytelse som myndighetene ser veldig strengt på. Dette er et stort tema for landet, og kan bli medvirkende til at det blir en alvorlig sak, sier Haugstveit.

Kvinnenes mobiltelefoner ble beslaglagt, men barnemoren skal ha vært i kontakt med sine pårørende i Norge via telefon.

Fengselet har tre etasjer, som alle er åpne inn mot en plass i midten. Ifølge flere kilder sitter rundt 400 kvinner og 250 barn i fengselet. Mange av kvinnene sitter inne for narkotika-relatert kriminalitet.

TORGPLASS: en åpen plass ligger omkranset av tre-etasjer høye bygninger. Bildet er tatt i 2003.
VAKT I NATT: En vakt i kvinneavdelingen i fengselet der de tre norske kvinnene og et barn (2) sitter fengslet.