MEKTIGE MENN: Xi Jinping blir Kinas neste president og håper på et godt samarbeid med nygjenvalgte USA-president Barack Obama. Her under et møte i Washington i februar i år. Foto: AP / Susan Walsh / NTB scanpix
MEKTIGE MENN: Xi Jinping blir Kinas neste president og håper på et godt samarbeid med nygjenvalgte USA-president Barack Obama. Her under et møte i Washington i februar i år. Foto: AP / Susan Walsh / NTB scanpixVis mer

Her sitter verdens mektigste mann

Dette er historien om Kinas neste president, bondegutten og USA-kameraten Xi Jinping (59).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Torsdag neste uke forventes det at 59 år gamle Xi Jinping blir kommunistpartiet i Kinas neste generalsekretær, og dermed landets neste president. Og med det lederen for landet med flest folk og blant de største økonomiene i verden.

CNN har forsøkt å tegne et bilde av hvem den nåværende visepresidenten er og hvordan det forventes at han vil styre landet. Informasjon om ledere i Kina er strengt regulert, temmelig lukket for omverdenen og styrt av myndighetene. Det er skrevet flere biografier om mannen det siste året. Forfatterne er anonyme, men forlagene er kjente.

- Kinesiske ledere når ikke toppen ved å flagge hvilke endringer de vil gjøre i landet. De når toppen ved å vise lojalitet til den sittende lederen. Hva de vil gjøre når de kommer til toppen er det store spørsmålet, sier politikkprofessor Bruce J. Dickson ved George Washington University`s Elliott School of International Affairs.

Født rød Xi Jinping ble født i 1953, samme år som kommunistpartiet hans overvant de ledende nasjonalistene, og kommunistpartiet etablerte Folkerepublikken Kina. Det har farget mannens røde liv.

Han er sønn av den revolusjonære folkehelten Xi Zhongxun, som fungerte som propaganda- og utdanningsminister under Mao. Etter flere lederverv i partiet falt han i unåde hos Mao. Han skal blant annet ha støttet opprør i Tibet, noe som falt i dårlig jord. Mannen mistet alle sine politiske verv under Kulturrevolusjonen på 60-tallet og ble sendt i eksil i Henan-provinsen sentralt i Kina.

Som såkalt barn av 1949-generasjonen, Folkerepublikkens første ledere, levde Xi Jinping et komfortabelt liv, helt til hans far falt i unåde. Senere på 60-tallet ble han en av ungdommene kjent som «sent-down youth». Det var personer som ble jaget fra byene til bygder og fjell, som et ledd i Maos tanker. Fra å være velstående bygutt le han plutselig forvandlet til fattig bondegutt.

Ifølge direktør Guo Yanjun i CNHK Media, forleggeren til en biografi om Xi Jinping, hadde oppholdet på landet en positiv innflytelse på mannens liv og styremåte.

- Til og med etter han ble en leder i Kina, hjalp han bønder, sier Guo til CNN.

Liker USA Da Mao døde i 1976 ble faren fikk faren til Xi Jinping vende tilbake til politikken. I 1979 var Xi Jinping ferdig utdannet kjemi-ingeniør. Men han ble ansatt i det militære og fikk flere toppstillinger der. Fremdeles regnes han som en god støttespiller og som en av familiemedlemmene i det kinesiske militæret.

På begynnelsen av 80-tallet engasjerte han seg i landsbrukspolitik. I den forbindelse reiste han til USA for første gang. Han var en del av en jordbruksdelegasjon til Iowa i USA. Hjem igjen hadde han med seg ny kunnskap om bondeyrket og turisme. Ifølge en annen biografi om Xi som ble utgitt tidligere i år, gjorde turen til USA sterkt inntrykk på den kommende presidenten.

Under oppholdet bodde han hos en familie i Muscatine, forteller forleggeren Pin Ho.

- I Kina framstår han som en nasjonalist. Men han håper nok inderlig å ha en god relasjon til Vesten, spesielt USA, sier Ho, som overfor CNN gjør et poeng av at Xis datter Xi Mingze for tida studerer ved Harvard i USA, men under pesvdonym.

STORSTUA: Fra «Folkets hall» i Beijing skal Xi Jinping styre landet de neste ti åra. Her fra åpninga av den 18. kommunistparti-kongressen i på torsdag. Foto: AFP / WANG ZHAO / NTB scanpix
STORSTUA: Fra «Folkets hall» i Beijing skal Xi Jinping styre landet de neste ti åra. Her fra åpninga av den 18. kommunistparti-kongressen i på torsdag. Foto: AFP / WANG ZHAO / NTB scanpix Vis mer

I februar i år besøkte han USA, og president Barack Obama fikk møte mannen som blir hakket mektigere enn ham selv. I løpet av sine fem dager i landet talte han om et forhåpentlig godt forhold til USA, han traff i tillegg til president Obama visepresiedent Joe Biden, utenriksminister Hillary Clinton og forsvarsminister Leon Panetta, en gest som blir tolket svært positivt med tanke på forholdet og historien landene i mellom.

I tillegg dro Jinping på nostalgitur til Iowa.

Lett å prate med Ifølge David Lampton virker man fornøyde i Det hvite hus om at Xi tar over Kina-makta de neste ti åra.

- Dette er en fyr vi kan jobbe sammen med, sier direktør David Lampton ved Kinesiste studier ved John Hopkins School of Advanced International Studies.

Til forskjell fra andre kommunistledere opp gjennom, virker Xi å være rolig og en enkel person å prate med, ikke en overforsiktig type.

Torsdag blir Xi Jinping valgt til øverste leder i kommunistpartiet for de neste ti åra. Også resten av toppledelsen i partiet skal skiftes ut.

Fra mars neste år tiltrer Xi Jinping, med mindre noe alvorlig skulle skje med ham, stillingen som Kinas president.

Les også: Inger Bentzruds kommentar «Ny stjerne over Kina»

HELTESTATUS: Xi Jinping er sønn av den revolusjonære folkehelten Xi Zhongxun (nummer to fra venstre). Her møter han broren til Dalai Lamaen i 1987. Dalai Lama er alltid sett på som en separatist, men har hatt et godt forhold til faren til Kinas neste president. Dette var etforhold som førte eldstemann Xi i unåde hos sin leder Mao på 60-tallet. Foto: REUTERS / Stringer / NTB scanpix
HELTESTATUS: Xi Jinping er sønn av den revolusjonære folkehelten Xi Zhongxun (nummer to fra venstre). Her møter han broren til Dalai Lamaen i 1987. Dalai Lama er alltid sett på som en separatist, men har hatt et godt forhold til faren til Kinas neste president. Dette var etforhold som førte eldstemann Xi i unåde hos sin leder Mao på 60-tallet. Foto: REUTERS / Stringer / NTB scanpix Vis mer