Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her skal Barack og Michelle feire

Med champagne og kanapeer i hånda skal Obama-paret ta imot folkets hyllest.

Ut på balkongen: Med denne utsikten skal Barack Obama motta hyllesten fra mange tusen oppmøtte. Foto: Henning Lillegård
Ut på balkongen: Med denne utsikten skal Barack Obama motta hyllesten fra mange tusen oppmøtte. Foto: Henning Lillegård Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| - Jeg tror det blir mye leven, det er jo plass til 7000 mennesker utenfor her, sier Grand Hotels restaurantdirektør Rune Johansen.

Johansen står i den luksuriøse Nobelsuiten, og forteller forventningsfull om alt som skal skje før Barack Obama kan gå ut på balkongen og ta imot folkets hyllest. Bak skuddsikkert glass.

Torsdag 10. desember skal nemlig ekteparet Obama stå i denne suiten, omgitt av massive gullspeil, Munch-maleri, og et tyvetalls bilder av tidligere nobelprisvinnere, og gjøre seg klar for folkemassene.

Champagne og kreps
Men først skal det feires i Nobelsuiten, og festen har Johansen ansvar for.

Gleder seg: Salgs- og markedsdirektør Kari Hasselknippe og restaurantdirektør Rune Johansen på Grand Hotel har store forventninger til Obamas besøk.
Foto: Henning Lillegård
Gleder seg: Salgs- og markedsdirektør Kari Hasselknippe og restaurantdirektør Rune Johansen på Grand Hotel har store forventninger til Obamas besøk. Foto: Henning Lillegård Vis mer

- De skal få servert kanapeer og champagne. Vanligvis er det snakk om alt fra sjøkreps til kamskjell og norsk laks, forteller Johansen, og legger ut om det eksklusive Nobelserviset som Obama skal få spise av. Det ble innviet i 1991 av den svenske kongen og dronningen.

Ifølge Johansen har verken presidenten eller hans kone kommet med spesielle ønsker til menyen.

- Obama har ikke kommet med noen ønsker. Han blir jo omtalt som «low maintenance», og har svært få krav.

- Hva skal du si til presidenten når du treffer han?

- Man venter til man blir snakket til. Det mest avanserte blir kanskje «welcome» og «enjoy you meal». Men vi får se om det åpner seg noen muligheter i løpet av dagen, smiler Johansen.

- Ikke nervøst
Restaurantdirektøren vet hva han snakker om. Johansen har nemlig vært med på denne seremonien seks ganger tidligere.

Luksuriøst: Fra Nobelsuiten på Grand Hotel kan Obama boltre seg i luksuriøse omgivelser før han skal motta folkets hyllest.
Foto: Henning Lillegård
Luksuriøst: Fra Nobelsuiten på Grand Hotel kan Obama boltre seg i luksuriøse omgivelser før han skal motta folkets hyllest. Foto: Henning Lillegård Vis mer

- Det er ofte mye løs prat før de går ut på balkongen. Det er god stemning og ikke nervøst i det hele tatt. Vinnerne er jo stort sett så vant til rampelyset, så dette blir bare en del av festen.

Men før Obama kan tre ut i folkehavet, så er det mye som må koordineres.

- Det er ganske spesielt. Obama må følge med på tv for å se når NRK er klare med direktesendingen. Når NRK er klare, så kan de endelig gå ut på balkongen.

Champagne og kanapeer: Rundt dette bordet skal Barack og Michele Obama få servert aperitiffer før de skal ut og hilse folket. Henning Lillegård.
Champagne og kanapeer: Rundt dette bordet skal Barack og Michele Obama få servert aperitiffer før de skal ut og hilse folket. Henning Lillegård. Vis mer

Stramt skjema
Det skal skje rundt klokken syv. Men skulle ekteparet bli slitne av det tettpakkete programmet, så kan de legge seg litt nedpå før feiringen. Nobelsuiten har nemlig sin egen dobbeltseng og bad.

Det er likevel tvilsomt om ekteparet Obama vil få tid til det. Allerede klokken halv åtte er det ventet at presidenten og hans kone skal være klare for banketten på Grand.

- Den store utfordringen er å være ferdig med middagen til halv elleve. Men i de seks årene jeg har vært med, så har vi alltid gått fra bordet presis. På minuttet, forteller restaurantdirektør Johansen.

Soverom: Skulle Barack og Michelle Obama bli slitne, så kan de ta seg en hvil på denne dobbeltsengen. Foto: Henning Lillegård.
Soverom: Skulle Barack og Michelle Obama bli slitne, så kan de ta seg en hvil på denne dobbeltsengen. Foto: Henning Lillegård. Vis mer

- Er du nervøs?

- Nei. Vi er forventningsfulle og gleder oss veldig, smiler han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media