NYTT OG TOMT:  Bare vaktmesteren er innom Eidsvoll omsorgssenter, men barnevernet skal betale 129,4 millioner kroner i husleie og strøm fram til 2028. Foto: nyebilder.no.
NYTT OG TOMT: Bare vaktmesteren er innom Eidsvoll omsorgssenter, men barnevernet skal betale 129,4 millioner kroner i husleie og strøm fram til 2028. Foto: nyebilder.no.Vis mer

Her skal barnevernet bruke 129,4 millioner til tomt hus

Leieavtalen gjelder fram til 2028, sier Statsbygg. Vaktmester og strøm koster 1,4 millioner i året.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dersom Statsbygg får det som eiendomsselskapet mener seg berettiget til, vil det renne inn 92,7 millioner kroner i leieinntekter for disse tomme omsorgslokalene på Eidsvoll de neste 15 årene.

Pengene kommer fra en annen statlig pott, Statens barnevern/Bufetat, fra samme felles pengebinge - med formål om at pengene skal brukes til barnevern.

Men etter at de statlige omsorgssentrene for mindreårige asylssøkere ble lagt ned, har ikke lenger Bufetat øst bruk for byggene.

Fram til 2028 Ledelsen i Statsbygg trekker på skuldrene og viser til den 20 år lange leiekontrakten fram til 2028.

- Det er ikke denne typen omorganiseringer klausulen om oppsigelse av er ment å gjelde for, sier kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Rygh i Statsbygg til bladet Fontene.

Det er medlemsorganet til LO-forbundet Fellesorganisasjonen som har gravd fram rammene rundt barnevernets mangemillionsluk på nesten nybygde Eidsvoll omsorgssenter, som nå har stått tomt for ansatte og klienter i mer enn ett år.

Årlig leie: 6,184 millioner Leieavtalen viser at Statsbygg skal ha 6,184 millioner husleiekroner hvert år.

Det er bare vaktmesteren som stikker innom og sjekker at strømmen er på og at det ikke er uvedkommende i de snart fem år gamle bygningene.

Vaktmestertjenester og strøm koster 1,434 millioner kroner i året i tillegg til husleie.

Uansett hvordan den årlige utgiften på 7,6 millioner kroner til Bufetat øst bokføres: pengene går iallefall ikke til vern og omsorg av barn.

Dersom ingenting skjer i leiestriden mellom Statsbygg og Bufetat øst, vil 121,8 millioner barnevernkroner ha gått til tomme lokaler, vaktmester og strømregninger fram til avtalen utløper i 2028.

Og da kommer de 7,6 millionene for de tomme lokalene i 2012 på toppen. Det blir en sluttregning på 129,4 millioner uten at en krone har gått til formål barnevern.

Sjefen for Buetat øst, Trond Stenhaug, vil ikke la seg intervjue om saken. Han skriver i en e-post til Fontene at Bufetat er en tjenesteleverandør og ikke har ansvar for eiendomsforvaltning.

Statssekretær: - Det følger med noen kostnader Barnevernet og Bufetat sorterer under Barne,- likestillings- og inkluderingsdepartementet.

Fontene ba statsråd Inga Marte Torkildsen om en vurdering av ressursbruken på Eidsvoll omsorgssenter og en tilsvarende barnevernsinstitusjon, i Skiptvet i Østfold, som også er lagt ned på grunn av færre mindreårige asylsøkere:

Slik svarte statsrådens statssekretær Kjell Andreas Ostling (SV) på e-post:

«Det er et politisk valg å gi denne gruppen barn og unge et tilbud i offentlig regi. Med dette følger det noen kostnader. Bufdirektoratet har forøvrig et ansvar for å legge til rette for de lovpålagte tilbud denne gruppen skal ha.»

Støre: spør Helse Sør-Øst Magasinet har også bedt helseminister Jonas Gahr Støre om en kommentar til at to nybygde psykiatriavdelinger - på Gjøvik og ved Diakonhjemmet sykehus i Oslo - etter få år ble stående ubrukt på tross av at begge ble bygd med penger bevilget spesielt under Stortingets nasjonale opptrappingsplan for psykisk helse.

Informasjonsavdelingen til helseministeren brukte to dager på sende henvendelsen videre til Helse Sør-Øst.

Kommunikasjonsavdelingen i Helse Sør-Øst henviser til at det er sykehusene selv som har ansvar for hvilke avdelinger som må kutte.

Kutter på annet Ellen Galaasen er leder for seksjonen av barnevernpedagoger i Fellesorganisasjonen.

Hun puster tungt og oppgitt når Dagbladet spør om hun har eksempler på hva 7,6 millioner kroner i året kan brukes til i praktisk barnevern på bekostning av betaling for tomme lokaler.
- Et statlig veiledningsteam for fosterforeldre i samme region øst - Østfold, Akershus, Hedmark og Oppland - er vedtatt nedlagt for å spare fem millioner kroner i året. Alfheim ungdomshjem i Østfold skal kutte tre millioner i kostnader. Der har dere åtte millioner.