Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her skal de teste hvordan vi skal overleve global oppvarming

For 20 år siden ble åtte personer sperret inne her for å lære oss om jordas økologiske problemer. Nå skal Biosphere 2 gi oss informasjon om hvordan jorda vil tåle en global oppvarming.

SPERRET INNE:  Dette bildet ble tatt i 1991, da fire menn og fire kvinner meldte seg frivillige til å bo i det kunstige økologiske systemet i Arizona-ørkenen i hele to år. Foto: AP Photo/John Miller/Scanpix
SPERRET INNE: Dette bildet ble tatt i 1991, da fire menn og fire kvinner meldte seg frivillige til å bo i det kunstige økologiske systemet i Arizona-ørkenen i hele to år. Foto: AP Photo/John Miller/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 1991 skulle åtte personer, blant dem Jane Poynter, sperres inne i det lukkede økologiske systemet i Arizona-ørkenen.

Biosphere 2 var en dristig nyskapning som skulle lære oss mer om jorda og dens økologiske problemer. Samtidig skulle forskningsprosjektet avdekke om menneske kunne opprette selvforsynte kolonier i verdensrommet.

Forskningsstasjonen, som kostet 400 millioner dollar, ble bygget som et drivhus med blant annet innsjø, ørken, regnskog og jordbruksområder. I innsjøen var det en egen sandstrand og korallrev. Totalt 4000 dyrearter bodde i det lukkede økologiske systemet.

To tiår senere er det kakerlakker, snegler, maur og fisk som bor på det 1,2 hektar store området

Karboneffekten I neste måned starter et nytt kapittel for Biosphere 2. Nå skal man bruke systemet til å teste om mennesker vil overleve global oppvarming, skriver nyhetsbyrået AP.

Et tiårig prosjekt som har kostet fem milioner dollar - «Land Evolution Observatory» - skal brukes til å innehente informasjon om hvordan vegetasjon, topografi og andre faktorer blir påvirket av regnvannets reise helt til det ender opp i våre drikkevannsreservoirer.

GLASS OG STÅL:  Med nye forskningsprosjekt og eksperimenter skal man blant annet avdekke hvordan karbonnivået i lufta påvirker organismene. Foto: AP Photo/Allen Breed/Scanpix
GLASS OG STÅL: Med nye forskningsprosjekt og eksperimenter skal man blant annet avdekke hvordan karbonnivået i lufta påvirker organismene. Foto: AP Photo/Allen Breed/Scanpix Vis mer

En av de store fordelene med Biosphere 2 er at man kan eksponere det økologiske systemet for økte karbondioksidnivåer, og dermed se effekten av den globale oppvarmingens effekt på dyre- og planteliv.

Truede plantearter - Det som virkelig gjør meg glad er at dette omhandler mye av det vi forsøkte å gjøre i Biosphere 2s spede begynnelse. Jeg mener, dette er vitenskap i verdensklasse. De har en klar visjon med stedet, og forstår hva som var den opprinnelige meningen med opprettelsen av det, sier Jane Poynter til nyhetsbyrået AP.

Forskerne holder også for øyeblikket på med å undersøke alt planteliv på innsiden av Biosphere 2, som vil bli sammenliknet med de planter på utsida. De har allerede funnet en planteliknende art - Zamia fischeri - som er truet i det virkelige liv.

- Noen ser for seg et scenario hvor Biosphere nærmest kan bli en ark av planter. Da de kan bli utrydningstruede i den virkelige verden, har vi friske plantearter her inne, sier Matt Adamson, som koordinerer prosjektet.

Jordas kretsløp i miniatyr Av alle eksperimentene som foretas, er «LEO» det aller gjeveste for forskerne.

I små vannavlukker - som er 18 meter brede og 30 meter lange - vil det være store mengder av uforurenset jord. Forskerne vil kunne styre forholdene innenfor hvert kammer og hva de eksponerer jorda for.

I 1991 beskrev New York Times Biosphere 2 som en «kombinasjon av et veksthus og et futuristisk kjøpesenter».

DELTAKERNE:  26. september 1991 vinket deltakerne far vel før de skulle bo i en miniatyrutgave av verden i Biosphere 2. Foto: AP Photo/Jeff Robbins/Scanpix
DELTAKERNE: 26. september 1991 vinket deltakerne far vel før de skulle bo i en miniatyrutgave av verden i Biosphere 2. Foto: AP Photo/Jeff Robbins/Scanpix Vis mer

Samme år lot altså fire menn og fire kvinner seg lukket inn i den gigantiske stål- og glasskonstruksjonen i Arizona-ørkenen. De skulle oppholde seg uten tilførsel av vann, luft og matvarer i hele to år. Det ble et absurd forsøk på å gjenskape jordas kretsløp i miniatyr.

Vannrensing På tross av kritikken som ble framsatt, ble det gjort en rekke viktige observasjoner. Bygningene viste seg å være av høy standard, og lekkasjen var bare på ni prosent til å begynne med.

Systemene for å rense vannet viste seg også å fungere, skrev Bladet Forskning i 1994. Det ga deltakerne drikkevann, saltvann til den kunstige innsjøen og regnvann til regnskogsområdet.

Jordbruksenheten forsynte deltakerne med maten de trenger. Alle de åtte hadde utmerket helse i de to årene de var innelukket. Blodtrykket og kolesterolverdiene sank dramatisk, da de levde på fettfattig og nær vegetarisk kost.

Korallrevet døde Men prosjektet var ikke helt problemfritt. Til å begynne med skrøt de prosjektansvarlige av at B2 var mer lufttett enn et romskip. Men i desember viste det seg å være store lekkasjer, og det måtte pumpes inn luft fra utsida.

Over tid falt oksygennivået til et farlig lavt nivå, mens karbondioksidnivået økte kraftig. De åtte deltakerne sleit med pusten, søvnapné og humørsvingninger.

Kakerlakkene og maurene formerte seg i et svært raskt tempo, og korallrevet døde

JORDBRUKSENHETEN:  Abigail Alling står på balkongen over jorbruksenheten ved Biosphere 2. Bildet ble tatt i 1993. Foto: AP Photo/Jeff Robbins/Scanpix
JORDBRUKSENHETEN: Abigail Alling står på balkongen over jorbruksenheten ved Biosphere 2. Bildet ble tatt i 1993. Foto: AP Photo/Jeff Robbins/Scanpix Vis mer

I 1996 ble Colombia-universitetet med på prosjektet, og begynte med manipulasjon av CO2-nivået i det økologiske systemet for å studere effekten av global oppvarming. Colombia forlot imidlertid prosjektet i 2003, og ingenting ble gjort før i 2007, da Arizona-universitet overtok drifta.

- Forut for vår tid Biosphere 2 har også blitt en stor turistattraksjon. Om lag 100.000 turister reiser ut for å se konstruksjonen.

Ved 20-årsjubileet er man nøye med å understreke at man har kommet seg videre fra det mindre vellykkede prosjektet på 90-tallet. Men Poynter mener man glemmer hva man faktisk fikk til for 20 år siden.

- Jeg er så lei av måten man snakker om Biospheres første prosjekt. Vi var veldig forut for vår tid, og en spesiell gruppe mennesker klarte faktisk å å få til dette forsøket. Men på et eller annet vis har det gått tapt i historien, sier Poynter.

REGNSKOG:  Bildet viser bygningen som huser regnskogsenheten på Biosphere 2. Foto: AP Photo/Allen Breed/Scanpix
REGNSKOG: Bildet viser bygningen som huser regnskogsenheten på Biosphere 2. Foto: AP Photo/Allen Breed/Scanpix Vis mer
ØRKEN:  Besøkende får en omvisning i ørkenområdet ved komplekset. Foto: AP Photo/Allen Breed/Scanpix
ØRKEN: Besøkende får en omvisning i ørkenområdet ved komplekset. Foto: AP Photo/Allen Breed/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media