Her skal «Den hvite enke» ha bodd før terroraksjonen

Den britiske 29-åringen mistenkes for å være involvert i det grusomme angrepet mot kjøpesenteret Westgate i Kenya.

BODDE HER: I dette huset i Sør-Afrika skal Samantha Lewthwaite ha bodd. Nå mistenkes hun for terroraksjonen på kjøpesenteret Westgate i Nairobi i Kenya. Foto: AFP Photo/Stephane De Saktin/NTB Scanpix
BODDE HER: I dette huset i Sør-Afrika skal Samantha Lewthwaite ha bodd. Nå mistenkes hun for terroraksjonen på kjøpesenteret Westgate i Nairobi i Kenya. Foto: AFP Photo/Stephane De Saktin/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Med søppelbøttene pliktoppfyllende stilt opp på gata, en ryddig og grønn hage bak en hvit port og en ellers renslig innkjørsel, er det ingenting spesielt med dette huset i Johannesburg i Sør-Afrika.

Og det var trolig hensikten. Herfra skal nemlig verdens mest ettersøkte kvinne, britiske Samantha Lewthwaite (29), ha hatt tilhold i forkant av massakren på kjøpesenteret Westgate i Nairobi i Kenya.

Ifølge den britiske avisa Daily Mirror skal hun også ha leid et hus like i nærheten av kjøpesenteret.

Gift med London-bomber Det har blitt spekulert i om kvinnen, som er kalt «Den hvite enke», kan ha vært involvert i den grusomme terroraksjonen.

Mens enkelte melder at hun finansierte terroristene, har det kommet påstander om at hun kan ha vært hjernen bak.

Tilnavnet «Den hvite enke» har 29-åringen fått fordi hun var gift med Germaine Lindsay, en av de fire islamistene som sto bak London-bombinga i 2005. 52 personer ble drept i angrepet mot tre undergrunnsbaner og en buss 7. juli for åtte år siden. Lindsay sto bak bomben mot Picadilly-banen.

Det lille huset i Johannesburg-forstaden Bromhof ble leid under navnet Natalie Faye Webb, som skal ha vært Lewthwaites alias. Hun skal ha leid flere eiendommer, og hun skal under aliaset ha bygd seg opp en gjeld på rundt 50 000 kroner.

- Holdt seg for seg selv Personer nyhetsbyrået AFP har snakket med i nabolaget, mener de bare så henne der i 2010 og 2011 med sine tre barn - alltid kledd i hijab. Barna skal bare ha holdt seg innenfor portene og skal aldri ha lekt med de andre barna i gata.

- Hun var her i tre-fire måneder. Etter det så jeg henne aldri igjen. Hun holdt seg for seg selv. Ingen kjente henne, sier Herbie Ullbright (69) til nyhetsbyrået AFP.

Men Lewthwaites rolle i terroraksjonen framstår fremdeles som uklar, selv om det er mye som tyder på at hun har vært i kontakt med  terrorist-celler med utspring i al-Shabaab da hun flyktet til Somalia i mars i år. Det er det somaliske nettverket al-Shabaab som sier at de står bak terroren i Nairobi.

Ingen konkrete bevis Den britiske avisa The Guardian bemerker at myndighetene i Kenya har innrømmet at de ikke har noen konkrete bevis mot henne.

VERDENS MEST ETTERLYSTE KVINNE: Interpol har etterlyst britiske Samantha Lewthwaite. Ektemannen var en av dem som sto bak London-bombene i 2005. Foto: EPA/INTERPOL/NTB Scanpix
VERDENS MEST ETTERLYSTE KVINNE: Interpol har etterlyst britiske Samantha Lewthwaite. Ektemannen var en av dem som sto bak London-bombene i 2005. Foto: EPA/INTERPOL/NTB Scanpix Vis mer

Det var uttalelser fra Kenyas utenriksminister Amina Mohamed torsdag om at det var snakk om en britisk kvinne «som har gjort dette mange ganger før», som satte fart i spekulasjonene.

- Fra den informasjonen vi har var to eller tre amerikanere innblandet, og jeg tror ... så langt har jeg hørt om en britisk kvinne, og jeg tror hun har gjort dette mange ganger før, sa han.

Ikke etterlyst for terroren I Interpols arrestordre, som ble utstedt samme dag, er hun ikke etterlyst for terrorangrepet mot kjøpesenteret i Nairobi, men  for å ha vært i besittelse av sprengstoff og for å ha inngått forbund om å begå lovbrudd i desember i 2011, opplyser Interpol.

Mens Lewthwaite aldri ble pågrepet i saken, ble briten Jermaine Grant pågrepet i Mombasa i Kenya med utstyr for å lage bomber. Grant, som også har konvertert til Islam, er nå tiltalt i en sak som for tida går for retten i Kenya. Kenyanske myndigheter mener de to planla å angripe vestlige turister i landet, og mener de begge er tilknyttet al-Shabaab.

Den britiske storavisa Daily Mail bemerker at det er uklart hvorfor arrestordren utstedes først nå, dersom det ikke har noe å gjøre med Westgate-terroren i Kenya.

ALIAS: Samantha Lewthwaite brukte navnet Natalie Faye Webb.
ALIAS: Samantha Lewthwaite brukte navnet Natalie Faye Webb. Vis mer