Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her skal den terrorsiktede framstilles for fengsling i dag

Slik foregår et fengslingsmøte.

STOR PÅGANG: Norsk og utenlandsk media venter utenfor rettssal 828 i Oslo tingrett før terrorsiktede Anders Behring Breivik skal fremstilles for varetektsfengsling i dag. I prinsippet har ikke media lov til å referere fra selve rettsforhandlingen, uansett om den går for åpne eller lukkede dører. Det vil avholdes en pressekonferanse etter fengslingsmøtet. Foto: Håkon Mosvold Larsen, Scanpix
STOR PÅGANG: Norsk og utenlandsk media venter utenfor rettssal 828 i Oslo tingrett før terrorsiktede Anders Behring Breivik skal fremstilles for varetektsfengsling i dag. I prinsippet har ikke media lov til å referere fra selve rettsforhandlingen, uansett om den går for åpne eller lukkede dører. Det vil avholdes en pressekonferanse etter fengslingsmøtet. Foto: Håkon Mosvold Larsen, Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den siktede etter bombingen av Regjeringskvartalet og massedrapet på Utøya fremstilles i dag for varetektsfengsling i Oslo tingrett.

Fengslingsmøtet er berammet til klokka 13 i dag. Men hva er egentlig et fengslingsmøte?

Åpne eller lukkede dører Det første som vil skje, er at dommeren avgjør om møtet skal gå for åpne eller lukkede dører.

Den siktede har varslet ønske om åpne dører, mens politiet vil at fengslingsmøtet skal være lukket.

- I utgangspunktet går fengslingsmøter for åpne dører, sier lagdommer Nils Asbjørn Engstad i Hålogaland lagmannsrett til Dagbladet.

Men dommeren kan bestemme å lukke fenglingsmøtet av ulike grunner.

- Det ene vil være spørsmålet om åpne dører vil kunne skade etterforskningen. Det andre er om det er personlige hensyn enten i forhold til siktede eller fornærmende til at dørene skal lukkes, sier Engstad.

Men kravene til lukkede dører er ganske strenge. (Se faktaboks til høyre.)

Referatforbud Det er i utgangspunktet ikke tillatt for media å referere fra forhandlingene i fengslingsmøtet uansett om det går for åpne eller lukkede dører.

- Dette referatforbudet kan heves av dommeren, sier Engstad.

Ved et fengslingsmøte gjelder også et fotoforbud som betyr at det ikke er tillatt å filme eller fotografere siktede verken på vei til eller fra retten eller i rettssalen.

Grunner for varetekt Reglene for bruk av varetekt som tvangsmiddel er strenge. Det skal være mer sannsynlig at siktede har gjort det han beskyldes for enn at han ikke har gjort det. Og selv om siktede i en sak har erkjent de faktiske forholdene, som i det aktuelle tilfellet, kreves det i tillegg at minst én av disse tre grunnene er til stede:

• Unndragelsesfare. Det vil si at det er fare for at den siktede rømmer og ikke møter til den senere rettssaken.

• Bevisforspillelsesfare. Altså at det er fare for at vedkommende ødelegger bevis, truer vitner eller tilpasser forklaringen sin til andres forklaring.

SPERRET: Rettssal 828 er sperret av politiet før fengslingsmøtet klokka 13 i dag. Foto: Vegard Grøtt, Scanpix
SPERRET: Rettssal 828 er sperret av politiet før fengslingsmøtet klokka 13 i dag. Foto: Vegard Grøtt, Scanpix Vis mer

• Gjentakelsesfare. At det er fare for at den siktede begår nye straffbare handlinger.

Gjennomføring av møtet Rent praktisk ledes et fengslingsmøte kun av én enkelt fagdommer. De øvrige som er til stede er siktede, siktedes forsvarer og påtalemyndighetens aktor.

Tingrettsdommer Kim Heger leder dagens fengslingsmøte. Aktor er politijurist Christian Hatlo. Den siktede Anders Behring Breivik har med seg sin forsvarer Geir Lippestad. I saker som dette er det gjerne også en protokollfører.

Dommeren avgjør spørsmålet om lukkede eller åpne dører. Under denne avgjørelsen er dørene lukket - det vil si at presse og publikum blir bedt om å forlate salen. De kommer inn igjen og blir gjort kjent med dommerens bestemmelse.

Den siktede vil deretter bli spurt om han erkjenner straffskyld, og om han vil avgi forklaring. Her skal det imidlertid kun avgjøres om det er mer enn femti prosent sjanse for at vedkommende er skyldig i det han er siktet for. Motiv og liknende er ikke relevant i fengslingsmøtet.

Påtalemyndigheten redegjør for grunnlaget for siktelsen og hvorfor de mener det er behov for videre varetektsfengsling.

Dommeren avgjør så spørsmålet om videre varetekt. Det normale er fire ukers varetekt. Det er varslet at politiet vil be om åtte ukers varetekt i dette tilfellet, noe som er normalt i alvorlige saker.