Her skal han sitte

En 16 kvadratmeter stor celle med bad, tv og egen datamaskin venter på Radovan Karadzic i Haag, der han vil sone med gamle krigsfiender i «over middels bra» fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Radovan Karadzic blir plassert i en 15,8 kvadratmeter stor celle i Scheveningen fengsel når han utleveres til Scheveningen fengsel i Haag.

Fengselet, som er et av de strengest bevoktede fengslene i verden, blir den krigsforbrytertiltalte Karadzic\' bosted fram til rettssaken mot ham starter.

Alle cellene i fengselet er utstyrt med dusj, toalett, vask og en kontorpult.

Slobodan Milosevic, som førte sitt eget forsvar mot anklagene om folkemord, fikk også et eget kontor med telefoner, datamaskiner, arkiver og mulighet for å foreta konfidensielle intervjuer, skriver nyhetsbyrået AP.

Bordtennis og dart

Innsatte får inn nederlandske, tyske, belgiske og franske TV-kanaler på rommet. I tillegg har de en satellittmottaker som gir dem kanaler på deres egne språk.

De tilbringer mesteparten av dagen utenfor rommene sine og deler treningsfasiliteter, et felles uteareale, bibliotek og et rekreasjonsrom med dart, bordtennis og brettspill, skriver AP. De kan også gå på forskjellige kurs.

Det skal være nevnt at det er en teoretisk sjanse for at Karadzic ikke blir overført til Haag. For selv om dommeren som avhørte Karadzic etter pågripelsen, bestemte at han skal utleveres, har Karadzic\' advokat Sveta Vujacic sagt at han vil anke avgjørelsen.

SNAUE 16 KVADRAT: Radovan Karadzic skal sitte i en celle mindre enn 16 kvadratmeter stor i påvente av rettssaken. Foto: ICTY/AP/SCANPIX
SNAUE 16 KVADRAT: Radovan Karadzic skal sitte i en celle mindre enn 16 kvadratmeter stor i påvente av rettssaken. Foto: ICTY/AP/SCANPIX Vis mer

Men selv ikke han har noen tro på at den blir tatt til følge.

- Men jeg vil forpurre planene deres om å overføre ham i dag eller i morgen, sier han.

Fiender og allierte

Totalt er det plass til 37 innsatte i Schevenigen. Radovan Karadzic skal dele fengsel med både gamle fiender og gamle allierte.

Ifølge Naser Oric, den muslimske bosniske kommandanten som satt tre år i Schenevingen før han ble frikjent for alle anklager denne måneden, er forholdet mellom de innsatte veldig bra, og de inviterer hverandre når noe skal feires.

- Vi, muslimer fra Bosnia og Kosovo, feiret våre religiøse høytider med serberne og kroatene. Kroatere inviterte også serbere, bosniere og albaniere for å feire katolske høytider, og serberne inviterte alle til å feire serbisk jul, fortalte han ifølge AP bosnisk fjernsyn i fjor.

Også de ansatte i fengselet melder om at det ikke er noe tegn til etniske motsetningsforhold i Scheveningen, skriver AP.

Fangene opplever det ofte som vanskelig å sitte bak lås og slå, blant annet fordi lovbruddene de er tiltalt for, ofte ble ansett som heroiske gjerninger av deres egne folk.

Her skal han sitte
HØYSIKKERHETSFENGSEL: Scheveningen fengsel er et av de strengest bevoktede fengslene i verden.
OMSIDER TATT: Radovan Karadzic ble tatt i går, etter over 13 år på rømmen.
<B>VENTER PÅ FANGEN:</B> Mange representanter fra media har tatt stilling utenfor Scheveningen fengsel i dag, i påvente av at Radovan Karadzic skal overføres. Siden advokaten hans har varslet en anke på fredag, blir sannsynligvis ikke overført riktig ennå.