Brunei har innført sharialover

Her skal homofile steines og lesbiske piskes: - Forebyggende

Slik svarer Brunei på kritikken.

SHARIA: Bruneis mektige sultan Hassanal Bolkiah har fått verdenssamfunnet mot seg etter innføring av sharialover som innebærer steining av homofile. Foto; AFP/NTB Scanpix
SHARIA: Bruneis mektige sultan Hassanal Bolkiah har fått verdenssamfunnet mot seg etter innføring av sharialover som innebærer steining av homofile. Foto; AFP/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Sharialoven fokuserer mer på forebygging enn på straff, skriver bruneiske myndigheter som svar på den kraftige motbøren fra verdenssamfunnet.

3. april introduserte det islamske monarkiet Brunei dødsstraff for homofili og sex utenfor ekteskap.

Straffene er en del av landets implementering av sharialover som gradvis har blitt introdusert siden 2013.

Etter dette har flere av Bruneis lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LGBT) vurdert å flykte fra landet, skriver CNN.

Den lille oljerike sørøst-asiatiske nasjonen har virkelig fått høre det etter innføringen av det kontroversielle lovverket..

De internasjonale menneskerettighetsorganisasjonene, FN og Amnesty fordømmer lovene og krever full stans .

Flere kjendiser har også ytret sin avsky mot regimet, og både skuespiller George Clooney og musiker Elton John har oppfordret til boikott av sultanens hoteller.

Svarer på kritikken

Nå svarer Brunei på kritikken, skriver BBC.

Bruneis utenriksdepartement skriver i en uttalelse at implementering av sharia-loven handler om forebygging mer enn straff.

Under de nye lovene straffes utroskap og sex mellom menn med steining til døden.

Seksuell aktivitet mellom kvinner straffes med 40 stokkeslag og/eller opp til 10 år i fengsel.

Utenriksdepartementet i Brunei argumenterer med at det vil være en høy terskel for bevis i slike saker, noe som vil medføre at disse straffereaksjonene sjelden vil forekomme.

Uttalelsen kommer etter at FN har omtalt straffemetoden som «grusom og umenneskelig».

Moralske vitner

I sitt svar skriver utenriksminister Erywan Yusof at sharialoven «fokuserer mer på forebygging enn straff».

Målet er å utdanne, avskrekke og rehabilitere.

Bruneiske myndigheter hevder videre at sharia ikke kriminaliserer på grunnlag av seksuell orientering eller tro, inkludert forhold mellom samme kjønn.

«Kriminalisering av utroskap og sodomi er å beskytte helligheten til familien og ekteskapet for muslimske individer, særlig kvinner», heter det.

I erklæringen forklarer Brunei at dersom maksimumsstraffene for visse forbrytelser, som amputasjon eller død, skal utføres, fordrer det at to menn med «høy moral og renhet» vitner.

Det legges til at disse mennene må leve opp til «ekstremt høye» standarder, noe som er «svært vanskelig å finne i denne dag og tid».

Mottok varsel

FNs høykommissær for menneskerettigheter varslet Brunei 1. april om at den planlagte gjennomføringen av den nye loven er i strid med internasjonale menneskerettighetsstandarder som er fastsatt i verdenserklæringen om menneskerettigheter fra 1948, som ble ratifisert av Brunei i 2006.

Dette tok ikke Brunei notis av.

Under de nye lovene vil voldtekt, utroskap, sodomi, ran og ærekrenkelse av profeten Muhammed innebære dødsstraff.

Maksimal straff for tyveri er amputasjon.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer