EROBRER LAND: Ifølge flere rapporter herjer opprørsgruppen LRA som ville i Afrika, og nå er de ute etter å renske Bas Uele-provinsen for sivile. De siste 18 månedene har de bortført 697 sivile. Foto: EPA/Scanpix/Google Maps
EROBRER LAND: Ifølge flere rapporter herjer opprørsgruppen LRA som ville i Afrika, og nå er de ute etter å renske Bas Uele-provinsen for sivile. De siste 18 månedene har de bortført 697 sivile. Foto: EPA/Scanpix/Google MapsVis mer

Her skal LRA-geriljasjefen erobre land for å drepe og voldta

Har bortført 697 sivile de siste 18 månedene. De som nekter å være hans soldater eller sexslaver, blir brutalt drept. Nå er over 50 000 sivile på flukt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Den afrikanske opprørsgruppen LRA har bortført mer enn 697 voksne og barn i Den sentralafrikanske republikk og Bas Uele-provinsen nordøst i DR Kongo de siste 18 månedene, ifølge Human Rights Watch.

Ifølge organisasjonen tvinges sivile menn og gutter til å bli med i opprørshæren, mens jenter blir seksuelt misbrukt av gruppens krigere eller som må være tjenere.

- Kony står bak De som nekter dem sex, prøver å rømme, går for sakte eller ikke klarer å bære utstyr blir brutalt drept.

Noen av de bortførte sivile som har klart å rømme, forteller historier fra deres liv i fangenskap der barn blir tvunget til å drepe andre barn, ifølge BBC.

BRUTAL: Den afrikanske opprørsgruppen LRA  har bortført mer enn 697 voksne og barn i Den sentralafrikanske republikk og Bas Uele-provinsen nordøst i DR Kongo de siste 18 månedene, ifølge Human Rights Watch. Foto: EPA/Stephen Morrison/Scanpix
BRUTAL: Den afrikanske opprørsgruppen LRA har bortført mer enn 697 voksne og barn i Den sentralafrikanske republikk og Bas Uele-provinsen nordøst i DR Kongo de siste 18 månedene, ifølge Human Rights Watch. Foto: EPA/Stephen Morrison/Scanpix Vis mer

- Våre undersøkelser viser at det er Joseph Kony, LRA-sjefen, som står bak denne fryktelige bortføringskampanjen, sier seniorforsker Anneke Van Woudenberg ved Human Rights Watch. Kony hevder han er et åndemedium og ønsker å opprette en stat basert på hans unike tolkning av Bibelen.

Frihavn Mellom 50 000 og 60 000 sivile har flyktet fra landsbyene i Bas Uele, der LRA har skapt seg en frihavn, ifølge en rapport (pdf) utformet av Enough-prosjektet ved Center for American Progress.

LRA-geriljaen omtales som strategisk i sin kamp om Bas Uele fordi de lenge har brukt provinsen som en base og sjekkpunkt til Den sentralafrikanske republikk. Trusselen mot sivile er økende, slår rapporten fast, siden det ikke er noen reell militær styrke som kan kjempe mot LRA i området.

Angrepene i provinsen skjer ofte uten at det blir registrert, og ifølge rapporten er intensjonen å tømme området for sivile. Rapporten dokumenterer 51 ulike angrep og 105 drap begått av LRA i Bas Uele.

- STÅR BAK: Ifølge en rapport står LRA-sjef Joseph Kony bak 697 bortføringer de siste 18 månedene. Foto: EPA/Stuart Price/Scanpix
- STÅR BAK: Ifølge en rapport står LRA-sjef Joseph Kony bak 697 bortføringer de siste 18 månedene. Foto: EPA/Stuart Price/Scanpix Vis mer