Her skal minneblomstene etter 22.juli bli til jord

Oslo kommune har fått inn over 21 tonn roser, lys og hilsener til minne om terrorofrene. Prosessen med å lage kompost av rosene er i gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GRØNMO (Dagbladet.no): Rosehavet utenfor Oslo tinghus har vokst hver dag de siste ukene siden Breivik-rettssaken startet. Svært mange har ønsket å vise sin støtte til ofrene etter 22.juli, men også til etterlatte og pårørende som har måttet kjempe seg igjennom tunge dager sammen med Anders Behring Breivik i sal 250.

Fredag formiddag ble 60 kilo roser sirlig samlet inn utenfor Oslo tinghus.

Arbeidet ble utført av renholdsselskapet ISS på vegne av Oslo kommune.

- Jeg bruker kniven min til å fjerne det som er dødt, i motsetning til Breivik som tok livet av det som var friskt, sier Scott Fraiser fra ISS som i dag tok bort visne blomster utenfor tinghuset.

Kompostjord Disse blomstene ble deretter fraktet til Grønmo gjenbruksstasjon hvor de skal komposteres og omgjøres til jord. Her har Renovasjonsetaten i Oslo kommune inngjerdet et eget område hvor roser og kompostjord fra roser befinner seg.

- Planen er at denne jorden skal legges rundt minnesmerket som skal reises etter 22.juli-terroren. Da håper vi at nye blomster kan vokse i jorden fra de visne blomstene, sier Elisabeth Marie Vollan, fungerende kommunikasjonssjef for Renovasjonsetaten i Oslo kommune.

Blomsterhilsener Dagbladet møter henne ved blomsterhavet på Grønmo. Hun peker på haugen med roser som kom inn i dag. Mellom visne roser i forskjellige farger ligger sløyfebånd, norske flagg og kort.

På et av kortene står disse ordene: «Til minne om Trond Berntsen. Savner deg. Laukjernveien». Berntsen er politimannen som først av alle ble skutt på Utøya.

MINNEKORT: På dette minnekortet som er festet til visne roser som skal bli til jord på Grønmo gjenbruksstasjon står det: «Jeg visste ikke at det var så mye kjælighet i landet mitt. Det gir oss et stort HÅP. Og vi kan være stolte! Tenker på alle som er borte, og alle som har det vondt. Inger.» Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
MINNEKORT: På dette minnekortet som er festet til visne roser som skal bli til jord på Grønmo gjenbruksstasjon står det: «Jeg visste ikke at det var så mye kjælighet i landet mitt. Det gir oss et stort HÅP. Og vi kan være stolte! Tenker på alle som er borte, og alle som har det vondt. Inger.» Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer

Vollan leser høyt fra kortene som etterhvert skal leveres til Riksantikvaren. På et annet kort står denne beskjeden: «Vi beundrer denne roen og verdigheten som dere viser under den forferdelige rettssaken. Vi føler med dere. Klem fra Siri og Aud.»

Et tredje kort i blomsterhaugen har denne hilsenen: «Jeg visste ikke at det var så mye kjælighet i landet mitt. Det gir oss et stort HÅP. Og vi kan være stolte! Tenker på alle som er borte, og alle som har det vondt. Inger.»

21 tonn Siden 22.juli har Oslo kommune fått inn totalt 21 tonn blomster, lys og hilsener, opplyser Vollan.

- 20 tonn ble samlet inn i løpet av 2011 fra hele Oslo, men stort sett fra området rundt Domkirken og Youngstorget. Vi har også mottatt blomster fra en del kommuner som ikke har komposteringsanlegg, samt fra Svalbard, forteller Vollan.

Så langt i år har kommunen samlet inn 1060 kilo roser.

- Vi fikk inn svært mange roser i forbindelse med arrangementet på Youngstorget hvor «Barn av regnbuen» ble sunget av Lillebjørn Nilsen, sier Vollan.

Tungt Hun forteller at det er spesielt for kommunens ansatte å håndtere dette enorme blomsterhavet.

- Det er tungt å se alle disse kortene med beskjeder til omkomne og til pårørende. Samtidig er det godt for oss å føle at vi kan ta vare på blomstene ved å skape noe nytt ut av dem, sier Vollan.

 BLOMSTERFJERNING: Renholdsselskapet ISS fjernet fredag blomster utenfor Oslo tinghus. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
BLOMSTERFJERNING: Renholdsselskapet ISS fjernet fredag blomster utenfor Oslo tinghus. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer

Tormod Kisen som er seksjonssjef i driftsavdelingen i Renovasjonsetaten til Oslo kommune, forteller at den første ladningen med komposetert jord snart er klar.

- Nå har de første lassene med roser vært i en komposteringsprosess i seks måneder. Det som gjenstår er å sile ut store biter for å gjøre jorden så fin som mulig, forteller Kisen.

Lysene som gjenbruksstasjonen har fått inn fyller en stor, blå container. Foreløpig har ikke kommunen bestemt seg for hva de skal gjøre med disse lysene, opplyser Kisen.

SLIK SÅ DET UT I GÅR: Rosehavet utenfor Oslo tinghus var såpass omfattende torsdag denne uka. FOTO: ESPEN SANDLI
SLIK SÅ DET UT I GÅR: Rosehavet utenfor Oslo tinghus var såpass omfattende torsdag denne uka. FOTO: ESPEN SANDLI Vis mer