- Her skal Nord-Korea sprenge en atombombe

Satellittbilder viser at forberedelsene er i sluttfasen, ifølge Sør-Korea. Skal også skyte opp omstridt langdistanserakett.

PRØVESPRENGNING: Nord-Korea gjør seg klar til en underjordisk atomprøvesprengning i Punggye-ri-området, ifølge sørkoreansk etteretning. De baserer påstanden på utgravinger av horisontale tunneler i området, hvor det også ble foretatt prøvesprengninger i 2006 og 2009. Foto: Digital Globe/Reuters/Scanpix
PRØVESPRENGNING: Nord-Korea gjør seg klar til en underjordisk atomprøvesprengning i Punggye-ri-området, ifølge sørkoreansk etteretning. De baserer påstanden på utgravinger av horisontale tunneler i området, hvor det også ble foretatt prøvesprengninger i 2006 og 2009. Foto: Digital Globe/Reuters/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ferske satellittbilder viser det som sørkoreanske myndigheter mener er forberedelser til en atomprøvesprengning i Punggye-ri i Nord-Korea. Ifølge bildene er utgravinger på stedet, som ble brukt til liknende tester i 2006 og 2009, i sluttfasen, ifølge AP.

- I all hemmelighet forbereder Nord-Korea seg på en tredje kjernefysisk test. I tillegg til to eksisterende tunneler, graver de opp en tredje, heter det i en sørkoreansk etterretningsrapport som nyhetsbyrået har fått tilgang til.

Bildene viser blant annet til store mengder jord som er lagt opp ved inngangen til tunnelene, som brukes for å tette igjen åpningen før detonasjon. Den eneste grunnen til å gjøre dette, er for å utføre en prøvesprengning, sier Whang Joo-ho ved Kyung Hee-universitetet i Sør-Korea til AP.

Skyter opp langdistanserakett Nyheten om den mulige underjordiske prøvesprengningen kommer samtidig som at det lukkede landet gjør seg klar til å skyte opp raketten Unha-3.

Mens nordkoreanerne selv hevder det er en rakett som skal sette satellitter i bane for jordobservasjon, mener blant annet USA at det er et skalkeskjul for utprøvinger av et fartøy som potensielt kan armeres med kjernefysiske våpen.

Både en atomprøvesprengning og en rakettoppskytning vil anses for å være en provokasjon som isolerer landet ytterligere fra omverdenen, ifølge en uttalelse fra Obama-administrasjonen.

- Det vil indikere at Nord-Korea har besluttet å ikke utføre de nødvendige skrittene for å komme ut av isolasjonen, delta i det internasjonale samfunnet og gjøre slutt på den ekstreme fattigdommen som folket lider under, sier talsmann Jay Carney ved Det hvite hus, ifølge AP.

Brudd på FN-resolusjoner President Susan Rice i FNs Sikkerhetsråd sier at Nord-Korea bryter internasjonale forpliktelser dersom de bestemmer seg for å gjennomføre noen av testene.

- Jeg forventer at Sikkerhetsrådet vil samles for å diskutere dette. Både en rakettoppskyting og andre potensielle handlinger vil få et korrekt tilsvar, sier Rice til CNN.

Satellittbildene viser angivelig konstruksjonen av horisontale tunneler. Om det blir gjort riktig, med dype nok tunneler, vil en slik underjordisk sprengning sørge for å begrense stråling og radioaktivt nedfall, sier etterretningsanalytiker John Pike ved Globalsecurity.org til National Geographic.

Dersom forarbeidet ikke holder høy nok standard, kan eksplosjonen slå gjennom overflaten. En annen mulighet er at det dannes underjordiske hulrom som kollapser og blir til kratre på overflaten, eller at strålingen siver sakte gjennom bakken og spres.

- Ikke veldig farlig I alle tilfeller tror ikke Pike at nordkoreanerene er særlig utsatt for strålingsfare.

- Dette er ikke store tester, de forekommer ikke særlig ofte og er under bakken. De kommer ikke til å danne store mengder radioaktivt materiale. Så i motsetning til sovjeternes testområde Semipalatinsk, tror jeg ikke dette er en stor miljø- eller helsemessig fare for landet, sier Pike.

- Om det så var, tror jeg ikke det ville vært noe de nordkoreanske myndighetene hadde brydd seg om, legger han til.

Selv om en underjordisk prøvesprengning ikke er synlig på overflaten, kan den oppdages av omverden gjennom et nettverk av seismiske målestasjoner som registrerer rystelser i grunnen. Om radioaktivitet lekker ut i atmosfæren, kan det «sniffes» opp av 80 radionuklidestasjoner rundt i verden.

RAKETTEST: I tillegg til mulighetene for en atomprøvesprengning, planlegger Nord-Korea å skyte opp langdistanseraketten Unha-3 fra Tongchang-ri-anlegget. Mens myndighetene selv hevder at raketten skal kunne sette vitenskapelige satelliter i omløpsbane, er frykten at de på sikt skal kunne armeres med kjernefysiske våpen. Foto: REUTERS/Handout/SCANPIX
RAKETTEST: I tillegg til mulighetene for en atomprøvesprengning, planlegger Nord-Korea å skyte opp langdistanseraketten Unha-3 fra Tongchang-ri-anlegget. Mens myndighetene selv hevder at raketten skal kunne sette vitenskapelige satelliter i omløpsbane, er frykten at de på sikt skal kunne armeres med kjernefysiske våpen. Foto: REUTERS/Handout/SCANPIX Vis mer