ROING:  I dette vannet skal roere kjempe om OL gull allerede til neste år. Foto: AP Photo / Silvia Izquierdo / AFP / NTB Scanpix
ROING: I dette vannet skal roere kjempe om OL gull allerede til neste år. Foto: AP Photo / Silvia Izquierdo / AFP / NTB ScanpixVis mer

Her skal Olaf Tufte ro om OL-gull i 2016

Naboer gir kloakk skylda, mens myndighetene skylder på regnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Se godt på bildet over. I denne innsjøen i Rio de Janeiro i Brasil skal dobbelt olympisk mester i roing Olaf Tufte ro om et tredje OL-gull under sommerlekene til neste år.

Bildet dokumenterer ifølge nyhetsbyrået AP en forholdsvis vanlig hendelse i vannmassene i og rundt Rio de Janeiro.

Disse bildene ble tatt mandag. I alt skal flere tusen fisk skal ha dødd.

Uenige om årsaken Kloakk og søppel som blir dumpet i vannet har fått skylda for tidligere massedødsfall i innsjøen i OL-byen Rio de Janeiro. Hva som er årsaken denne gangen, er ikke klart.

Ifølge byens miljømyndigheter skyldes dette massedødsfallet regnet som har forhøyet vannstanden. Det igjen skal ha senket temperaturen i vannet, noe fisken ikke taklet.

Beboere rundt innsjøen kjøper ikke forklaringen. Tidligere har de flere ganger demonstrert mot det urene og kloakkfylte vannet.

Det var før helgen flere og flere fisk døde og steg opp til vannoverflaten. Mandag ble ifølge AP lukten utålelig for naboer i området, og opprydningen begynte.

Lovet å rydde opp Et annet problem-område for OL-arrangørene er Guanabara-bukta, hvor seilingen er planlagt å foregå.

Rundt bukta bor omlag ifølge The Washington Post åtte millioner mennesker, fra i alt 15 byer, deriblant Rio de Janeiro.

For å få sommer-OL til Brasil og Rio de Janeiro måtte landets myndigheter love å redusere forurensningen i bukta med 80 prosent.

I januar i år sa imidlertid myndighetene at de ikke kommer til å nå målet, uten å spesifisere hvorfor eller hvor mye de klarer å rense vannet, ifølge avisa.

Det er heller ikke klart hvorvidt arrangørene klarer å rense innsjøen hvor roingen skal foregå.

Det er dermed grunn til å tro at slike hendelser kommer til å skje igjen før Olaf Tufte tar åretakene han håper skal resultere i en ny OL-medalje rundt halsen hans.

I alle fall hvis vi skal tro naboene rundt innsjøen.

- Hvert år skjer disse massedødsfallene, noen ganger er de større, andre ganger er de mindre. Det er ytterligere en brasiliansk skam, sier Alex Moutinho til AP.

 TUSENVIS:  Flere tusen fisk døde og steg opp til overflaten i vannet.. AP Photo/Silvia Izquierdo
TUSENVIS: Flere tusen fisk døde og steg opp til overflaten i vannet.. AP Photo/Silvia Izquierdo Vis mer