Her skal partiene feste i natt

KrF bommer, mens FrP og SV har valgt rett lokale for valgvaken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Alt handler ikke bare om valg av parti i dag, men også partienes valg av utested, der de skal ha valgfest.


Alle partier har en identitet, enten hvordan de oppfatter den selv, eller hvordan velgerne oppfatter partiene. Å velge et sted hvor man skal ha valgvake er ikke enkelt.

Dagbladet.no har sett nærmere på partienes valg sammen med utelivsavisen Natt&Dag.

Signaliserer makt

Høyre og Arbeiderpartiet er svært tradisjonelle når de skal ha fest. De borgerlige holder til i festsalen sin i Høyres Hus, mens Arbeiderpartiet låner kongressalen til LO i Folkets Hus.

- Begge velger å bli på hjemmebane og har råd til egne lokaler. Partiene understreker at de er størst, viktigst, har makt og at velgerne vet hva de får om de stemmer dem, sier redaksjonssjef Nils Anker i Natt&Dag.

KrF bommer stygt

Kjell Magne Bondevik har lagt årets valgvake ut av sentrum og opp i høyden på Oslos trendsted nummer én - Ekebergrestauranten.

HER ER KRF I NATT: Valgvake på Ekebergrestauranten. Foto: SCANPIX
HER ER KRF I NATT: Valgvake på Ekebergrestauranten. Foto: SCANPIX Vis mer

- Med en gang høres det helt galt ut, men om man ser på partiets posisjon så kan man til en viss grad forstå dem. De har statsministeren og er øverst i maktapparatet, samtidig som de vil oppfattes som moderne.

- Men er det riktig valg av utested?

- Det er eksklusivt å holde til på Ekeberg. Det er ikke et sted for folk flest. En kaffekopp koster over 30 kroner og hele stedet har et visst elitepreg. Men mennskene som besøker stedet er voksne, det er rent og pent der, og Ekebergrestauranten klinger jo bra.

- Men at KrF skal ha valgvake på et sted for de priviligerte kan oppfattes som upassende og kan understreke mangel på bakkekontakt, noe Bondevik er blitt beskyldt for, sier Anker.

Fulltreffer for FrP og SV

Derimot skryter han av FrPs valglokaler. Partiet har leid Wallmans Salonger ved Sagene i Oslo. Dette er et sted for folk flest som vil spise, se show og kose seg med vin, øl og cocgnac etter maten.

- Et klokt valg. Stedet oser av de signalene mange oppfatter at FrPs velgere støtter. Det er stor stas å besøke stedet, som har litt stil, men som ikke er førstevalget for folk med en mastergrad. Det er et sted for folk flest og FrP har truffet godt, sier Anker.

Også SV får skryt for valg av festlokale. Partiet har brukt konserthallen Rockefeller før, og velger stedet igjen.

- Det er et folkelig, litt ungdommelig og rocka sted. Akkurat slik mange oppfatter SV. Rockefeller er intimt, men samtidig stort, med scene og litt private områder. Stedet ligger i sentrum og oppfattes som urbant, noe også SV identifiseres som.

Sammen med FrP, så har SV truffet best, mener redaksjonssjefen i Natt&Dag.

Venstre i høyden

Venstre er på vei opp på meningsmålingene, og har valgt å legge kveldens fest til toppetasjen i Aps hovedkvarter. Venstre har leid utestedet Stratos, og fra toppen av Folketeaterbygningen kan Lars Sponheim nesten ha øyekontakt med Kjell Magne Bondevik på Ekeberg.

- Partiet er tidsriktige med tanke på valg av utested, noe som også ligner partiet. Stedet har vært fullt hele sommeren og oppfattes som et voksent sted som er litt liberalistisk, men også litt konservativt.

- Det eneste jeg ikke helt forstår er at de velger å ha festen i et bygg som har så lange tradisjoner knyttet til Arbeiderpartiet. Det har jeg hørt folk snakke om, men Stratos er et bra sted, sier Anker.

Små steder for småpartiene

RV og Kystpartiet har henholdsvis valgt utestedene Verkstedet mellom Grünerløkka og Grønland, og Agnetes mat- og vinhus bak rådhuset i Oslo.

- RV treffer også godt. Navnet Verkstedet understreker jo godt hva partiet står for og hvem de støtter.

Verkstedet er et intimt brunt sted, og valget virker bevisst.

- Kanskje litt for bevisst. Det kan nesten oppfattes litt parodisk, sier Anker.

Kystpartiet skriver på sine nettsider at de møtes på «stamstedet» sitt, som er Agnetes mat- og vinhus bak Rådhuset i Oslo.

- Kystpartiet gir meg litt mer assosiasjoner til et lutefisklag som kommer sammen når det er julebordstid. Da er ikke Agnetes mat- og vinhus noe dårlig sted. Det er litt halvshabby og passer til assosiasjonen til Kystpartiet. Og så ligger stedet like ved sjøen, sier Anker.

Partiet har for øvrig sin hovedvalgvake på Halvveien Pub i Tromsø.

Grått og kjedelig

Senterpartiet velger minste motstands vei. Partiet har leid Ingeniørenes Hus bak utenriksdepartementet.

- Det er ikke mye imagebygging å spore hos Senterpartiet. Det virker som om de bare trenger et sted å være og leier et i nærheten som er stort nok.

- Det er kanskje ikke lett for partiet å finne et sted i Oslo som ikke er for corny. Hadde de valgt Bondeheimen hadde det jo bare blitt for dumt. Sånn sett er Ingeniørens Hus et helt greit valg, men kanskje litt grått og kjedelig, sier Anker.

Tenk nytt

Natt&Dag skulle likt å se at partiene prøvde noe nytt til neste valg, noe litt utenom det vanlige.

- Hvorfor kunne ikke et parti samle seg i Frognerparken eller Middelalderparken? Her kunne de vist valget på storskjerm og vært ute blant folk. Et annet alternativ er å leie fotballpuber, slik som Store Stå ved Bislett.

- Om de absolutt trenger et stort sted inne, med scene, så er det merkelig at ingen har valgt Parkteatret ved Olaf Ryes plass. Venstre kunne jo fint holdt til der, sier redaksjonssjef Nils Anker i Natt&Dag.

VENSTRE PÅ TOPPEN: Sponheim & Co. holder valgvake på utestedet Stratos, på toppen av Folketeaterbygningen.