FORBEREDER SEG:  En tilsynelatende avslappet Thorbjørn Jagland viser Dagbladet hvor årets noble fredsprisvinner skal henge etter den offisielle overrekkelsen den 10. desember i år. - Jeg er ikke nervøs, men det er klart at dette er en stor dag, sier Thorbjørn Jagland til Dagbladet, som har fulgt ham siden halv sju i morges. Foto: Anita Arntzen/Dagbladet
FORBEREDER SEG: En tilsynelatende avslappet Thorbjørn Jagland viser Dagbladet hvor årets noble fredsprisvinner skal henge etter den offisielle overrekkelsen den 10. desember i år. - Jeg er ikke nervøs, men det er klart at dette er en stor dag, sier Thorbjørn Jagland til Dagbladet, som har fulgt ham siden halv sju i morges. Foto: Anita Arntzen/DagbladetVis mer

Her skal prisvinneren henge

Thorbjørn Jagland har møtt årets prisvinner tidligere, og han har ikke trengt øve seg lenge på å si navnet riktig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRANBY/OSLO (Dagbladet): Klokka 06.31, ni minutter før avtalt taxitid, kommer drosjen til Thorbjørn Jaglands hjem i Tranby i dag tidlig. Men lederen av årets Nobelkomité er beredt, og han kommer raskt ut av huset og inn i den ventende taxien.

Nok en gang skal han svare på spørsmål om hvem årets prisvinner er. Og nok en gang skal han svare - uten å gi for mange hint.

- Det er ikke lett, for jeg må jo også si litt om hva komiteen tenker. Hvis jeg hadde holdt meg helt i bakgrunnen, ville vi gitt et helt annet bilde. Vi må vise litt ansikt. Komiteen kan ikke sitte helt i mørket, sier Thorbjørn Jagland til Dagbladet, som har fulgt med ham i morgentimene i dag.

- Men har du møtt fredsprisvinneren tidligere? Lurer Dagbladet.

Jagland ler. Virker litt usikker på hva han skal svare.

- Ja, jeg har møtt den. Men det er lenge siden.

- Har dere snakket på telefon i det siste, da?

- Nei.

- Hvordan er det med navnet. Har du øvd lenge på uttalen?

- Nei, sier Jagland, før han antyder at personen som får fredsprisen er en person man bør ha kjennskap til. 

Glemte mobil Turen går først til NRK fjernsyn og radio. På vei inn i fjernsynshuset, oppdager Jagland at han ikke har med seg alt. Han løper tilbake til drosjen i håp om fangst. Men dessverre viser det seg at mobilen ligger igjen i huset.

- Jeg var så opptatt med å få med meg brillene at jeg må ha lagt igjen mobilen hjemme, konstaterte Jagland.

Og siden kona er på tannlegebesøk i Risør, må Jaglands rådgiver kjøre turen til Lier.

- Ingen blogger Men tilbake til årets fredspris. Over alt hvor Jagland går, strømmer smilende mennesker til. Mange sier «gratulerer med dagen», og de fleste forsøker å få nok hint til at de vet hvem prisen er, få timer før den offentliggjøres for hele verden.

- Det er tydelig ingen bloggere som får prisen, men det kan tyde på at prisen har en slags tilknytning til den arabiske våren, sier Dagsavisens redaktør Arne Strand.

Mye omtalt Jagland er litt overrasket over at norske medier ikke har klart å finne ut hvem som er prisvinneren, har han sagt flere ganger de siste dagene.

HER ER TALEN: For første gang i Nobel fredspris' historie, skal komitéleder Thorbjørn Jagland holde den offisielle kunngjøringen på engelsk. Kunngjøringen har han skrevet ned på ett enkelt A4-ark sånn at han skal slippe å skifte ark under talen. - Det var derfor jeg var så opptatt av å få med meg brillene i morges, sier Jagland, som dermed glemte mobilen hjemme i dag. Hans rådgiver er nå på vei for å hente mobilen. Foto: Anita Arntzen/Dagbladet
HER ER TALEN: For første gang i Nobel fredspris' historie, skal komitéleder Thorbjørn Jagland holde den offisielle kunngjøringen på engelsk. Kunngjøringen har han skrevet ned på ett enkelt A4-ark sånn at han skal slippe å skifte ark under talen. - Det var derfor jeg var så opptatt av å få med meg brillene i morges, sier Jagland, som dermed glemte mobilen hjemme i dag. Hans rådgiver er nå på vei for å hente mobilen. Foto: Anita Arntzen/Dagbladet Vis mer

- Hvis vi ser på de internasjonale mediene, så har dette vært omtalt enormt. Side opp og side ned. Men det er fordi det er et stort tema i verden, og det er det vi gir honnør til og ønsker å følge videre. Og det kan kombineres med mange andre ting som skjer i verden i dag, sier Jagland.

Komitédebatt I forkant av årets fredspris-offentliggjøring, har det vært debatt rundt Nobel-komiteens sammensetning, som Jagland mener er noe provinsiell. Direktør for Det norske fredsforsknigsinstituttet, Kristan Berg Harpviken, er den som har vært oftest i Nobelkomité-kritiker-debattene, og møtte igjen Jagland til diskusjon i morges.

- Harpviken mener noe forskjellig fra gang til gang. Han har stadig nye forslag, sier Jagland i heisen.

- Hvem kom han med nå da? Lurer Dagbladet.

- Jeg fikk det ikke helt med meg, men var i hvert fall noen ny i forhold til forrige gang vi møttes, smiler Jagland.

Gjennom hele verden Jagland er en verdensinteressert mann, og har i løpet av morgentimene i dag vært innom Russland, EU, Midtøsten, norsk statsbudsjett, verdensøkonomien og internett. Det siste er han ikke så veldig positivt innstilt til. I hvert fall ikke når det gjelder internettets ekstremt raske spredning av fakta, som gjør at media løper sammen i flokk, og kanskje ikke får med seg det store bildet.

Samt at verdens børser går raskt opp og ned som følge av unge menns kjøp og salg, etter rykter om det ene - eller det andre.

- Facebook har jeg ikke tid til å følge opp, og twitter har jeg ikke vært på, forteller Jagland.

På engelsk For første gang i Fredsprisens historie, vil komitéleder Jagland lese kunngjøringen av årets Nobel fredsprisvinner på engelsk. Kunngjøringen er skrevet ned på ett A4-ark, som Jagland har med seg i sin brune stresskoffert. Nå sitter Jagland inne på komitérommet og går gjennom kunngjøringen.

Klokka 11 får vi svaret på hvem som blir årets noble vinner.