Her skal terroristen dømmes

Slik blir rettslokalene i 22. juli-saken.

TERRORRETTSALEN: Anders Behring Brevik skal sitte på høyre side, sammen med sine forsvarere. Aktoratet og bistandsadvokatene skal sitte til venstre. Glassveggen bak Breiviks plass er en del av en fysisk sikring.
. Tegning: Terje Grønmo Arkitekter
TERRORRETTSALEN: Anders Behring Brevik skal sitte på høyre side, sammen med sine forsvarere. Aktoratet og bistandsadvokatene skal sitte til venstre. Glassveggen bak Breiviks plass er en del av en fysisk sikring. . Tegning: Terje Grønmo ArkitekterVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 16. april starter rettssaken mot terrortiltalte Anders Behring Breivik i Oslo tingrett.

Tingretten er nå i ferd med å bygge om store deler av andre etasje i tinghuset.

Det bygges i praksis én helt ny rettssal, som vil bli større enn alle de eksisterende salene i tinghuset.

- Salen vil i stor grad være ferdig til onsdag 11. april, men det vil være småjusteringer fram til saken starter, sier Kamilla Thoresen, kommunikasjonsrådgiver i Domstoladministrasjonen, til Dagbladet.

Bordene ble montert denne uka, mens stolene monteres neste uke. 

DOMMERNES UTSIKT: Slik vil salen se ut fra dommerbenken. Tegning: Terje Grønmo Arkitekter
DOMMERNES UTSIKT: Slik vil salen se ut fra dommerbenken. Tegning: Terje Grønmo Arkitekter Vis mer

- Breivik vil sitte på høyre side, sammen med sine forsvarere. Aktoratet og bistandsadvokatene til venstre, sier Thoresen.

Det er 193 plasser i salen totalt, som skal fordeles mellom etterlatte, fornærmede og presse. Fordelingen vil variere noe fra uke til uke, avhengig av hvilke tema som tas opp.

Den tilhørende salen møbleres også om til pressesal. I tillegg vil det være egne saler for fornærmede, etterlatte og pårørende i bygningen. 

Rettssaken vil også overføres til 17 tingretter rundt om i landet. 

TILSKUERPLASS: Slik blir salen, sett fra tilskuerplass. Tegning: Terje Grønmo Arkitekter
TILSKUERPLASS: Slik blir salen, sett fra tilskuerplass. Tegning: Terje Grønmo Arkitekter Vis mer

Etter søknad fra Norsk Presseforbund og Norsk Redaktørforening, har retten gitt tillatelse til kringkasting av åpningen av hovedforhandlingen. 

Da vil både opplesning av tiltalebeslutningen - som omfatter rettens leders presentasjon av dommerne, partene og prosessfullmektigene samt aktors opplesning av tiltalebeslutningen bli TV-overført.   

Men det er ikke gitt tillatelse til overføring av Breivik og de berørtes forklaringer. Pressen og Breivik selv har påklaget denne avgjørelsen.

Saken skal etter planen vare i 10 uker.