Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik blir rettssaken mot Peter Madsen:

Her skal Ubåt-Madsens skjebne avgjøres

37 vitner og presse fra hele verden vil være til stede når ubåtsaken nå starter starter for retten i Danmark.

RETTSSAK: Rettsaken mot Peter Madsen vil gjennomføres i Københavns byrett, sal 60. Madsen vil sitte til venstre i bildet, mens aktor og hans medhjelpere vil sitte til høyre. Plassene helt i front er satt av til presse, pårørende og tilhørere. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet
RETTSSAK: Rettsaken mot Peter Madsen vil gjennomføres i Københavns byrett, sal 60. Madsen vil sitte til venstre i bildet, mens aktor og hans medhjelpere vil sitte til høyre. Plassene helt i front er satt av til presse, pårørende og tilhørere. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KØBENHAVN (Dagbladet): I dag klokka 09.30 starter rettssaken mot den danske ubåtkapteinen Peter Madsen (47) i Københavns byrett, sal 60.

Her vil danske påtalemyndigheter legge fram det de mener beviser at Madsen er skyldig i drapet på den svenske journalisten Kim Wall (30).

Påtalemyndighetene har bedt om livsvarig fengsel for ubåtkapteinen, de mener drapet var overlagt. Madsen har hele tiden nektet straffskyld etter tiltalen.

Kan forklare seg

I retten vil imidlertid ubåtkapteinen nå få muligheten til å selv forklare seg om hva han mener skjedde den 10. august i fjor, og mye tyder på at han vil nettopp det.

- Jeg er ganske overbevist om at min klient vil uttale seg i saken. Jeg har ikke fått inntrykk av annet. Han har fortsatt stor interesse av at saken blir fullt ut belyst, sier hans forsvarer, advokat Betina Hald Engmark til BT.

Over 30 vitner

Over 200 personer er avhørt i ubåtsaken. Det er satt av tolv dager til rettsforhandlingene, og i løpet av disse dagene vil 37 vitner forklare seg for retten, ifølge DR.

Blant vitnene er rettsmedisinere, politiets teknikere og etterforskere, personer som har sett avdøde og tiltalte sammen og trolig også kvinner som tidligere har vært på ubåttur med Madsen.

SAL 60: Rettsaken vil gjennomføres i sal 60 i Københavns byrett. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet
SAL 60: Rettsaken vil gjennomføres i sal 60 i Københavns byrett. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet Vis mer

Vitnene tar plass i en vitneboks i midten av rettssalen når de skal forklare seg. Om Madsen velger å avgi sin forklaring for retten, vil også han måtte stå her.

Hvem som er dommer i saken har hele tiden vært ukjent, men det er klart at vedkommende kun vil ha to såkalte lekmenn ved sin side - det vil si to personer uten juridisk utdannelse. Madsen kunne selv velge om han ønsket en jury eller en ordning med bare en dommer, og han valgte da altså det siste.

TILTALT: Peter Madsen nekter straffskyld etter tiltalen. Foto: Bax Lindhardt /AFP / Scanpix
TILTALT: Peter Madsen nekter straffskyld etter tiltalen. Foto: Bax Lindhardt /AFP / Scanpix Vis mer

Det er disse tre som til sammen skal avgjøre dommen, som etter planen skal foreligge den 25. april.

- Dramatisk sak

Som i Norge starter rettssaken med at aktor leser opp tiltalen og deretter spør den tiltalte om han erkjenner straffskyld eller ikke. Aktor i saken mot Madsen er Jacob Buch-Jepsen. Han vil sitte tvers overfor Madsen og Engmark under hele behandlingen av saken.

Aktor vil videre ha eventuelle medhjelpere sittende ved siden av seg, som f.eks etterforskere fra politiet.

- Dette er en sak som framstår som meget dramatisk, men den blir behandlet på samme måte som andre drapssaker, har Buch-Jepsen tidligere uttalt til Jyllands-Posten.

Tilhørere

I rettssal 60 er det satt av 46 plasser til tilhørere. Av disse er det allerede holdt av sju plasser til pårørende og deres representanter. Fem plasser er holdt av til Madsens pårørende. 12 plasser er holdt av til danske medier, og to til svenske (Sveriges Radio og Sveriges TV). I tillegg er det satt av seks plsser til andre medier, og fire plasser til andre tilhørere.

UBÅT-MYSTERIET: Den danske oppfinneren Peter Madsen er tiltalt for drap på den 30 år gamle journalisten Kim Wall. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer

Det er imidlertid allerede påmeldt over 90 journalister som vil følge rettssaken. Den vil derfor bli overført til et presserom i kjelleren i byretten.

TV-TELT: Utenfor Københavns byrett hadde enkelte TV-selskaper allerede begynt å rigge opp til rettssaken i går ettermiddag. Foto: Line Brustad/Dagbladet
TV-TELT: Utenfor Københavns byrett hadde enkelte TV-selskaper allerede begynt å rigge opp til rettssaken i går ettermiddag. Foto: Line Brustad/Dagbladet Vis mer

Dette har aldri skjedd før i en rettssak i Danmark.

Saken har vakt stor internasjonal oppmerksomhet, og det vil komme journalister fra både Asia og USA.

Allerede i går ettermidag hadde enkelte TV-selskaper begynt å rigge seg opp utenfor byretten.

Det danske rettssystemet skiller seg en del fra rettssystemet i Norge. Det er blant annet strengt forbudt å ta bilder inne i retten, eller fotografere personer som kan ha noe med saken å gjøre på vei til eller fra rettsbygningen. Det er heller ikke lov å offentliggjøre navnene til de to lekmennene som er med på å avgjøre dommen.

Ukjent dødsårsak

Tiltalen mot Madsen gir noen hint om hva som vil få fokus i rettssaken. Den beskriver et drap, som er så grotesk at mange medier dropper detaljer når de refererer fra den - også Dagbladet.

Politi og påtalemyndigheter mener ble Wall ble bundet fast i ubåten «Nautilus» den 10. - 11. august i fjor. Madsen hadde festet hadde stripser og stropper rundt hodet hennes, beina og armene hennes, ifølge tiltalen. Mens hun satt fastspent slik, skal Madsen deretter ha slått henne, og stikket og snittet henne med kniv.

Madsen er også tiltalt for seksuelle overgrep mot Wall. I tiltalen beskrives det som «andre seksuelle handlinger enn samleie som er meget farlige».

Nøyaktig hvordan Wall døde, er ukjent, skriver påtalemyndighetene. Det kan ha skjedd ved kvelning eller ved at halsen hennes ble skåret over, mener de.

Det er heller ikke kjent hvor lang tid Madsen skal ha brukt på å ta livet av den unge journalisten. I tiltalen er der lagt inn et anslag på tolv timer:

«Det var i tidsrommet den 10. august klokka 22.00 og den 11. august klokka 10.00».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!