Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her skal vennene ha torturert Jonny (28) til døde

Hans mor møter de fem tiltalte ansikt til ansikt når straffesaken begynner i Stavanger tingrett i morgen.

MISHANDLET TIL DØDE: Jonny Andre Risvik (28) døde etter flere ukers grov tortur i dette huset i Stavanger. Tre jenter og to gutter, som var hans venner, er tiltalt i saken. Foto: Scanpix
MISHANDLET TIL DØDE: Jonny Andre Risvik (28) døde etter flere ukers grov tortur i dette huset i Stavanger. Tre jenter og to gutter, som var hans venner, er tiltalt i saken. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): -Moren ønsker å få vite eksakt hva som skjedde. Hun gruer seg fælt til rettssaken, samtidig som det skal bli godt å få det overstått, sier Kari Idsøe, bistandsadvokat for de pårørende, til Dagbladet.

Jonny Andre Risvik ble holdt fanget og mishandlet på det groveste, ifølge tiltalen.

Han ble slått, sparket, brennemerket med sigaretter, skutt på med luftvåpen og skåldet med varmt vann. Torturen pågikk, ifølge tiltalen,
fra slutten av juli i fjor til 13. august, da han ble funnet død.

En gang klarte han å rømme, men han skal fort ha blitt hentet inn igjen i byen. Han var forsvarsløs mot så mange, noen dager var han også bundet fast til en stol.

To menn og tre jenter De tiltalte er to menn og tre jenter i alderen 16 til 26 år. To av dem har sittet i varetekt siden de ble pågrepet. Risvik bodde sammen
med to av de tiltalte i en leilighet på Kampen i Stavanger, de andre er venner og bekjente som stakk innom.

Tre av de tiltalte er lettere psykisk utviklingshemmet, noe som kan få betydning under straffeutmålingen hvis de blir erkjent skyldige.

Vennegjengen var utad godt forlikte og spilte fotball sammen på Vikings handikaplag. Politiadvokat Karsten Monsen sier at det er vanskelig å forstå den smerte og mishandling offeret måtte tåle før han døde.

- Dette ligger utenfor rammene for hva vanlige folk kan forestille seg. Men det er mye rart som kan skje i Vårherres hage, sier Monsen til Dagbladet.

Bistandsadvokat Kari Idsøe opplyser at moren og kanskje også faren vil følge hele hovedforhandlingen.

- Uforståelig - De hadde det fælt etter at sønnen ble tatt av dage på en så grusom måte. Nå har det gått ni måneder og de har fått det mer på avstand. Men i retten vil alt komme fram igjen. Det er uforståelig for foreldrene at dette kunne skje, at noen kunne gjøre noe så vondt mot deres sønn. De var jo hans venner, sier Idsø.

Ifølge tiltalen fra statsadvokat Arvid Malde fikk Risvik, som følge av handlingene, flere brannsår og sårdannelser over hele kroppen, skuddskader blant annet i hodet, flere ribbeinsbrudd, brudd i nesebein og kinnbein.

«Ualminnelige lidelser» «Handlingene skjedde under særdeles skjerpende omstendigheter i det de ble begått i fellesskap, mot forsvarsløs person, var uprovosert
og hadde karakter av mishandling», heter det i tiltalen.

Det står videre at handlingen er utført på en «særlig smertevoldende måte» som «innebar ualminnelige lidelser og til slutt døden for Risvik».

Foruten to som er varetektsfengslet, sitter ei jente på 18 år i varetektssurrogat, mens ei jente på 16 år er tatt hånd om
av barnevernet.

Ei jente på 25 år var gravid da mishandlingen skjedde i boligen hun delte med sin samboer og offeret.

DREPT: Jonny Andre Risvik (28). Foto: Privat
DREPT: Jonny Andre Risvik (28). Foto: Privat Vis mer