- Her skal vi bombe, kom dere vekk

Israelske flygeblader kom før bomberegnet. Sivile rømmer fra grensa til Egypt.

KOM DERE VEKK: En palestiner leser et flygeblad Israelerne har spredt ved grensa til Egypt. På baksiden står det: Hamas vil føre dere til ødeleggelsen. Foto AP/Eyad Baba/Scanpix
KOM DERE VEKK: En palestiner leser et flygeblad Israelerne har spredt ved grensa til Egypt. På baksiden står det: Hamas vil føre dere til ødeleggelsen. Foto AP/Eyad Baba/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Flere enn 800 familier bosatt ved grensa til Egypt har flyktet til to FN-skoler sør på Gaza etter at israelske flygeblader varslet bomberegn over nabolagene.

«Fordi Hamas bruker deres hus for å gjemme og smugle militære våpen, vil IDF (det israelske forsvaret red.anm) angripe området, mellom grensa til Egypt og strandveien», stod det i flyvebladet, opplyser en lokal FN-talsmann til den israelske avisen Haaretz.

Jakter tunneler
Området og nabolagene, som ligger helt opptil grensa til Egypt, skal huse flere smuglingstunneler som Hamas bruker til å frakte inn forsyninger og våpen til den isolerte Gaza-stripen fra samarbeidspartnere i Egypt.

Flere av de israelske angrepene de siste dagene har vært rettet spesielt mot nettverket av tunneler og smuglerruter.

702 drept
Så langt i dag meldes det om 29 drepte palestinere hvorav minst 22 er sivile og to er militante islamister, opplyser helsemyndighetene til Haaretz.

I Beit Lahiya skal en far og hans tre små barn ha blitt drept da bilen de satt i ble truffet i et luftangrep.

I alt er 702 personer registrert drept og mer enn 3.100 såret i den israelske offensiven som startet 27. desember, sier Moawiya Hassanein, som er leder for redningstjenesten på Gazastripen.

SØRGER: Også israelske soldater sørger over sine falne kamerater. Her under begravelsen til sersjant Alex Mashavisky ved gravlunden i Beersheba. Han ble drept i går.  Foto: REUTERS/Eric Gaillard/SCANPIX
SØRGER: Også israelske soldater sørger over sine falne kamerater. Her under begravelsen til sersjant Alex Mashavisky ved gravlunden i Beersheba. Han ble drept i går. Foto: REUTERS/Eric Gaillard/SCANPIX Vis mer

Ifølge Hassanein er det minst 220 barn blant de drepte.

Ingen våpenhvile
Til tross for iherdig arbeid med å få i stand en varig våpenhvile mellom partene, gjenopptok kamphandlingene i ettermiddag etter den tre timer forhåndsvarslede våpentilstanden Israel innledet klokken 12.00 slik at en begrenset mengde nødhjelp kunne fraktes inn til det krigsrammede området.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre frykter at krigen i Gaza kan rase kanskje en uke til, men håper at krigshandlingene går mot slutten. I FN arbeides det intenst for å få til en våpenhvile.

— Det absolutt viktigste nå er å få slutt på kamphandlingene gjennom en våpenhvileavtale som alle parter er med på, og som virker på bakken. Dersom en avtale skal inneholde alle elementer for fred, går det for lang tid. Vi må stans i krigshandlingene, og så ta det andre etter hvert, sier Gahr Støre til NRK.

Utenriksministeren er i New York som leder av giverlandsgruppen for det palestinske folk. Det var i den egenskap han holdt innlegg i Sikkerhetsrådet natt til i dag.

Venter store demonstrasjoner i Oslo
I morgen kveld har en rekke organisasjoner planlagt en fredelig massemønstring til støtte for de sivile ofrene, i form av store fakkeltog i både Oslo, Trondheim, Bergen, Stavanger og Tromsø klokka 19.

Men også israelvenner i Norge ønsker å markere seg samme dag, og klokka 17 i morgen vil pro-israelske aktivister med Frp-leder Siv Jensen i spissen avholde sin demonstrasjon foran Stortinget. Også Krf-politikeren Ingebrigt Sørfonn skal delta.

Etter det Dagbladet.no erfarer forventer politiet at det vil dukke opp palestinaaktivister som mer eller mindre organiserte motdemonstranter, og et stort politioppbud vil om nødvendig slå en jernring rundt den varslede markeringen for å forhindre fysiske sammenstøt.

TUNNELJAKT: Det er smuglertunneler som denne, avbildet 14. november i fjor, Israel jakter på langs grensa til Egypt. Foto: AP/Khalil Hamra/SCANPIX
TUNNELJAKT: Det er smuglertunneler som denne, avbildet 14. november i fjor, Israel jakter på langs grensa til Egypt. Foto: AP/Khalil Hamra/SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer