Her skal vi bygge, og her skal vi bo

Bush vil ikke se seg slått i kappløpet om verdensrommet. Nå ber han NASA bruke en milliard ekstra årlig for å skape en permanent base på månen. Den skal bli et springbrett til Mars, og til resten av solsystemet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går presenterte president George W. Bush sine planer som skal sikre amerikanernes ledende posisjon i rommet. Hans visjon er en permanent base på månen innen år 2015. I løpet av ytterligere 15 år vil han ha de første amerikanske astronautene på Mars. Prislappen er gigantisk, og skattebetalerne må ta sin del av regningen. Skal planene realiseres, må NASA i første omgang årlig bevilge en milliard mer til romprogrammet de neste fem åra. NASAs administrator Sean O'Keefe sa i et intervju med CNN at skattebetalerne også må gi sin skjerv.

Skattebidrag

- Hver skattebetaler vil bidra i gjennomsnitt 15 cent hver dag, eller en sum tilsvarende prisen på en månedlig kabel-tv-regning, sa O'Keefe.

Det hvite hus avviser at USAs romplaner handler om å vinne et romkappløp.

- Vi ønsker å gjøre denne reisen sammen med andre nasjoner i samarbeidets og vennskapets ånd, sier talsmann Scott McClellan ifølge NTB. Likevel er det et faktum at blant andre kineserne puster USA i nakken. I løpet av få år har de utviklet sin teknologi, og er blitt ledende med sitt romprogram.

Springbrett

En permanent rombase på månen skal brukes som et springbrett for andre oppdrag.

- Har vi kapasitet til å bruke månen som base for å komme oss hvor som helst i solsystemet, er det en stor fordel. Den største utfordringen vi alltid har er å komme oss av denne planeten. Det er vår største teknologiske utfordring, sa administrator O'Keefe til CNN.

Bush sa i talen sin at romplanene er drevet av ønsket om å utforske.

- Menneskehetens kunnskapstørst kan ikke bli tilfredsstilt av bilder. Vi må se og utforske og føle selv. Og bare mennesker har evnen til å tilpasse seg den uunngåelige usikkerheten som knytter seg til romferder.