Her skjender de britiske krigsgraver i Libya

Roper «Gud er stor» og «kristne hunder» mens gravplassen skjendes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Libya etter Kadhafi er fortsatt en ung nasjon med mange problemer. De nye myndighetene har pleiet et nært samarbeid med Vesten, som bidro sterkt i bombingen av Kadhafis styrker.

Men mange i Libya mener samarbeidet med Vesten er for sterkt, særlig sterke islamistiske grupper mener Libya ikke bør samarbeide med vantro europeere eller amerikanere.

Nylig ble en video lagt ut på sosiale medier som skapte forklaringsproblem for landets myndigheter. En krigsgrav der britiske og italienske soldater lå begravd i Benghazi ble stormet og skjendet av en folkegruppe.

- Kristne hunder Det hele ble filmet, og mens gravstøtter veltes og kors rives ned ropes det «Gud er stor» og «dette er en gravplass for kristne hunder.»

Libyske myndigheter rykket raskt ut og beklaget videoen, som ses på som et tegn på stadig flere stunt fra islamistene i landet.

Britene og italienerne som ligger begravet i Benghazi falt under stridshandlinger i landet under annen verdenskrig. Britiske styrker kjempet mot italienere og tyskere i Libya.

- Haram Flere innbyggere i Benghazi sluttet seg søndag til rekken av beklagende libyere.

- Dette var en intern handling, men har langtrekkende, politisk betydning for land som sto sammen med oss da vi opplevde vanskelige tider, land som Storbritannia, sier Muftah Abu Azaih.

En annen innbygger Reuters traff i Benghazi, Imad Mohammed, kaller handlingene haram. Han mener muslimer rett og slett ikke kan ødelegge gravplasser, det bryter mot islamsk lov, sier han.

 - Riv ned korset:  I videoen ropes det at korset må rives ned, før en mann går løs på det. Foto: AFP PHOTO/YOUTUBE
- Riv ned korset: I videoen ropes det at korset må rives ned, før en mann går løs på det. Foto: AFP PHOTO/YOUTUBE Vis mer

- Dette er gjort av ekstremister, og vi må være klare på at det er de som har skylden for dette. Dette er like ille som å angripe levende mennesker, sier han.

Sjokkert Jeremy Browne ved det britiske utenriksdepartementet sier de ble sjokkert over å se videoen.

- I  likhet med flere millioner andre ble jeg frastøtt og sjokkert over de forferdelige bildene av gravskjendingen i Libya. Men libyske myndigheter har vært veldig klare på at de også er sjokkert, at de er flaue over det som har skjedd, sier han.

- Det er ikke sånn at det libyske folk støtter disse grusomme handlingene, sier han.

 Veltet:  Gravsteinene ble liggende veltet etter angrepet på gravplassen i Benghazi. Foto: REUTERS/Esam Al-Fetori/files
Veltet: Gravsteinene ble liggende veltet etter angrepet på gravplassen i Benghazi. Foto: REUTERS/Esam Al-Fetori/files Vis mer