SETTER INN MILITÆRET: I 2009 sendte president Mauricio Funes 2500 soldater ut i gatene i de mest voldelige delene i landet, i tillegg til en allerede tallrik styrke, i et forsøk på å stagge voldshandlingene. Oscar Rivera/AFP
SETTER INN MILITÆRET: I 2009 sendte president Mauricio Funes 2500 soldater ut i gatene i de mest voldelige delene i landet, i tillegg til en allerede tallrik styrke, i et forsøk på å stagge voldshandlingene. Oscar Rivera/AFPVis mer

Her skjer det 12 drap i døgnet

Det lille mellomamerikanske landet El Salvador opplever stadig flere drap, viser dyster statistikk fra myndighetene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet i El Salvador registrerte i fjor hele 4.354 drap, og det var en økning på 9,2 prosent fra året før.

Dette tilsvarer tolv drap i døgnet, i et land som er mindre enn Nord-Trøndelag fylke og der det bor rundt seks millioner mennesker.

Ifølge politiet kan rundt halvparten av drapene knyttes til medlemmer av såkalte maras, kriminelle bander som er sterkt involvert i narkotikasmugling og som samarbeider tett med mexicanske narkotikakartell.

- Økningen i antallet drap kan knyttes til gjengrelaterte aktiviteter. Det er verdt å merke seg at et rekordhøyt antall gjengmedlemmer i år er løslatt fra fengsel, sier en talsmann for politiet i El Salvador, Howard Cotto.

El Salvador troner nå nesten øverst på listen over antall drap per innbygger, utarbeidet av FNs kontor for narkotika og kriminalitet (UNODC), bare forbigått av nabolandet Honduras.

Mens det i Norge begås 0,7 drap per 100.000 innbygger, er drapsraten i El Salvador drøyt hundre ganger så høy.

Denne uka reiser miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) til El Salvador, der han skal ha samtaler med president Mauricio Funes, Hugo Martínez og miljøvernminister Herman Rosa Chávez.

(NTB)