Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Her skjer det farligste

UP-Olsen vurderer den dramatiske politivideoen i Oslo.

DRAMATISK: Da to ranere truet til seg klokker og smykker for millioner av kroner med pistol, la politiet i Oslo ut på jakt. Se den dramatiske pågripelsen. Video: Politiet. Redigering: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer

Leif N. Olsen (76), legendarisk sjef for Utrykningspolitiet (1976-1985) og etter det blant annet politimester i Larvik og adm. direktør for Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund, gjør seg noen konklusjoner og refleksjoner etter å ha sett politijaktvideoen etter gullsmedranet i Oslo sentrum.

- Den farligste situasjonen for gående, syklende og andre trafikanter ser ut til å være på gangbrua helt mot slutten. Det vil alltid være en vurdering når skaden kan bli større enn nytten, altså når en biljakt bør stoppe. Risiko og gevinst med en biljakt blir vurdert fra start. En som kjørte for fort, ville nok ikke bli jaktet som i dette tilfellet.

- Men her ser vi fra butikkens overvåkingskamera at ransmannen løsner skudd. Og da vil normalt politiet vurdere det som en risiko å la dem slippe unna, sier Olsen til Dagbladet.

UP-OLSEN 2020: Leif N. Olsen (76) oppdaterer fortsatt undervisningsmateriell om utrykning for studentene på Politihøgskolen. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet.
UP-OLSEN 2020: Leif N. Olsen (76) oppdaterer fortsatt undervisningsmateriell om utrykning for studentene på Politihøgskolen. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet. Vis mer

Han sier det hørtes ut som «reflekterte politifolk» som satt i bilen, både sjåføren og han i passasjersetet i utrykningsbilen.

- Kjappere enn Lillelien

- På en annen side gir både bilder og lyd fra kameraet inne i politibilen litt for begrenset «tunnelsyn» til å gi en rettferdig vurdering. Vi må huske at det skjer så mange vurderinger hvert sekund i hodet til de som er i utrykning at selv Bjørge Lillelien hadde blitt hengende etter i å beskrive det, sier Olsen med referanse til sin generasjons sportskommentator-legende i NRK radio.

UP-OLSEN 1982: Lanserer den alkoholfrie drinken Olsen Driver med bartender Sven Aage Jonsbråten som faglig tyngdepunkt. Arkivfoto: Ole C.H. Thomassen/Dagbladet.
UP-OLSEN 1982: Lanserer den alkoholfrie drinken Olsen Driver med bartender Sven Aage Jonsbråten som faglig tyngdepunkt. Arkivfoto: Ole C.H. Thomassen/Dagbladet. Vis mer

Han trekker fram et par eksempler fra da han selv jobbet med utrykning i politiet, og var på «strengt» kurs i London for viderekommende.

- Vi måtte forklare i detalj hva vi tenkte og vurderte hvert brøkdel av et sekund i situasjoner bak rattet. Vi opplevde at en som kjørte i 100 kilometer i timen fikk godkjent utfra vurderinger der og da. Og samtidig strøk en annen politimann på utrykning i 70-fart i nøyaktig samme situasjon.

- Bedre opplæring nå

Olsen drar uansett en betryggende konklusjon for folk i veier og gater i 2020:

- Det er langt bedre opplæring i utrykning nå enn da jeg var aktiv i politiet.

Og der er Olsen rykende oppdatert.

UP-OLSEN 1982: På feltjobb i trafikken. Arkivfoto: Arnt E. Folvik/Dagbladet.
UP-OLSEN 1982: På feltjobb i trafikken. Arkivfoto: Arnt E. Folvik/Dagbladet. Vis mer

Han arbeider fortsatt med løpende oppdatering av undervisningsbøker på Politihøgskolen.

Nå er det 15. utgave av materiellet om trafikksikkerhet og 20. utgave om utrykningskjøring som gjelder for politistudenter.

Leif N. Olsen har vært med på alle.

- Rekker UP-Olsen mer om dagen?

- Jeg tar meg av juridiske spørsmål for KNA (Kongelig Norsk Automobilklubb). Og ser på spørsmål om trafikksikkerhet for MA (Motorførernes Avholdsforbund) og skriver om det i deres blad Motorføreren. Og noe for Statens vegvesen, svarer juristen Leif N. Olsen.

Og legger til at privatmannen Olsen koser seg på turer i Østmarka i Oslo tett på eget nabolag.

Og her om dagen en flott ekspedisjon i Femundsmarka.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!