NB: STERKE BILDER: En politimann i Virginia i USA har blitt siktet for overfall og mishandling etter denne hendelsen. Video: AP / Fairfax PD Vis mer

Her skjer det igjen

USA raser etter George Floyd-drapssaken, og i kjølvannet dukker liknende saker opp i amerikanske medier.

Publisert

Det er nærmest opprør i USA etter George Floyd-drapssaken. Voldsomme demonstrasjoner og opptøyer spredte seg i USA, og etterhvert også ut til andre deler av verden.

Seinest fredag i forrige uke fant en liknende hendelse sted i delstaten Virginia.

En ny video fra politiet i Virginia viser hvordan en afroamerikansk mann blir lagt i bakken i forbindelse med en utrykning. Hendelsen skjedde bare elleve dager etter at afroamerikanske George Floyd (46) døde etter en brutal pågripelse av Minneapolis-politiet.

Videobildene, som er tatt fra kroppskameraet til en politibetjent, viser hvordan mannen blir lagt i bakken av en politibetjent. Det melder flere amerikanske medier, blant dem ABC News.

FLOYD: Da George Floyd mistet livet etter en brutal pågripelse, startet demonstrasjonene i USA. Foto: AFP
FLOYD: Da George Floyd mistet livet etter en brutal pågripelse, startet demonstrasjonene i USA. Foto: AFP Vis mer

«Jeg er her for å hjelpe»

Kanalen skriver at politiet fredag i forrige uke rykket ut på en melding om at «en mann gikk rundt i gata og sa at han trengte oksygen».

I videoen, som du kan se i toppen av denne saken, ser man hvordan nødetatene på stedet forsøker å få mannen bort fra gata, og inn i en ambulanse.

En annen person på stedet, som ser ut til å være ambulansepersonell, sier følgende til mannen: «Jeg er her for å hjelpe deg, så fortell meg hva du trenger».

Mannen uttrykker videre at han vil på sykehus, før han fortsetter å gå rundt. Politibetjenten spør så om mannen kan gå ut av gata, før en annen politibetjent kommer inn i bildet, og skyter mot mannen med elektrosjokkvåpen.

ELEKTROSJOKKVÅPEN: Fredag i forrige uke fant en lignende hendelse sted i Virginia. Foto: AP / Fairfax PD
ELEKTROSJOKKVÅPEN: Fredag i forrige uke fant en lignende hendelse sted i Virginia. Foto: AP / Fairfax PD Vis mer

«Jeg får ikke puste»

Den afroamerikanske mannen faller i bakken, før politibetjenten setter seg oppå ham, og setter et kne i nakken hans.

Mannen roper så gjentatte ganger «nei, kom deg av», hvor politibetjenten svarer med å presse elektrosjokkvåpenet mot halsen hans.

Fornærmede prøver så å reise seg, men blir fort lagt i bakken av enda flere politibetjenter som kommer til stedet.

«Jeg får ikke puste», sier den afroamerikanske mannen gjentatte ganger.

Dette var også blant de siste ordene George Floyd sa før han mistet bevisstheten og seinere livet. Setningen er blant flere slagord som demonstranter over hele verden har messet den siste tiden.

FORANDRING: George Floyds datter Gianna mistet faren sin, bare seks år gammel. De fire politimennene som var involvert er nå siktet i saken. En av dem for forsettlig drap og de tre andre for medvirkning til drap. Video: Stephen Jackson Vis mer

- Uakseptabelt

Politibetjenten som tok i bruk elektrosjokkvåpenet er identifisert som Tyler Timberlake, ifølge kanalen. Han ble lørdag arrestert og siktet for overfall og mishandling.

Politisjefen i Fairfax County har uttalt at han «avskyr» hendelsen, ifølge TV-kanalen.

- Videoen ødelegger også for offentlighetens tillit til politifolk, ikke bare i Fairfax Country, men i hele verden. Disse handlingene er uakseptable, skal politisjef Edwin C. Roessler Jr., uttalt på en pressekonferanse på lørdag.

Kanalen har ikke lyktes i å komme i kontakt med politibetjentens advokat.

USA: Videoen viser hvordan mannen blir lagt i bakken av politiet og skutt på med elektrosjokkvåpen. Foto: AP / Fairfax PD.
USA: Videoen viser hvordan mannen blir lagt i bakken av politiet og skutt på med elektrosjokkvåpen. Foto: AP / Fairfax PD. Vis mer

- Hjemme hos familien

De tre andre politibetjentene som var involvert i hendelsen har blitt suspendert, og får ikke komme tilbake på jobb før hendelsen har blitt etterforsket. De har ikke blitt siktet i saken.

Fornærmede ble sendt til sykehus etter hendelsen, men ble lørdag utskrevet, ifølge ABC News. Politisjefen har uttalt at han nå er «hjemme med familien sin og hviler».

Store deler av verden har den siste tida vært preget av demonstrasjoner som følge av George Floyds dødsfall.

For mange amerikanere var George Floyd-drapssaken dråpen som fikk begeret til å renne over, og saken som skulle til for å rette et skikkelig søkelys mot rasisme og forskjellsbehandling av afroamerikanere i USA.

I kjølvannet av saken har liknende tilfeller dukket opp i amerikanske medier. I tillegg til episoden fra Virginia, har videomateriale fra en episode i Texas i 2019 blitt offentliggjort.

Mars 2019

Videomateriale fra politiets kroppskamera viser en afroamerikansk mann som ble pågrepet i Austin, Texas 28. mars 2019. Mandag ble videomaterialet offentliggjort av politiet i Austin. Her kan man ifølge CNN se politibetjenter som forfølger Javier Ambler (40) rett etter klokka ett på natta.

TREND: Flere har de siste dagene postet bilder og tagget dem «George Floyd Challenge». Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Årsaken til det som skulle utvikle seg til en biljakt, var at Ambler ikke skrudde av fjernlyset på frontlyktene på bilen da han passerte en politipatrulje.

Da han til slutt stoppet, kan man se på opptakene at Ambler gikk ut av bilen med hendene hevet. Han hadde ikke våpen og var ikke beruset, skriver CNN.

Ifølge USA Today ble han holdt nede på bakken, og betjentene skal ha brukt elektrosjokkvåpen mot ham fire ganger. Samtidig filmet et TV-team for programmet «Live PD: Police Patrole».

En tredje politibetjent ankom stedet, og det skal være på opptak fra denne betjentens kroppskamera at man kan se Amblers siste minutter, skriver USA Today.

- Får ikke puste

Politibetjentene ber Ambler ligge på magen og holde hendene sine bak ryggen. En presser elektrosjokkvåpenet inn i ryggen hans.

Ambler sier to ganger at han har en hjertesykdom.

- Jeg får ikke puste.

Betjentene roper ordre mens Ambler mellom gispene sier at han forsøker å følge ordrene. Fire ganger til forteller han at han ikke får puste.

Han ble erklært død klokka 02.37, etter at politibetjenter, ambulansepersonell og leger ved et sykehus hadde forsøkt å holde ham i live.

Det lokale sheriffkontoret konkluderte med at politibetjentene ikke hadde gjort noe galt. Obduksjonsrapporten viste at Ambler døde av hjerteproblemene i kombinasjon med den voldsomme pågripelsen.

Saken blir etterforsket, skriver CNN.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer