Her skjer ranet

Svartkledde, målrettede, nærmest som kommandosoldater på ranstokt. Slik fremstår ransmennene på filmen fra overvåkningskameraene inne i Norges Banks lokaler i Stavanger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag friga politiet filmen fra banklokalene. Filmen viser i alt fem ransmenn som målrettet raner Norsk Kontantservice inne i Norges Banks lokaler i Stavanger for et ukjent antall millioner norske kroner. Ransmennene ser alle veltrente ut, de har finlandshetter over hodet, og samtlige har automatvåpen hengende over hofta.

Filmen viser lokalene fra flere vinkler ettersom det er mer enn ett overvåkningskamera inne i bankhvelvet.

Ifølge klokka på overvåkningskameraet er de første bildene tatt like før ransmennene kom inn i lokalene, og viser ansatte som aner fred og ingen fare, ved 8-tiden tidlig mandag morgen.

Gass

Men hverdagsstemningen forsvinner brått når det plutselig siver en grå gass inn i lokalet. Det er fra før kjent at ransmannene sprøytet inn tåregass i lokalet før de stormet banken.

Av bildene går det fram at flere av de ansatte nå forstår at noe skjer. Politiet har fjernet lyden som er på filmen, men på kroppspråket er det tydelig å se at en del av de ansatte værer at noe er i gjære.

De bankansatte går inn i et tilstøtende rom ved siden av rommet hvor også selve pengehvelvet er. Like etter kommer ransmennene inn i hvelvet. De går med raske skritt, utfra filmen virker de oppjaget og oppgiret. Bildene viser også at alle bevegelser er målrettet, ingen av dem fomler åpenbart. Alle bevegelser virker godt koordinert.

Bildene tyder også på at ransmennene visste akkurat hvor pengene var, og at operasjonen var meget godt planlagt.

Hvit refleks

Alle ransmennene har en hvit refleks over venstre skulder. Trolig er dette for at ransmennene skal kunne kjenne igjen sine egne fra politiets svartkledde folk.

Av bildene går det også fram at ransmennene hadde skuddsikker vest på seg under den svarte overrallen.

Bildene viser også at ransmennene lempet pengebokser ned i store svarte bager. Det vises ingen kontakt mellom de ansatte i banken og ransmennene på bildene som i dag ble offentliggjort fra overvåkningskameraene.

(NTB)