- Her skjøt jeg Quisling

En dramatisk oktobernatt for 54 år siden henrettet Arvid Austad (80) og ti andre politisoldater Vidkun Quisling. Austad er den første som står fram og forteller historien om hvordan og hvor på Akerhus festning Nazi-Tysklands fremste allierte i Norge endte sitt liv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Quisling var stormannsgal

...nå er han medlem i Fedrelandspartiet

Den nærmeste vennekretsen og yngre familiemedlemmer visste ikke hva Austad egentlig gjorde på festningen i fredsåret 1945. De trodde han utførte vanlig polititjeneste i Oslo-området, og at han var engasjert i vakthold og arrestasjoner i forbindelse med det forestående rettsoppgjøret.

I dette eksklusive intervjuet med Dagbladet forteller Austad sin historie fra den historiske oktobernatta og hva som skjedde etterpå.

- Jeg har aldri angret et sekund, slår han fast.

Flyktet til Sverige

Ni av deltakerne i eksekusjonspelotongen er døde. Til tross for gjentatte forsøk fra en rekke aviser, har Austad og hans gjenlevende kollega aldri stått fram i full offentlighet og fortalt sin historie. Riktignok har Austad ved et par anledninger gitt vitneskildringer fra henrettelsen, men da under pseudonym.

Arvid Austad er født og oppvokst på Inderøy i Nord-Trøndelag. Han var 20 år da tyskerne invaderte Norge 9. april, og han gråt av sinne da han hørte på radioen at Quisling hadde utnevnt seg selv til nytt statsoverhode.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer