Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her skjuler nordmenn formuer i skatteparadiset

FANT HEMMELIGE EIENDOMMER: DAGBLADET REISTE TIL DUBAI FOR Å SE ETTER LEILIGHETER SOM NORDMENN EIER I SKJUL FOR NORSKE SKATTEMYNDIGHETER. REPORTER: EILIV FRICH FLYDAL. VIDEO: ØISTEIN NORUM MONSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det islamske emiratet Dubai er et skatteparadis med omfattende hemmelighold og få utleveringsavtaler.

Nå viser en stor data-lekkasje hvordan korrupte politikere, kriminelle og smuglere fra hele verden har plassert enorme beløp i Dubais eiendomsmarked.

Dagbladet avslører hvordan nordmenn har investert millionbeløp i skjul for norske skattemyndigheter og tjener penger på det.

- Dubai er Las Vegas for voksne i Midtøsten. Fantastiske restauranter, god mat og vin og nattklubber, forteller en opprømt nordmann i 60-åra, som har eid en eksklusiv leilighet rett ved strendene i flere år.

- Men jeg lurer på en ting: Hvordan fant du meg?

Innendørs skianlegg, diamant- og gullhandel, 10 000 kroners biffer, og iskremkuler belagt med 24 karats gull tiltrekker folk fra hele verden.

«Du kan betale i cash når du kjøper eiendom i Dubai.» Raj, eiendomsmekler
NORDMENNS FAVORITT: Dubai Marina og det kjente landemerket Cayon tårnet (tidligere Infinity) som snor seg 90 grader rundt sin egen akse og rager 306 meter over bakken. En nordmann var tilknyttet en leilighet i tårnet i 2014.
NORDMENNS FAVORITT: Dubai Marina og det kjente landemerket Cayon tårnet (tidligere Infinity) som snor seg 90 grader rundt sin egen akse og rager 306 meter over bakken. En nordmann var tilknyttet en leilighet i tårnet i 2014. Vis mer

Dubai er på størrelse med Østfold fylke og en del av De forente arabiske emirater. Olje- og gassforekomstene er små, men sola skinner hele året. For å skaffe langsiktige inntekter bygget sjeikene opp finansmarkeder, frihandelssoner og flyplasser på 90-tallet. Så satset Dubai på turisme og næringsliv, og ble i 2002 det første emiratet som tillot utlendinger å eie sin egen bolig.

Folk fra hele verden med penger strømmet til skatteparadiset i ørkenen, som bød på luksuriøse eiendommer til en lav pris. En investering på 2,5 millioner sikrer i tillegg oppholdstillatelse, både for kjøperen og familien.

Dubai ble også kjent for gjestearbeidere på slavekontrakter og underbetalte hushjelper uten rettigheter. Investorer med rulleblad eller svarte penger møtte få hindringer. Boligprisene ble firedoblet på få år og hvem som eier bolig i Dubai holdes strengt hemmelig av staten.

BYGGER MER: Den offentlige stranda på Dubai Marina i desember. 25 grader i skyggen og i vannet. I bakgrunnen bygges det ut mer for tilreisende.
BYGGER MER: Den offentlige stranda på Dubai Marina i desember. 25 grader i skyggen og i vannet. I bakgrunnen bygges det ut mer for tilreisende. Vis mer

Emiratene har ingen utleveringsavtaler med Norge, andre europeiske land eller USA. Dubai er et velkjent tilholdssted for dem som trenger vern fra politi, skatteinnkrevere eller kreditorer i hjemlandet.

Nå har en stor database med opplysninger om 129 000 kjøpere, selgere og eiere av boliger på 54 000 adresser i Dubai lekket ut av landet. Analyseselskapet C4ADS og journalistorganisasjonen OCCRP har sortert informasjonen og funnet enorme eiendomsinvesteringer fra personer tilknyttet korrupsjon, drap, smugling, hvitvasking eller underslag fra en rekke land i verden.

Databasen er fra 2014 og 2015 og ble satt sammen av profesjonelle aktører i eiendomsbransjen. OCCRP har delt databasen med Dagbladet og bidratt med analyser.

Flere nordmenn enn kjent

Blant nordmenn som eier leilighet i Dubai, er det flere som bor der fast eller i ferier og har alt i orden. Men andre har åpenbart håpet at pengene skal vokse stille i sandslottene på den arabiske kysten.

I overkant av 40 eiendommer i De forente arabiske emirater ble meldt inn på selvangivelsen av norske skattebetalere i 2014, får Dagbladet opplyst etter en innsynsbegjæring til Skatteetaten. Men Dagbladet fant flere.

Trykk på navnene og scroll til siden for å se leiligheter tilknyttet nordmenn på Dubai Marina i datalekkasjen:

Al Seef Tower

Al Seef Tower

Leilighet. Bygget rager 44 etasjer og 215 meter over bakken. Ferdigstilt 2005. Lett gjenkjennelig med en pyramide på toppen av bygget. Leiligheter i mange størrelser.

Ocean Heights

Ocean Heights

Flere leiligheter. Bygget har 83 etasjer og rager 310 meter over bakken. Ferdigstilt i 2010 og verdens femte høyeste boligbygg. Bygget er lett gjenkjennelig med en spsiell kurve og fasade i glass. Over 500 leiligheter.

Elite Residence

Elite Residence

Leilighet. 380 meter høy med 87 etasjer og 695 leiligheter i bygget. Utsikt mot Palmen og solnedganger.

Infinity Tower

Infinity Tower

Leilighet. Heter i dag Cayon tower, men det gamle navnet som gjaldt fram til invielsen i 2013 er brukt i datasettet. Tårnet er 306 meter høyt og har 73 etasjer over bakken. Det snor seg 90 grader rundt sin egen akse. Hver etasje snor seg 1,2 grader.

Marinascape Avant Tower

Marinascape Avant Tower

Leilighet. 25 etasjers bygg med to tårn ferdigstilt i 2008. Markedsføres med å ligge midt i verdens mest etterspurte nabolag, Dubai Marina. I 2017 ble toppetasjens penthouse-leilighet med tre terrasser, to badebasseng, basseng-bar, badstu og utsikt til solnedganger i Persiabukta lagt ut for salg.

Botanica Tower

Botanica Tower

Flere leiligheter. Luksuriøse Botanica Tower på 41 etasjer ble ferdigstilt i 2012. Gulv til tak-vinduer i leilighetene sikrer utsikt over havna og strendene. Dubais beste nattklubber er et steinkast unna. En etasje er avsatt til en «tropisk himmelhage». Svømmebasseng, gym og jacuzzi står til disposisjon.

Bayside Residence

Bayside Residence

Leilighet. 24 etasjes boligblokk med 101 leiligheter midt i Dubai Marina. Svømmebasseng, gym, egne rom til tjenestepikene, utsikt til yachthavna og kort vei til stranda, lyder reklamen.

Murjan Tower Marina

Murjan Tower Marina

Flere leiligheter. Høyhus oppkalt etter edelsten.

Sadaf

Sadaf

Flere leiligheter. Sadaf-tårnene er en del av Jumeirah Beach Residence, som består av totalt 36 boligtårn nærme stranda, motebutikker og hoteller. Ferdigstilt sent på 2000-tallet.

Marina Quays East

Marina Quays East

Leilighet. Ni etasjers boligblokk i Dubai Marina nær vannet. Ferdigstilt rundt 2010.

Jumeirah Beach Residence

Jumeirah Beach Residence

Leilighet. Jumeirah Beach Residence, kalt JBR lokalt, er en samlebetegnelse for et stor område med 36 boligblokker.

Al Sahab

Al Sahab

En bolig. Tvillingtårnene Al Sahab ved Marina promenad har både leiligheter og små "by-villaer" nede i vannkanten. Her er svømmebassenger for store og små, lekeområde for barn innendørs, mini-kino og trimrom. Og en skjønnhetssalong.

Rimal 4

Rimal 4

Leilighet. En del av JBR-komplekset. Høy sikkerhet, svømmebasseng og egen restaurant.

Al Majara Tower

Al Majara Tower

Leilighet. Al Majara består av fem tårn med totalt 1100 leiligheter på Dubai Marina. Byggene er mellom 10 og 33 etasjer høye. Eget spa og treningssenter og ferdigstilt i 2005.

Marina Promenade Shemara Tower

Marina Promenade Shemara Tower

Leilighet. Shemara tower har høy sikkerhet, ligger nær golfbanen og stranda. Storslått utsikt mot kanalen.

The Point

The Point

Leilighet. 27 etasjers bygning med flere hundre leiligheter. Egen grill-terrasse, svømmebasseng, concierge og resepsjon og høy sikkerhet.

Waves Tower

Waves Tower

Leilighet. Luksusboliger sør på Dubai Marina. To tårn på hhv 10 og 27 etasjer. Luksus-spa, concierge, assistenter, barneområde og tennisbaner.

Dorra Bay Tower

Dora Bay Tower

Leilighet. 22 etasjers familievennlig boligblokk med store balkonger og rekkehus-løsning.

I Dubai-lekkasjen har Dagbladet funnet rundt 80 eiendommer tilknyttet nordmenn, bare i dette ene av de sju emiratene.

Beregninger viser at halvparten av eiendommene Dagbladet fant totalt er verdsatt til over 150 millioner kroner. Den andre halvparten er det ikke innhentet verdiberegninger på.

En stor andel av de norske eierne betaler skatt til Norge og skal i utgangspunktet føre eiendommen på selvangivelsen. Men likninger Dagbladet har hentet inn viser at de i flere tilfeller har lave inntekter og ingen formuer.

En rekke personer innrømmer også overfor Dagbladet at de har latt være å innrapportere formueverdien av eiendommen på selvangivelsen.

Kameratene

- Jeg kjøpte leiligheten i Dubai sammen med en kamerat, sier en formuende nordmann i 70-åra bosatt i Bærum når Dagbladet ringer.

Målet var å tjene penger på investeringen, forklarer han. Underveis i intervjuet erkjenner han også at leiligheten ikke ble oppgitt til norske skattemyndigheter.

- Hvorfor førte du ikke leiligheten som formue på selvangivelsen?

- Nei, altså... alle sa jo at «der nede i Dubai betaler du jo ikke noe skatt», sier han.

- Og jeg ville ikke bry Skatteetaten med dette.

HASTER VIDERE: Eiendomsmekler Daniel Heywood tok med Dagbladet på luksus-visninger i Dubai Marina. Her haster han videre, forbi svømmebassenget ved Shemara Tower.
HASTER VIDERE: Eiendomsmekler Daniel Heywood tok med Dagbladet på luksus-visninger i Dubai Marina. Her haster han videre, forbi svømmebassenget ved Shemara Tower. Vis mer

Leiligheten kameratene plasserte penger i, er på eksklusive Marina Heights i Dubai Marina med gåavstand til stranda og en rekke klubber. Toromsleiligheter i bygget selges for tre millioner kroner i dagens marked.

- Var du ikke redd for Skatteetaten?

- Nei, dem var jeg ikke bekymret for, sier han, men understreker at han ikke ønsker navnet sitt i avisa.

DUBAI MARINA: Kanalen mellom fastlandet og den kunstige øya Dubai Marina. Her eide mannen i 70-åra leiligheten han ikke meldte fra om til norske skattemyndigheter.
DUBAI MARINA: Kanalen mellom fastlandet og den kunstige øya Dubai Marina. Her eide mannen i 70-åra leiligheten han ikke meldte fra om til norske skattemyndigheter. Vis mer

Trykk på bydelene for å se eiendommer tilknyttet nordmenn i Dubai- lekkasjen:

Leiligheten ble solgt for noen år siden.

«Skattefritt miljø»

Skattefrihet er et av Dubais store trekkplastre. Når man setter seg i setet på det statseide Emirates–flyet på Oslo lufthavn, trengs fire klikk på inflight-skjermen for å lære mer:

Under fanen «Oppdag Dubai» reklameres det med «Store insentiver i et skattefritt miljø uten begrensninger på å hente hjem utbytte». Uten moms, inntektsskatt, formuesskatt, selskapsskatt, eiendomsskatt eller utbytteskatt kan det være penger å spare.

ROAD TO FREEDOM: Allerede før avgang starter reklamen for skattefrihet i Dubai. Foto: Eiliv Flydal
ROAD TO FREEDOM: Allerede før avgang starter reklamen for skattefrihet i Dubai. Foto: Eiliv Flydal Vis mer

Men norske skattebetalere som lar være å føre sine eiendommer i Dubai på selvangivelsen, risikerer både straffeskatt og politianmeldelse her hjemme.

I Dubai-lekkasjen ligger rundt 30 norske skattebetalere ferdig sortert med «norsk statsborgerskap». Men Dagbladet har også søkt blant 950 000 registreringer av personer med «ukjent statsborgerskap».

Her lå det langt flere nordmenn, som Dagbladet har identifisert ved å søke på navn og norske telefonnumre, adresser og e-postadresser. Ikke alle har vært mulig å få kontakt med. Noen har avvist henvendelser.

PENT SKAL DET VÆRE: På Dubai Marina er det tett mellom luksusbilene.

Betrodd stilling

Et stykke fra kysten ligger leilighetskomplekset The Crescent. Utbyggeren presenterer det som «en av de mest etterspurte investeringsmulighetene i Dubai».

En leilighet i bygget er registrert på en nordmann i 40-åra. Personen har til daglig en betrodd stilling i norsk statsforvaltning, men statsborgerskapet er oppgitt som «ukjent».

- Jeg har vært litt sløv med å sjekke, svarer han når Dagbladet spør om leiligheten er ført på selvangivelsen.

Leiligheten er delfinansiert med lån i en lokal bank, som ikke rapporterer direkte til norske myndigheter. Etter hvert innrømmer nordmannen at investeringen i Dubai i flere år ikke er ført opp som formue på selvangivelsen. En stor andel av utleieinntektene har også blitt stående på en bankkonto i skatteparadiset og er ikke rapportert inn for beskatning i Norge.

BØTENE MATCHER BILENE: Å kjøre på rødt lys kan ende med bot på 76 000 kroner (syttiseks tusen) advarer byens myndigheter på store skilt.
BØTENE MATCHER BILENE: Å kjøre på rødt lys kan ende med bot på 76 000 kroner (syttiseks tusen) advarer byens myndigheter på store skilt. Vis mer

- De pengene er feil plassert og dette skulle vært ført på selvangivelsen årlig. Jeg vil rapportere inn både salgssum og leieinntekter når jeg selger. Jeg kan nok kjenne på en motivasjon nå for å prate med skattemyndighetene, sier eieren.

- Solid utleiemarked

- Selv om boligprisveksten har flatet ut de siste åra, går mye av Dubais utleiemarked så det suser, forteller den lokale mekleren Daniel Heywood til Dagbladet.

Spesielt i nordmenns favorittområde Dubai Marina er det lett å leie ut til en høy pris, sier han.

Heywood tar med Dagbladet til eksklusive Shemara Tower i Dubai Marina, der han selger en fireroms med slående utsikt over kanalen, squashbane i 1. etasje, lekeområder ute, svømmebasseng, treningsrom og kort vei til stranda. Prisantydning for den 170 kvadratmeter store leiligheten: 7,4 millioner kroner.

- Her er eget rom for tjenestepiken, sier han og peker.

- Denne boligen kan du leie ut for 500 000 kroner i året. Du er garantert seks prosent netto fortjeneste på investeringen, etter at fellesutgifter er betalt. Ofte kan du tjene mer, sier Heywood.

Så lenge pengene blir på konto i Dubai, er det ingen der nede som krever at man skatter av dem.

LUKSUS-MEKLER: Daniel Heywood selger leiligheter i Dubais beste strøk ved stranda og lover gode inntekter fra utleie. Rundt 20 nordmenn er tilknyttet leiligheter her i Dubai-lekkasjen.

Heywood er utdannet lærer, men reiste til Dubai for å prøve lykken som mekler. I dag jobber han for Allsopp & Allsopp, som formidler fast eiendom og utleie. Selskapet har fått flere utmerkelser de siste åra. Heywood selger rundt 30 leiligheter i året, men forteller at han leier ut mange flere.

- Jeg tjener langt bedre nå, sier han.

«Vaktholdet er vel mest for privatlivet» Pr-sjef Ainslie Hogg

Privatliv i sandslottene

Vi forlater utsikten og setter oss i bilen til selskapets pr-sjef Ainslie Hogg for å kjøre til neste visning.

- Jeg har aldri følt meg utrygg her i Dubai, sier Hogg.

Bak høye murer og gitterporter ligger det luksuriøse Al Yass–tårnet. Uniformerte vakter følger nøye med på hvem som kommer og går. En reagerer på at Dagbladets fotograf sitter i bilen med et kamera i fanget.

- No photo!, roper han inn i bilen og løfter raskt walkietalkien.

Beskjeder gis til andre vakter. Hogg forklarer at det bare skal tas bilder inne i en leilighet. Først etter litt diskusjon får vi lov å kjøre inn.

- Om det er så lav kriminalitet og trygt her i Dubai, hvorfor er disse eiendommene så strengt bevoktet?

- Vaktholdet er vel mest for privatlivet, sier Hogg.

Dagbladet forklarer Heywood og Hogg at flere nordmenn er listet opp som eiere av leiligheter og rekkehus i Dubai uten å ha informert norske skattemyndigheter om investeringene. Og at europeiske myndigheter er bekymret for at det lukkede skatteparadiset brukes til hvitvasking av penger fra kriminelle handlinger.

- Nå gjør bankene bakgrunnssjekker og hvitvaskingskontroll av klienter. Hvis klienten selger eiendom, vil banken sjekke kjøperen for å unngå at banken mottar penger med tvilsomt opphav, sier Lewis Allsopp, direktør i Allsopp & Allsopp.

Men det finnes minst én vei rundt: Kontanter og sjekkhefter.

Bæreposer med penger

Nummeret til flere erfarne Dubai-meklere er også listet opp i Dubai-lekkasjen. Dagbladet finner en av dem på et kontor i byen. Han ber om å bli kalt Raj, og at vi ikke skriver navnet på firmaet.

- Du kan betale i cash når du kjøper eiendom i Dubai. Det hender fremdeles at folk dukker opp med bæreposer fulle av cash, sier Raj.

- Hvilke kunder gjør det oftest?

- Oftest er det iranere. Landet har strenge restriksjoner. Tidligere kom mange russere med kontanter, men de er sjeldnere nå.

MEKLER: Eiendomsmegler Raj forteller at folk fremdeles dukker opp med kontanter og sjekker for å gjøre opp boligkjøp i Dubai.
MEKLER: Eiendomsmegler Raj forteller at folk fremdeles dukker opp med kontanter og sjekker for å gjøre opp boligkjøp i Dubai. Vis mer

Raj har kunder fra en rekke land og har fulgt markedet i byen siden 2000–tallet.

- Oppbevarer dere kontantene her?

- Nei, det er opp til selgeren å avgjøre hvordan oppgjøret skal tas. Pengene må selgeren ta med til det offentlige eiendomskontoret og overlevere foran ansatte når de signerer dokumenter, sier Raj.

- Må man opplyse om pengenes opphav?

- Nei. Det er bare påkrevd at selger og kjøper skal være fornøyde.

- Jeg synes for øvrig at myndighetene har skapt et mer seriøst eiendomsmarked de siste åra, sier Raj.

Raj forteller at den dyreste eiendommen selskapet hans har solgt, gikk for 12 millioner dollar, rundt 102 millioner kroner i dagens kurs.

- Men jeg vet om russere som kom til Dubai og har kjøpt for 80 millioner dollar. Selv har jeg flest indiske kunder. De er voksne og velstående forretningsfolk som vil være her over lengre tid, sier Raj.

Eksklusivt norsk område

I De forente arabiske emirater er tortur av fanger utbredt, ifølge Amnesty International. Loven diskriminerer homofile og kvinner, som har har blitt arrestert for å ha sex utenfor ekteskap fordi de politianmelder voldtekt.

Rundt halvparten av nordmennene Dagbladet har funnet i lekkasjen, er registrert med leiligheter i nybygde Dubai Marina. Solnedgang over Persiabukta, eksklusive restauranter, lekre klubber og motebutikker lokker folk til den kunstige øya.

Rett ved stranda, bak Dubai Hilton og Ritz-Carlton, ligger Sadaf-blokkene. Landemerkene på rundt 40 etasjer har utsikt over havet og grønne bakgårder.

SADAF-BLOKKENE: Rett bak stranda ligger disse tårnene, som har flere leiligheter tilknyttet nordmenn.
SADAF-BLOKKENE: Rett bak stranda ligger disse tårnene, som har flere leiligheter tilknyttet nordmenn. Vis mer

Ungdommer spiller fotball på gresset, barnevogner trilles rundt og filippinske guvernanter passer på de større barna når Dagbladet er innom. Vaktene i resepsjonene følger med på forbipasserende.

I lekkasjen er flere nordmenn tilknyttet leiligheter i dette kvartalet. En norsk forretningsmann fra Bærum i 40-åra listet som eier av en romslig leilighet i et av tårnene. I likhet med flere andre står han oppført med «ukjent» statsborgerskap. Nede i resepsjonen vil ikke vaktene bekrefte navnet hans. De ber om å få overlevert pass, tar en kopi, ber om en signatur i besøksboka og peker mot heisen.

Dagbladet ringer på døra til leiligheten oppgitt i lekkasjen. Det viser seg at en familie leier den.

- Jeg bekrefter at jeg eier leiligheten i Dubai. Og jeg kjøpte en ny leilighet i Dubai i fjor, sier mannen til Dagbladet.

Han ønsker ikke navnet sitt på trykk. Leiligheten skal ha vært utleid i flere perioder. Tilsvarende enheter leies ut fra 240 000 kroner i året og oppover, eller selges for opptil fire og en halv millioner kroner.

UTLEID: Forretningsmannens leilighet i Sadaf-tårnet er utleid til en familie, når Dagbladet besøker. Den kan leies ut for rundt 240 000 kroner i året.
UTLEID: Forretningsmannens leilighet i Sadaf-tårnet er utleid til en familie, når Dagbladet besøker. Den kan leies ut for rundt 240 000 kroner i året. Vis mer

Likningen hans viser ingen skattbar formue fra 2008 til 2014. Underveis tok kemneren i Oslo rettslige skritt mot ham for å inndrive penger.

- Har du opplyst om formuesplasseringen i Dubai til norske skattemyndigheter?

- Det har ikke noe i avisa å gjøre.

- Har du betalt skatt av investeringene dine i Dubai?

- Jeg har ingen kommentar. Nå skal jeg spise lunsj med min datter som er hjemme fra ballettskolen, sier mannen og legger på røret.

Bilvask-investorene

Blant de norske e-postadressene i lekkasjen er «kontakt@ensjobilpleie.no». Ved siden av står navnet «Arshad Akhtar» og to leiligheter i boligblokkene Lago Vista og Lakeside.

Når Dagbladet står utenfor i slutten av desember, er det kveld og mørkt. Foran bygningene ligger en kunstig innsjø og en joggeløype går gjennom ørkensanden. Folk kommer hjem fra jobb og handler i butikkene i første etasje, før de går inn i oppgangene og forsvinner opp i det en lokal megler kaller «typiske utleie-hus».

UTLEIE-HUS: Nordmennene som eier leilighet i disse byggene har i flere år hverken oppgitt formuen investert i eiendom på selvangivelsen eller skattet av inntektene i Norge, opplyser de til Dagbladet. Alle lover bot og bedring.
UTLEIE-HUS: Nordmennene som eier leilighet i disse byggene har i flere år hverken oppgitt formuen investert i eiendom på selvangivelsen eller skattet av inntektene i Norge, opplyser de til Dagbladet. Alle lover bot og bedring. Vis mer

Ifølge norske selskapsregistre har nordmannen Arshad Mahmood Akhtar en lang karriere innen bilvask-bransjen, blant annet ved Ensjø Bilpleie.

Flere av selskapene der 43-åringen var daglig leder, eier eller styreleder, har gått konkurs eller er tvangsavviklet etter flere år med alvorlige revisoranmerkninger, viser informasjon fra Brønnøysundregistrene. Blant anmerkningene er ulovlig utlån til aksjonær, manglende skattetrekk, brudd på bokføringsloven, tapt aksjekapital, sene regnskaper og manglende avstemming av kassabeholdning mot regnskaper.

Akhtar var største eier og daglig leder i selskapet Nye Kolsås mat i 2012. Samme år var situasjonen så alvorlig at revisoren nektet å signere næringsoppgaven som lå til grunn for selskapets skattemelding det året. Det framgår av et vedlegg til årsregnskapet.

Når Dagbladet ringer, bekrefter Akhtar at han fremdeles er medeier i en leiligheten i Dubai–lekkasjen.

- Hvorfor ble den ikke ført på selvangivelsen?

- Jeg var ikke så godt kjent med regelverket, men leste i høst at man måtte melde inn og ringte revisoren min raskt, sier Akhtar.

Likningen hans viser 250 000 kroner i skattbar inntekt i snitt og ingen formue i åra 2010 til 2014. Han sier til Dagbladet at han ikke husker hvor mye leiligheten i Dubai på 45 kvadratmeter kostet. Eiendomsbasen sier 931 000 dirham, rundt 1,6 millioner norske kroner i 2014. Med dagens valutakurs er det 2,3 millioner kroner. Akthar bestrider ikke prisen. Han får knapt brukt leiligheten og forteller at den leies ut.

- I fjor var det for 50 000 kroner, sier Akhtar.

Inntekt fra utleie av privat eiendom i utlandet skal i utgangspunktet rapporteres inn til norske myndigheter og skattes av.

- Hvordan har du løst dette?

- Inntektene dekker fellesutgiftene for leiligheten. Og så reiser vi til Dubai og bruker de pengene der.

En tidligere kollega i matbransjen er medeier.

- Jeg meldte ikke inn investeringen i Dubai-leiligheten på selvangivelsen. Jeg ble klar over den feilen nå i oktober og sendte en e-post til Skatteetaten for å si ifra. Jeg skal også opplyse om utleieinntektene. Det er viktig for meg at alt er riktig og i tråd med loven, sier Mansha Khan (52) til Dagbladet.

- Vi er nok flere som ikke har forstått regelverket godt nok, sier Khan.

Gatekjøkken og eiendom

Da internasjonale bedrifter etablerte seg i skatteparadiset på midten av 2000–tallet trengte, emiratet familieboliger. Tre kilometer inn fra strendene i Dubai bygget en statlig eiendomsaktør The Springs: «Et boligområde med adgangskontroll og rekkehus, som ligger ved pittoreske innsjøer og vakre hager», med svømmebassenger, tennisbaner, legesenter, barnehager og egen moské, ifølge reklamen.

FAMILIEBOLIGER: Utenfor sentrum er det bygget flere tusen rekkehus for utenlandske familier som har bosatt seg i Dubai. Sju stykker er tilknyttet en nordmann i 50-åra bosatt i Buskerud.
FAMILIEBOLIGER: Utenfor sentrum er det bygget flere tusen rekkehus for utenlandske familier som har bosatt seg i Dubai. Sju stykker er tilknyttet en nordmann i 50-åra bosatt i Buskerud. Vis mer

Dagbladet har funnet sju boliger i Springs-komplekset i Dubai-lekkasjen sammen med navnet og e-postadressen tilhørende en mann i Buskerud.

Han er tidligere dømt for momsbedrageri og ulovlig våpenbesittelse i Norge. Han har også fått et forelegg for ulovlig innførsel av varer, får Dagbladet opplyst.

- Hvordan kom du inn i eiendomsmarkedet i Dubai?

- Før jeg svarer på det, må du fortelle meg om de transaksjonene du mener at jeg har, sier mannen i 50-åra til Dagbladet.

De sju boligene har tre og fire soverom og skal opprinnelig ha kostet til sammen 6,2 millioner kroner, tilsvarende 9,1 millioner kroner i dagens valutakurs. Området ble ferdigstilt på 2000-tallet. Siden har eiendomsprisene gått i været.

Fersk statistikk fra Dubais største eiendomsportal Bayut.com viser at sju boliger på samme størrelse nå er verdt rundt 49 millioner kroner.

Fireroms boliger i The Springs kan leies ut for 400 000 kroner i året.

Dagbladet sendte mannen lister over eiendommene. Han vil ikke kommentere dem enkeltvis. I åra 2010 til 2014 hadde han en gjennomsnittlig inntekt på 343 000 kroner. Likningen for 2010 til 2017 viser hvert år 0,- kroner i formue. Han jobber med gatekjøkken til daglig.

- Du har ikke innrapportert disse eiendommene som formue til norske myndigheter?

- Det har jeg ikke gjort, sier han.

- Hvis jeg skal fortelle noe, altså, hvorfor skal jeg forklare til deg? Det må jeg tenke på. For eksempel om jeg skal si hvorfor jeg har vært involvert i transaksjonene. Du er ikke rett myndighet, svarer mannen.

- Er dine penger brukt til å kjøpe dem?

- Nei, men jeg har en veldig god begrunnelse for hvorfor navnet mitt er involvert her.

INNSJØER OG GRØNT: Slik presenterer den statlige utbyggeren Emaar området til potensielle kunder.
INNSJØER OG GRØNT: Slik presenterer den statlige utbyggeren Emaar området til potensielle kunder. Vis mer

- Stråmann

- Jeg må snakke med en person og høre om han er interessert i å fortelle. Hvis det er aktuelt, så kan jeg forklare deg det du vil vite.

- Så det er en annen reell eier og du er en stråmann?

- Ja.

Han nekter å si hvorfor personen som hevdes å være den reelle eieren ikke vil stå fram.

Buskerud-mannen hevder også at han har dokumentasjon på de reelle eierforholdene i Dubai. Han vil ikke legge fram disse papirene for Dagbladet. Han hevder også at han har informert norske myndigheter om eiendommene, men vil ikke si hvordan, når det skal ha skjedd eller gi detaljer om hva han skal ha opplyst om.

En utenlandsk bank som ikke rapporterer til norske myndigheter skal være involvert i finansieringen av eiendomskjøpene, ifølge mannen.

- Hvis dere omtaler dette med mitt navn, så blir dere saksøkt, advarer han.

Dagbladet har valgt å ikke trykke mannens navn av hensyn til hans livssituasjon.

Mannen forteller at han skal få penger eller eiendom som kompensasjon for å stå som eier av eiendommer.

- Da kan jeg føre det i selvangivelsen, sier han.

DE SOM BYGGER: Fremmedarbeidere fra Pakistan, India, Filippinene og Bangladesh bygger og drifter Dubai på lave lønner. Her bygges nye luksusleiligheter på den kunstige øya Palmen som de ansatte neppe vil ha råd til å bo på selv.
DE SOM BYGGER: Fremmedarbeidere fra Pakistan, India, Filippinene og Bangladesh bygger og drifter Dubai på lave lønner. Her bygges nye luksusleiligheter på den kunstige øya Palmen som de ansatte neppe vil ha råd til å bo på selv. Vis mer

Flyttet pengene

I databasen fra Dubai er også flere norske skattebetalere listet som selgere i 2014. Blant dem er en mann i 50-årene fra Oslo, som solgte en leilighet i nabolaget Discovery Gardens.

Han legger på røret første gang Dagbladet ringer og spør om leiligheten ble registrert som formue hos norske myndigheter i årene før salget. Senere ringer han tilbake og erkjenner at leiligheten ikke ble ført på selvangivelsen, men at sier denble kjøpt for penger det var betalt skatt av og «bare ble brukt som en hybel» i Dubai.

Han opplyser at boligen ble kjøpt i 2009. Han På de fem årene han eide leiligheten steg både prisene og valutakursen. Mannen solgte og kjøpte seg en ny leilighet i Spania, forteller han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!