Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gardner Pinnacles

Her skjuler verdens største vulkan seg

Forskerne fikk hakeslipp da de skjønte hva som lå under havoverflaten.

SKJULER GIGANTISK VULKAN: Forskere har konkludert med at Gardner Pinnacles på Hawaii er verdens største vulkan. Foto: Wikicommons
SKJULER GIGANTISK VULKAN: Forskere har konkludert med at Gardner Pinnacles på Hawaii er verdens største vulkan. Foto: Wikicommons Vis mer

NEW YORK / OSLO (Dagbladet): På havoverflaten ser ikke Gardner Pinnacles-vulkanen - med det hawaiiske navnet Puhahonu, så stor ut. Like i nærheten nordvest i Hawaii ligger de to vulkanene Mauna Kea og Mauna Loa, som strekker seg hele 3962 meter over havet. Fram til nå har Mauna Loa hatt tittelen som verden største vulkan.

Men de to holmene, som på det høyeste bare stikker 52 meter over havoverflaten, skjuler det som viser seg å være verdens største vulkan, ifølge en ny studie publisert i Earth and Planteary Science Letters.

- Overraskende

Forskere ved University of Hawaii har studert havbunnen og funnet ut at Gardner Pinnacles, er hele 274 kilometer lang og 90 kilometer bred. Den ligger om lag 1000 kilometer nordvest for Honolulu.

- Å finne jordklodens største vulkan i det 21. århundret er en overraskende oppdagelse, men vi vet mer om overflaten på Mars enn det som finnes under havet på jordkloden. Vi oppdager fortsatt ting ved vår fysiske planet, som vi ikke visste. Det er fortsatt mye å lære om jordkloden, sier hovedforfatter av studien, Michael Garcia, til CNN.

De hawaiiske navnet, Puhahonu, kan oversettes til «skilpadde som kommer opp for luft». De små vulkaniske holmene er også kjent som Gardner Pinnacles og ble først observert av den amerikanske hvalfangeren Maro i 1820. Besetningen på et russisk skip, var de første som gikk i land i 1828.

STROMBOLI: Et vulkanutbrudd på øya Stromboli, nord for Sicilia, førte til at folk rømte for livet. Video: CNN. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Også varmest

Det finnes bare enn type plante på holmene, en urte kalt sesuvium portulacastrum. Men området har en stor mengde fisk, koraller og insekter.

En studie fra 1974 konkluderte med at Gardner Pinnacles var den største vulkanen i kjeden, men seinere studier konkluderte med at Mauna Loa var større. Nå har imidlertid forskerne forandret på konklusjonen igjen. Foruten at Puhahonu er størst, mener det også at det er den varmeste vulkanen.

- Størrelse og temperatur går hånd i hånd. En stor størrelse kommer fra varm lava, sier Garcia.

Analysen av steiner fra vulkanen viser at lavatempereaturen er på 1700 grader celsius.

VULKANSK LYN: Video fra Filippinene viser utrolig vulkansk lyn. Video: Sotiri Dimpinoudis / Twitter Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!