Gardner Pinnacles

Her skjuler verdens største vulkan seg

Forskerne fikk hakeslipp da de skjønte hva som lå under havoverflaten.

SKJULER GIGANTISK VULKAN: Forskere har konkludert med at Gardner Pinnacles på Hawaii er verdens største vulkan. Foto: Wikicommons
SKJULER GIGANTISK VULKAN: Forskere har konkludert med at Gardner Pinnacles på Hawaii er verdens største vulkan. Foto: Wikicommons Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK / OSLO (Dagbladet): På havoverflaten ser ikke Gardner Pinnacles-vulkanen - med det hawaiiske navnet Puhahonu, så stor ut. Like i nærheten nordvest i Hawaii ligger de to vulkanene Mauna Kea og Mauna Loa, som strekker seg hele 3962 meter over havet. Fram til nå har Mauna Loa hatt tittelen som verden største vulkan.

Men de to holmene, som på det høyeste bare stikker 52 meter over havoverflaten, skjuler det som viser seg å være verdens største vulkan, ifølge en ny studie publisert i Earth and Planteary Science Letters.

- Overraskende

Forskere ved University of Hawaii har studert havbunnen og funnet ut at Gardner Pinnacles, er hele 274 kilometer lang og 90 kilometer bred. Den ligger om lag 1000 kilometer nordvest for Honolulu.

- Å finne jordklodens største vulkan i det 21. århundret er en overraskende oppdagelse, men vi vet mer om overflaten på Mars enn det som finnes under havet på jordkloden. Vi oppdager fortsatt ting ved vår fysiske planet, som vi ikke visste. Det er fortsatt mye å lære om jordkloden, sier hovedforfatter av studien, Michael Garcia, til CNN.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer