Her skrev de sin siste hilsen

Var dårlig vær i området der de utenlandske turistene er funnet omkommet, sier lokalbefolkning.

SISTE HILSEN: Her på Taumvatnhytta la turistene igjen sin siste hilsen. De skulle til Heibergtunet ved Storevatn, på bildet under. Foto: Stavanger Turistforening
SISTE HILSEN: Her på Taumvatnhytta la turistene igjen sin siste hilsen. De skulle til Heibergtunet ved Storevatn, på bildet under. Foto: Stavanger TuristforeningVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Skiløperne som er funnet omkommet i Sirdal mellom turisforeningshyttene ved Taumevatn og Heibergtunet, skrev lørdag inn en hilsen i hytteboka på Taumevatn.

- I hytteboka hadde de skrevet at de var på vei til en hytte som heter Heibergtunet, som ligger ved Storevatn nord for funnstedet, forteller Per Fjeld ved Hovedredningssentralen til Dagbladet.

Leder for Felles Operativ Enhet i Rogaland Politidistrikt, Egil Eriksen, forteller at det var en turgåer som ringte fra Taulevatn turisthytte, som først meldte om ulykken. Han fortalte at han hadde funnet to forlatte skistaver, før han fant en omkommet en person som lå delvis nedsnødd.

- Da politi kom fram til stedet fant vi personen, etter en stund fant vi et telt og inni teltet lå det ennå en død person, forteller Eriksen.

Fire underskrifter Personen lå inne i en sovepose.

Han forteller at dette med stor sannsynlighet er utlendinger fordi det er funnet et kjøretøy med tyskregistrerte skilter i nærheten, og fire personer har skrevet seg inn i hytteboka i turistforeningens hytte ved Taumevatn.

- Vi har funnet en død kvinne og en død mann, den siste personen vet jeg ikke noe om på nåværende tidspunkt, sier Eriksen.

Lett terreng Det er Turistforeningen som har hytta ved Taumevatn. Fra nærmeste bilvei som ligger på Ådneram er det rundt 1,5 mil.

Heibergtunet ved Storevatn. Foto: Stavanger Turistforening
Heibergtunet ved Storevatn. Foto: Stavanger Turistforening Vis mer

- Hytta er ubemannet. Skiløypene i nærheten er godt kvistet og går i et lett og flatt terreng, men det var dårlig vær i området i helga, sier Merete Habberstad kommunikasjonsjonssjef i Den Norske Turistforeningen.

Heibergtunet er en ubemannet, selvbetjent hytte som er åpen og hvor det er mat.

- Hytta ligger lenger inn i fjellet og det er en stigning på 150 meter fra Taumevatn. På sommerstid regner man at det tar cirka tre timer mellom hyttene. Det er en stigning, men dette er familieterreng i stor grad. Slik jeg forstår det må de ha blitt overrasket av dårlig vær. Dette er virkelig tragisk, sier Kjell Helle Olsen, pressekontakt i Stavanger Turisforening som drifter hyttene.

Dårlig vær Heibergtunet er en samling på tre jakthytter som ligger to timers gange om sommeren nord for Taumevatn.

- Det har vært veldig mye vær i området de siste dagene med mye vind, snø og fokkdannelser. Vi fryktet først at de hadde gått utenfor et stup, men slik som jeg forstår det fra pressemeldingene fra politiet så må de bare ha blitt overmannet av været, sier Olsen.

Johan Eiane som driver Sageneset Feriesenter i nærheten forteller om stengte veger.

- Det har blåst en god del og snødd litt. Det betyr at når du kommer opp i rundt tusen meters høyde, så er alt hvitt. Vegen til Stavanger har vært stengt flere dager på grunn av dette, sier Eiane til Dagbladet.

Alpinanlegg og firmahytter Det finnes flere alpinanlegg, campingplasser og hoteller i området. I tillegg leier også en del europeiske firmaer hytter på fjellet i området på helårsbasis.

TRE-TIMERS TUR: Mellom de to hyttene skal det ta under tre timer å gå på ski i vanlig vær. Foto: Google maps
TRE-TIMERS TUR: Mellom de to hyttene skal det ta under tre timer å gå på ski i vanlig vær. Foto: Google maps Vis mer

- Det er ikke sikkert at dette er folk som er kjent fra hotellene her nede i dalene. Det er mange utlendinger fra flere land som kommer opp hit i feriene.