Her skriver de russiske soldatene en bombehilsen til IS. Denne er «For Paris»

Følger lang tradisjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Foran president François Hollandes tale i Versailles i forrige søndag holdt den franske kongressen ett minutts stillhet for å minnes fredagens terrorofre.

Hollande åpnet med å si ordene som skapte nye verdensnyheter:

- Frankrike er i krig.

- Drapene på 129 mennesker fredag regner vi for å være krigshandlinger. Det er handlinger gjort mot oss, et land som står for frihet.

Seinere gjorde Hollande det helt klart at Frankrike vil intensivere kampen mot IS. Han sa hevnen ville nådeløs og lovte å trappe opp de franske flyangrepene mo IS-mål i Syria i samarbeid med den USA-ledede koalisjonen.

Allerede forrige lørdag var ti franske fly i aktivitet mot IS-bastionen Raqqa, ifølge NTB.

«For Paris» Russlands president Vladimir Putin var ikke sen med å love bistand til Frankrike, og den siste uka har kamp fly fra begge nasjoner gjort en rekke tokt mot IS-styrker i Syria.

Enkelte av bombene som har blitt sluppet har fått ekstra dekor.

En youtubevideo sluppet av det russiske forsvarsdepartementet viser hvordan soldatene skriver meldinger på eksplosivene. De skriver blant annet «For Paris» og «For vårt folk».

Man kan deretter se at Su-34-jagerflyet tar av fra rullebanen med sin eksplosive og nylig påskrevne last.

«From Paris With Love» Barack Obama har også lovet å trappe opp kampen mot IS. I de påfølgende timene gikk et bilde av amerikanske Hellfire-missiler påskrevet den emosjonelle beskjeden: «From Paris With Love», viralt på Internett.


Bildene er ikke verifisert, men skal angivelig ha blitt tatt i sammenheng med opptrappingen av USAs luftangrep mot Syria, skriver The Washington Post.

Dette er ikke første gang amerikanske styrker har dekorert sine bomber med beskjeder til fienden. Dette er en vel ivaretatt tradisjon.

Tradisjonen Under andre verdenskrig ble bomber dekorert med meldinger som «Happy Easter Adolph», «Merry Xmas Adolf» og «Have you heard this? It'll kill ya». Under Vietnamkrigen dekorerte også soldatene sine hjelmer med budskap som: «Goodbye Vietnam».

I 2013 gikk et annet bilde viralt, da den første runden av USAs krig mot Afghanistan gikk mot slutten. Ei bombe ble dekorert med en såkalt «Grumpy Cat» med beskjeden «Die». I tida rett etter 9/11 ble bomber dekorert for å hedre New Yorks' politi- og brannvesen.

«NYPD says hi! God bless America».

SNAKKET OM SYRIA: Ifølge AFP snakket de to verdenslederne Vladimir Putin og Barrack Obama her om Syria. Det lille hemmelige møtet sto ikke på programmet for søndagens G20-møtet. Foto: Foto: REUTERS/Cem Oksuz/ NTB scanpix
SNAKKET OM SYRIA: Ifølge AFP snakket de to verdenslederne Vladimir Putin og Barrack Obama her om Syria. Det lille hemmelige møtet sto ikke på programmet for søndagens G20-møtet. Foto: Foto: REUTERS/Cem Oksuz/ NTB scanpix Vis mer

En annen bombe, populært kalt «The fag bomb» ble kraftig kritisert tilbake i 2001. Av bomba framgikk budskapet: «High jack this fags».

Bildet ble blant annet publisert på det amerikanske nyhetsbyrået Associated Press, som seinere beklaget seg og kalte det en «journalistisk feil». Også det amerikanske forsvaret beklaget seg overfor flere organisasjoner som reagerte kraftig på bildet.

- Vi har gitt beskjed til alle om at: «dette oppfyller ikke våre krav, gutter.» Vi ønsker at budskapet skal være positivt, og det meste av budskapet som blir skrevet er det - soldatene skriver ting som «I love NY», sa Stephen Pietropaoli i den amerikanske marinen den gang.

Nå vil angivelig altså USA sende mer «kjærlighet» til Syria - og flere «positive budskap» vil sannsynligvis prege bombenes skall.

Holdt hemmelig møte USA og Russland har helt siden borgerkrigen i Syria startet for over fire år siden, hatt helt ulik politisk og militær tilnærming. Nå mener imidlertid eksperter at det er tegn til en tilnærming, og at angrepet i Paris kan bidra til en mer samlet innsats.


Forrige søndag møttes lederne for verdens 20 mektigste land på G20-møtet i den tyrkiske feriebyen Antalya.

Bildet av USAs president Barack Obama og Russlands president Vladimir Putin, som gikk verden rundt, har underbygget det inntrykket.

Det var lenge ukjent hva de to lederne pratet om, men AFP meldte så at de holdt «konstruktive samtaler» om Syria.

Selv om Kreml meldte at USA og Russland fortsatt er uenige, er det ingen tvil om hvilket budskap dette sender ut: Når slike erkefiender kommer sammen, er det alvor.

TRADISJON I DET AMERIKANSKE MILITÆRET: Å dekorere bomber er en tradisjon i det amerikanske militæret. I 1945 poserte to amerikanske soldater med sine «påskeegg». Nå skal angivelig amerikanske bomber ha blitt dekorert med budskapet: «From Paris With Love».
TRADISJON I DET AMERIKANSKE MILITÆRET: Å dekorere bomber er en tradisjon i det amerikanske militæret. I 1945 poserte to amerikanske soldater med sine «påskeegg». Nå skal angivelig amerikanske bomber ha blitt dekorert med budskapet: «From Paris With Love». Vis mer

- Jihadistisk terror truer hele verden, ikke bare Frankrike. Dette er en krig som kommer til å ta tid, men dette er ingen krig mellom sivilisasjoner. Terroristene representerer ingen, sa Hollande.

Varsler nye angrep Ifølge Reuters har IS sluppet en ny video der de truer med nye angrep mot alle land som deltar i den amerikanskledede koalisjonen som utfører luftangrep i Syria. Washington nevnes konkret i videoen.

IS truer spesifikt med at andre vil lide samme skjebne som Paris - der 130 mennesker ble drept i seks forskjellige angrep fredag kveld.

- Vi sier til statene som tar del i korstoget at dere, ved guds vilje, vil ha en dag som Frankrike ved gud. Slik vi angrep Frankrike i deres hovedstad Paris, sverger vi på at vi vil angripe USA i deres hovedstad, Washington, sier en mann i videoen, ifølge Reuters.