Her skriver Obama verdenshistorie

USAs president Barack Obama kom idag til Hiroshima, byen der USA skrev historie ved å slippe atombomben.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det skulle gå nesten 71 år før en amerikansk president hadde baller til å minnes de døde for en av verdens verste forbrytelser i krig.

- På en lys, skyfri morgen falt døden ned fra himmelen og verden var endret. Et lysglimt og en vegg av ild ødela en by og viste at menneskeheten har muligheten til å ødelegge seg selv, sa Bareck Obama da ha talte på stedet der den første atombomben traff.

Ingen unnskyldning Obama vil ikke be om unnskyldning for bomben som drepte 160 000 mennesker da president Harry S. Truman bestemte seg for å bruke atombombe mot hovedsaklig sivile mennesker i Hiroshima. Men det er vanskelig å se på den amerikanske presidentens besøk som noe annet enn et anti-krigs-statement.

- Hvorfor kommer vi til dette stedet, til Hiroshima? Vi kommer for å huske de forferdelige kreftene som ble sluppet løs for ikke så veldig lenge siden. Vi kommer for å sørge over de døde, deres sjeler snakker til oss og ber oss om å se innover for å se hvem vi er og  hva vi kan komme til å bli, sa Obama i sin tale.

Obama kommer til Hiroshima sammen med den japanske statsministeren Shinzo Abe. Etter 2. verdenskrig har 11 amerikanske presidenter før Obama ugått Hiroshima. Rett før avreisen til Hiroshima sa Obama dette om sitt besøk:

Obamas ord «Jeg vil ikke karakterisere hvordan andre presidenter tenkte om disse sørsmålene. Jeg kan fortelle hvordan jeg tenker, og det er at det å slippe atombomben, det å blande inn kjernefysiske våpen, var et vendepunkt i moderne historie. Det er noe vi alle må forholde oss til på en eller annen måte.

Det er åpenbart ikke så langt framme i menneskers tenking som det var under Den kalde krigen, på en tid da våre foreldre og besteforeldre krøp sammen under skrivebord i regelmessige øvelser. Men kjernefysisk krig som en mulighet fortsetter å være noe som jeg tror finnes et sted bak i vår fantasi. Jeg tror at en del av grunnen til at jeg drar er fordi jeg enda en gang vil understreke den faktiske risikoen som finnes og følelsen av uro vi alle bør ha.

Så det er ikke bare for å minnes de fryktelige ofrene under 2. verdenskrig og de utallige uskyldig døde på mange kontinenter, men det er også for å minne oss selv om at jobben ikke er gjort når det kommer til å redusere konflikter, bygge institusjoner for fred, og redusere utsiktene til en kjernefysismk krig i framtida».

Balansert tekst Det er ingen enkel jobb for den amerikanske presidenten å tale ved Atombombekuppelen, minnesmerket for ugjerningen for 71 år siden.

På den ene siden skal han vise seg fram som atomnedrusteren, presidenten med visjoner om en atomvåpenfri verden. På den annen side må han ikke tråkke konservative amerikanere for mye på tærne. For dem er Hiroshima ennå historien om bomben som avsluttet 2. verdenskrig, og førte til Japans kapitulasjon.

HER SKRIVER HAN HISTORIE: Fredag morgen norsk tid landet president Barack Obama i Hiroshima - og går med det inn i verdenshistorien. Foto: NTB Scanpix
HER SKRIVER HAN HISTORIE: Fredag morgen norsk tid landet president Barack Obama i Hiroshima - og går med det inn i verdenshistorien. Foto: NTB Scanpix Vis mer
GOD DAG: Obama hilser korrekt på vei ut av helikopteret. Foto: NTB Scanpix
GOD DAG: Obama hilser korrekt på vei ut av helikopteret. Foto: NTB Scanpix Vis mer