Her skriver supersmarte Sterling hundehistorie

For første gang har forskerne klart å dokumentere «verktøybruk» blant hunder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Evnen til å bruke verktøy har lenge vært holdt fram som selve hovedskillet mellom mennesker og dyr, men atferdsforskere har vist at aper, delfiner, elefanter, blekkspruter og en rekke fuglearter alle har evnen til å benytte verktøy. Til og med noen fisker er i stand til å benytte objekter de finner til å løse oppgaver, skriver forskning.no.

Nå kan det se ut til at hunder kan føyes til lista, ifølge forskere ved Dingo Discovery and Research Center i Toolern Vale i Australia.

I et forsøk plasserte forskerne en rekke eksemplarer av «urhunden» dingo i et bur med noen skikkelige godbiter hengende akkurat litt for høyt til at hundene klarte å nå dem.

I videoen forskerne har publisert i tidsskriftet New Scientist ser man dingoene forgjeves forsøke å nå godbiten, men etter en liten stund skriver hannen Sterling hundehistorie. Han tusler bort til bordet forskerne har plassert på andre siden av buret, drar det bort til godbiten, klatrer opp og snapper til seg godbiten, mens alle kameratene står slukøret og ser på.

- Han klarer å bruke bordet som et middel for å nå målet. I den forstand er bordet et verktøy, sier Bradley Smith, hovedforfatteren av artikkelen i New Scientist.

Ifølge forskerne er vidoen av Sterling helt spesiell.

- Det kan være første gang noen har klart å dokumentere spontan verktøybruk blant hunder. Spontan redskapsbruk er det motsatte av tillært atferd, Sterling kom selv fram til løsningen på problemet, skriver forskerne.

Sterling imponerte ikke bare ved å bruke bordet for å skaffe seg godteri, i et annet forsøk flyttet han på et hundebur klatret opp for å få bedre oversikt.