Her skrur pleieren av respiratoren til lamme Jamie Merrett (37)

Så fikk hun panikk. Nå er 37-åringen hjerneskadd i tillegg til å være lam fra halsen og ned.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Jamie Merrett fra Wiltshire i England ble lam fra halsen og ned i en bilulykke i 2002. Siden den gang har han klart å snakke, gjøre enkle ærend, samt styre rullestolen sin ved hjelp av en stemmestyrt datamaskin.

Men Jamie var ikke fornøyd med behandlingen han fikk av hjemmesykepleien fra det private firmaet «Ambition 24hours», som ga helsetjenester på vegne av NHS - det statlige helsevesenet - i området.

Han var spesielt bekymret for pleiernes manglende kunnskap om respiratoren hans, derfor skrev han flere eposter til firmaet, uten at han fikk noen respons.

Uten oksygen i 21 minutter Derfor satte han opp et skjult kamera, for å samle bevis. Kun få dager seinere gikk det alvorlig galt. Dette skriver BBC.

Violeta Aylward fra «Ambition 24hours» skrudde ved en feiltagelse av Jamies livsnødvendige respirator. Men pleieren hadde ingen aning om hvordan hun skulle skru den på igjen, eller bruke den manuelle backupløsningen. Dermed fikk ikke Jamie oksygen før ambulansepersonell kom til stedet etter 21 minutter.

Dermed gikk Jamies liv fra vondt til verre. Han var lam fra halsen og ned, nå er han i tillegg mentalt på nivå med et barn.

- Ikke noe liv - Han har ikke noe liv lenger. Han er veldig hjerneskadet i forhold til hvordan han var før ulykken. Han var en svært intelligent mann du kunne ha dype samtaler med, nå er det bare svært enkle beskjeder, sier Jamies søster til BBC.

Ulykka skjedde i januar 2009. Nå, nesten to år etter at Jamies liv ble kraftig forverret, kjemper de for at noen må stilles til ansvar for hva som skjedde.

Ifølge en kilde BBC har snakket med var byrået «Ambition 24hours» fullt klar over at Jamie var avhengig av pleiere som kunne bruke respiratoren. De var også klar over at de ikke hadde systemer som sikret at pleiere med denne kompetansen var hos den pleietrengende mannen.

Privat «omsorg» - Dette er det verste overtrampet jeg har sett av en pleier. Ingen har heller innrømmet noen feil heller, nesten to år etter ulykka forsøker vi å få noen til å påta seg ansvaret for ulykka, sier Jamies advokat, Seasmus Edney, til BBC.

NHS, det offentlige helsevesenet i England, som leide inn «Ambition 24hours», sier at de har bedre systemer på plass nå.

- Vi har satt inn en rekke tiltak for å sikre oss at dette ikke kan skje igjen. Siden saken er under etterforskning, kan vi ikke uttale oss noe mer nå, sier en talsmann for NHS.

PS! Se video av Violeta som skrur av respiratoren og får panikk hos BBC.

FAKSIMILE: Pleieren får panikk når hun ved en feiltakelse skrur av respiratoren.
FAKSIMILE: Pleieren får panikk når hun ved en feiltakelse skrur av respiratoren. Vis mer