PAKKET INN: Flere av stasjonene i New York er enten pakket inn som Lenox Terminal i Harlem, eller de er oversvømmet av de enorme vannmassene. Foto: MTA / EPA / NTB SCANPIX
PAKKET INN: Flere av stasjonene i New York er enten pakket inn som Lenox Terminal i Harlem, eller de er oversvømmet av de enorme vannmassene. Foto: MTA / EPA / NTB SCANPIXVis mer

Her skulle 5,3 millioner kjørt T-bane i dag

- Den verste katastrofen på 108 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hver dag går 5,3 millioner mennesker inn på togene i undergrunnsanlegget i New York, et av verdens mest omfattende kollektivsystemer.

I går ble det stengt på grunn av stormen «Sandy».

Og det er ikke kjent når undergrunnen vil åpne igjen.

Over 400 stasjoner - Undergrunnen er 108 år gammel, men vi har aldri opplevd en katastrofe som denne, sier metrosjef Joseph J. Lhota i en pressemelding.

Metroen har over 400 stasjoner, og flere av dem er bortimot totalskadd.

SE VANNET SOM FOSSER INN: Dette overvåkingsbildet er tatt på Hoboken-stasjonen i New Jersey. Foto: AFP / NTB SCANPIX
SE VANNET SOM FOSSER INN: Dette overvåkingsbildet er tatt på Hoboken-stasjonen i New Jersey. Foto: AFP / NTB SCANPIX Vis mer

For da vannmassene strømmet inn fra Atlanterhavet fylte det ikke bare gatene på Manhattan og i de andre bydelene, det fosset også ned i undergrunnen.

Trær er revet ned og falt over skinneganger og ledninger. Tunneler og stasjoner er oversvømt.

- Det er kaos over hele linja, sier Lhota.

Tilbake til normalen I løpet av tirsdagen vil myndighetene få bedre oversikt over hvor omfattende skadeomfanget er.

- Vi er i startfasen nå, hvor vi skal undersøke omfanget og begynne å reparere. Vi skal bygge opp igjen systemet, sånn at vi kan hjelpe New York tilbake til normalen så raskt som mulig, sier metrosjefen.

Også veinettet i og rundt New York er kraftig ødelagt, og bruer er stengt. Det er derfor vanskelig å komme seg til og fra Manhattan.

Totalt er 15 500 flyvninger kansellert som følge av uværet. 5700 av dem i dag. De tre hovedflyplassene tilknyttet New York forblir stengt utover. Man håper å være i gang med avganger igjen onsdag ettermiddag.

President Barack Obama har erklært nasjonal katastrofe i New York by, Long Island, og åtte fylker i New Jersey. Det frigjør statlige tilskudd til de som er rammet i områdene.