Her skulle bryllupet feires

Slik så det ut i festlokalet få timer før Mirielle og Roy Hansens bryllupsgjester skulle sette seg til bords i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alt var ordnet. Bryllupskaka sto på kjølerommet. 50 kilo finnbiff fra Kautokeino var i hus. Drikkevarer likeså. Festbordet til 86 middagsgjester sto ferdig pyntet. Gavebordet var fylt av gaver. Så brant selskapslokalet ned.

- Jeg trodde det var en spøk. Men huset sto der og brant, sier Mirielle Hansen.

Bryllupsfeiringa til 33-åringen og Roy Hansen (41) kunne ikke fått en verre start. Brannen ved Prinsdal og Hauketo Velforenings hus i Oslo ble oppdaget natt til i går, et halvt døgn før kjæresteparet skulle bli mann og kone.

Få timer i forveien hadde det vordende brudeparet og deres familier gjort unna forberedelsene. Alt var klart for en heidundrende bryllupsfeiring med 86 middagsgjester og 150 festdeltakere.

Gjester hadde kommet tilreisende fra Nordkapp, Kautokeino, Hammerfest, Stavanger, Bergen, Kongsvinger og Sverige.

Ingenting kunne gå galt. Men så skjedde det utenkelige.

Sjokket

Klokka halv to natt til i går fikk bruden høre at det brant i festlokalet. Da var det elleve og en halv time til hun skulle stå foran presten i Vålerenga kirke, og 15 timer til gjestene skulle sette seg til bords.

- Jeg kjørte dit og så huset brenne. Men jeg trodde ikke det jeg så. Etterpå fikk jeg sjokk, sier Mirielle.

Flammene og røyken gjorde det umulig å ta seg inn i festlokalene. Det var bare å vente og se hva politiet kunne hente ut. Det ble ikke mye.

- Jeg satt våken hos foreldrene mine hele natta. Gråt og gråt. Dette skulle være natta da roen senket seg. Ti måneders forberedelser, arbeid og forventning gikk opp i røyk. Tanken på å skape et nytt bryllup på noen timer gjorde meg kvalm og maktesløs, forteller Mirielle.

Bare maten hadde tatt uker å ordne til. Et slaktet reinsdyr var sendt til Oslo fra brudens slekt i Kautokeino. Her ble den skavet opp, tilberedt og foredlet til 50 kilo med finnbiffgryte.

Opp i røyk

Finnbiffen brant opp. Det samme gjorde forrett, dessert og åtte kaker - deriblant bryllupskaka.

400 halvflasker med øl samt et ukjent antall liter vin og brennevin ble også flammenes rov.

Mirielles og Roys familie hadde brukt 80000 kroner på feiringen. Alt gikk tapt.

Flere presanger var levert og sto på gavebordet - klare til å bli åpnet. Flere presanger ble aldri åpnet. De brant opp.

Ulykke på ulykke

Dagbladet hadde første kontakt med bruden klokka halv ti i går morges. Da satt hun i bakrommet ved et parfymeri nær Bislett, hvor hun fikk lagt på sminke og ordnet håret.

Egentlig var det ikke her hun skulle sminkes og ordnes. Men da hun - etter ei søvnløs natt - kom til frisersalongen hun hadde fått låne ved Holmlia, passet ikke nøklene. En ulykke kommer sjelden alene.

Og apropos ulykker. Se på denne lista:

  • For tre uker siden døde faren til brudgom Roy. Han hadde gledet seg stort til bryllupet.
  • For få dager siden ble Mirielles søster, som skulle være forlover, innlagt på sykehus med lungebetennelse og 40,2 i feber.
  • Og samtidig som festlokalet brant, snublet en av de langveisfarende bryllupsgjestene i trappa et annet sted i Oslo. Det gikk ille for lederen i Kautokeino Ungkarsforening, Nils Mattis Buljo. I fallet brakk han armen, kuttet opp kneet og slo ansiktet gult og blått.

Nedsotet

Men nå fikk altså Mirielle kosmetisk behandling. Det trengtes. Ei natt med gråt uten søvn hadde satt spor.

Nå var det tre timer til hun skulle kjøres til Vålerenga kirke for å giftes bort.

Fortsatt var ingenting i orden. Ikke noe festlokale. Ingen bryllupsmiddag. Ingen drikkevarer.

Alt som kunne berges fra åstedet, var et hefte med svidde bryllupssanger og noen presanger som krimteknikerne fra politiet bar ut.

Dagbladets bilder fra døråpninga viser et festpyntet lokale med glass på bordene. Men alt er svart av sot. Den brente lukten stikker i nesa.

Endelig lysning

Klokka er blitt nesten tolv. En time til vielse. Dagbladet slår følge med en nå hårfin Mirielle hjem til mamma og pappa på Holmlia. Nå skal hun inn i brudekjolen. Hun kjederøyker. Mamma Wenche er om mulig enda mer stresset og oppkavet enn datteren.

Men galgenhumoren sitter løst. Mirielle fyrer på en ny sigarett, pappa Asbjørn slår ut med armene og roper:

- Men det må jo bli bryllup! Vi må danse!

Så ringer brudgommen. Roy er drosjesjåfør ved Oslo Taxi og kjenner folk. Nå har han snakket med Tord Huse og Egil Storlien, som driver Kristiania Bar & Café på Østbanehallen.

Tord og Egil skjønner fortvilelsen og har store hjerter. De sier ja til Roy.

Snart er det Mirielles tur til å gi Roy sitt ja. Vielsen er en halvtime unna. Mat er et uløst problem. Mirielle blir kjørt i Rolls-Royce til Vålerenga kirke.

En halvtime seinere er paret gift. Utenfor kirka hylles de av gjestene. Men stemningen er trykket...

KLART TIL FEST - NESTEN: Festlokalet på Holmlia tidlig i går formiddag. Alt er tilsynelatende klart til fest, men hele lokalet er nedsotet og stinker. Som et spøkelseshus.
GAME OVER? Her står Mirielle og Roy Hansen - så nygift som overhodet mulig - utenfor de utbrente selskapslokalene. Det er tre timer til bryllupsmiddag. Alt er fortvilt og usikkert.
FORTVILET PAPPA: Mirielle røyker i ett kjør, ingenting er avklart, og pappa slår dramatisk ut med armene: - Det må jo bli bryllup!
GIFT:</B> Mirielle og Roy hylles av gjester utenfor kirka, men stemningen er trykket...