- Her skulle du ha vøri, Carl!

HELL (Dagbladet): Carl I. Hagen burde tatt en studietur til Hell for å se hvordan et politisk parti håndterer bråk uten å ty til eksklusjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SVs landsmøte er tumleplass både for Kristin Halvorsen og en organisert opposisjonsgruppe. Men Halvorsen kan ikke kaste «SV-nettverket» ut av partiet. SV har nemlig ingen eksklusjonsparagraf.

- Det kan ikke SV ha. Partiet ble dannet etter at Ap's hardtslående partisekretær Haakon Lie hadde ekskludert partifeller med hård hånd, sier partiveteran Stein Ørnhøi til Dagbladet.

Han ser klare likhetstrekk mellom Carl I. Hagens herjinger i Frp og Haakon Lies beinharde kjør mot venstresiden i Ap i åra 1958 til 1961, da Ap-ledelsens maktdemonstrasjon endte med dannelsen av Sosialistisk Folkeparti.

Fraksjonsvirksomhet

- Carl I. Hagen er helt Haakon Lie når det gjelder eksklusjoner, mimrer Stein Ørnhøi. Han er glad for at partiet fra første dag satset på partidemokrati og beintøffe diskusjoner, framfor eksklusjoner.

Dermed står SV-medlemmer fritt til å drive regulær fraksjonsvirksomhet. Det gjøres også til gagns. I 1999 dannet opposisjonelle partimedlemmer et eget SV-nettverk, som har som formål å korrigere SV-ledelsen i viktige politiske spørsmål.

- Å drive gjennom sine beslutninger med terror og redsel, er ikke rette måten å gjøre det på. I SV ønsker vi å føre en debatt mellom selvstendig tenkende mennesker, sier Kristin Halvorsen, men hun legger ikke skjul på at det koster. Først og fremst fordi stridigheter noen ganger tar fokus bort fra politiske spørsmål.

Årets landsmøte viser hvordan den etablerte opposisjonsgruppa griper inn i partiets arbeid.

Opposisjonen er motstander av Halvorsens ønske om å samarbeide med Ap og Sp etter høstens valg, den har levert en lang harang av mindretallsmerknader til programmet, og ønsker helt andre personer til nesten alle posisjoner i partiet.

Opposisjonen vekk?

En av dem som ønskes bort, er nestleder Øystein Djupedal.

Knut Kjeldstadli, som sto sentralt da nettverket ble dannet for to år siden, sier til Dagbladet at sentralstyret har bedt dem om å legge opposisjonsgruppa ned etter landsmøtet, men han er ikke sikker på at det er rette veien å gå.

- Det kommer an på hvordan dette landsmøtet forløper, sier han. Det betyr at nettverkets medlemmer stiller betingelser om gjennomslag først og fremst i noen viktige politiske saker, men også i noen personvalg-spørsmål.

Men Kristin Halvorsen vil de ikke bytte ut.

I går tok hun landsmøtet med storm. Men uten å komme inn på de spørsmålene det er størst strid om.

<B>IKKE TERROR:</B> - Å drive gjennom sine beslutninger med terror og redsel er ikke rette måten å gjøre det på. I SV ønsker vi å føre en debatt mellom selvstendige tenkende mennesker, sier Kristin Halvorsen. I midten Inge Ryan, til høyre Øystein Djupedal.