Her skulle Erna Solberg hatt årets julebord. På grunn av Victor Norman har hun avlyst.

Erna Solberg tar lærdom av Victor Normans praksis med dyre middager for ledelsen i departementet. Hun avlyser nå det årlige lutefisklaget, som i flere år har oversteget grensene for hva som er tillatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Departementet hadde i år bestilt bord på Stortorvets Gjæstgiveri 9. desember. Nå må de finne en billigere måte å markere innsatsen for statsråden på. Det kom fram da Dagbladet spurte kommunalminister Erna Solberg (H) i går om hun praktiserte de samme reglene for bevertning og representasjon som statsråd Norman. Hun slår fast at det er ulik praksis i departementene.

- I lys av Norman-saken avlyser Kommunaldepartementet vår ti år lange juletradisjon med et lutefisklag, som departementsråden holder for dem som jobber tettest sammen med statsråden. Grunnen er at middagen er i gråsonen for hva regelverket tillater, sier Erna Solberg til Dagbladet.

I fjor spiste hun og 14 andre i toppledelsen sammen med sine sekretærer og informasjonsrådgivere for 16000 kroner på Det Gamle Rådhus 3. desember. Det var langt over maksimumssatsene på 880 kroner per person for representasjon for «spesielle arrangementer».

- Det er grunn til å tro at departementet har oversteget grensen tidligere også, konstaterer Solberg.

I tillegg til den åpenbare overskridelsen av maksimumssatsene, setter hun også spørsmålstegn ved om regelverket overhodet tillater slike interne middager på statens bekostning.

Praktisert ulikt

- Viser ikke avbestillingen at kritikken mot Normans forbruk er riktig?

- Nei, ikke nødvendigvis. Det viser at vi har praktisert regelverket ulikt. Denne middagen er ikke sammenliknbar med Norman sine, fordi dette har vært et velferdstiltak for dem som jobber mest med statsråden.

- Er du enig med Norman i at man har rett til å spandere 880 kroner per ansatt?

- Det er avhengig av hvilken sammenheng det gjøres i. Hvordan reglene skal forstås, går fram av brevet fra Statsministerens kontor. Det sier at statsråden må utvise skjønn.

- Har du blitt mer kritisk til dette etter Norman-bråket?

- Ja, vi har selvfølgelig en større oppmerksomhet om reglene for bevertning og representasjon. Men jeg forutsetter at departementet råder meg om hva som er innenfor og utenfor regelverket. Det er umulig for en statsråd å ha oversikt over det til enhver tid. Derfor spør jeg embetsverket om det. Det gjorde jeg lenge før Norman-saken ble kjent.

- Mener du det er blitt et hysteri rundt hva politikere kan tillate seg å spise for?

- Jeg synes en åpen og kritisk presse skulle ha fortalt hva de selv bruker på julebord, særlig når vi vet hvor mye representasjonsutgifter journalister har. Dere sier at det er forskjell på politikere og andre. Men dere bruker penger som potensielt kunne vært betalt i skatt, siden dere tar av overskuddet til bedriften. Det er greit at dere passer på oss, men nitidigheteten, fokuset og oppmerksomheten er helt ute av proporsjoner i forhold til disse menneskene, som jobber betydelig mer enn de får betalt for. Den kritiske pressen viser her sin totale ukritiskhet, mener Solberg.

Ingen nedgang

- Det er synd at hun og de andre ikke kommer, men alle gjester er like viktige for oss, sier bookingansvarlig Lise Moe på Stortorvets Gjæstgiveri. Hun har ikke merket noen nedgang i bestillingene fra statlige etater etter avsløringene av Normans restaurantregninger.

- Det er vanskelig å holde seg under 880 kroner per person på lutefisklag. Har dere vurdert å sette ned prisen for å unngå avbestillinger fra staten?

- Nei. Vi har rikelig med gjester, og vi er ikke avhengige av de statlige. Det er ikke de som utgjør hoveddelen av klientellet, sier Moe.

God på Skavlan

Mens Erna Solberg tar konsekvensen av kritikken mot Norman, bagatelliserte partileder Jan Petersen saken på pressekonferansen etter sentralstyremøtet i Høyre i går. Han gjentok at Carl I. Hagens påstander bare er et uttrykk for kjedsomhet.

- Saken er inne i sin avsluttende fase. Grunnen til at Hagen fortsetter kjøret, er at han ikke har så mye annet å gjøre, sa Petersen.

- Var Normans pressekonferanse forrige fredag vellykket?

- For alle som så Skavlan fredag, er svaret ja. Han kom godt igjennom med sine følelser av å ha blitt tråkket for nære. Man må være utenfor den politiske sfæren for å skjønne det.

DROPPER LUTEFISKEN: I fjor spiste statsråd Erna Solberg og 14 fra hennes departement lutefisk med tilbehør for 16295 kroner...
...på Det Gamle Rådhus i Oslo. I år skulle de egentlig opprettholdt tradisjonen her på Stortorvets Gjæstgiveri. Det blir det ingenting av.