Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her skulle han dø

Her traff bombene som i går ble sendt mot al-Mansour-distriktet i Bagdad. De skulle ta livet av Saddam Hussein og hans to sønner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går var amerikanerne til å begynne med sikre på at han var blitt drept i angrepet.

- Nå har vi sjansen til å ta Saddam, var beskjeden til B1-bombeflyet som 12 minutter seinere angrep boligområdet hvor Saddam Hussein angivelig skulle være i en bunker under en restaurant, sammen med sine sønner og flere andre i toppledelsen. Minst 14 sivile ble drept.

Presisjonsbomber

Bombeflyet brukte fire 1000-kilos presisjonsbomber med en voldsom sprengkraft, spesialbygd for å ødelegge underjordiske bunkere.

Da bombeflyet forlot området, etterlot det seg et 18 meter dypt, rykende krater. Tre hus ble jevnet med jorda, og 20 andre fikk store skader. Appelsintrær ble rykket opp med rota, og lå spredt i gatene sammen med knuste møbler og klær. - Vi hadde pålitelig informasjon om et møte med regimets ledere i går. Vi tror angrepet var effektivt og ødela målet, sa brigadegeneral Vincent Brooks på en pressekonferanse i Qatar.

- Når det gjelder de som var inne i bygningene, og hvordan deres tilstand er, vil det ta litt tid før vi kan si noe sikkert om det, sa Brooks.

Britiske etterretningskilder hevdet imidlertid i går, ifølge BBC, at Saddam Hussein ikke ble drept i angrepet.

Restauranten

Mandag kveld sa en amerikansk tjenestemann ifølge AP at målet for bomberaidet var en restaurant. Han navnga ikke restauranten, men i dette overklassestrøket skal det bare være en kjent restaurant, al-Sa'aa. Den ligger rundt 100 meter fra bygningene som ble truffet av bombene, og i går var restauranten tilsynelatende nærmest uskadd, bortsett fra at vinduene var blåst ut, ifølge AP.

Selv om Pentagon i går «mistenkte» at Saddam Hussein ble drept, heter det nå at «det gjenstår mye graving og DNA-testing» før man kan si noe sikkert.

Det var imidlertid ikke iverksatt noen spesielle sikkerhetstiltak fra invasjonsstyrkene i området i går. Ifølge Associated Press hadde reportere ingen problemer med å ta seg inn dit, følge redningsarbeidet og snakke med beboerne.

Solid etterretning

Pentagon fastholdt i går at de var sikre på at Saddam Hussein og hans sønner var i bygningen som ble bombet.

Iraks FN-ambassadør, Mohammed Al-Douri, sa i går at han var sikker på at Saddam Hussein fortsatt var i live. Iraks informasjonsminister Mohammed Saeed al-Sahaf kommenterte imidlertid ikke Saddam Husseins skjebne da han møtte pressen i går.

Og om Saddam Hussein er død eller levende, fortsetter jakten.

RUINHAUG: Her slapp amerikanerne fire 1000-kilos presisjonsbomber som skulle drepe Saddam og hans sønner. Bombeflyet etterlot seg et 18 meter dypt, rykende krater.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media