STORT OMFANG: Populære stender i Hellas er tilsølt av olje. Dette får miljøbevegelsen til å rase mot myndighetene. Video: TOMI LOD / UP DRONES / AP / NTB Scanpix Vis mer

Her skyller oljesølet inn i ferieparadiset. Nå raser miljøbevegelsen: - Utrolig

Populære strender utenfor Aten er tilsølt med olje, fem dager etter at et tankskip sank i området. Miljøvernere refser myndighetene for å reagere for seint.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere strender utenfor hovedstaden er nå stengt etter at sanden er dekket av tykk olje. Fiskere er samtidig blitt bedt om å unngå de tilsølte områdene.

Miljøvernere mener saken viser at greske myndigheter ikke engang er i stand til å takle et mindre oljeutslipp.

Se det store omfanget i videoen øverst i saken.

- Denne oljelekkasjen skjedde i nærheten av landets største havn, bare noen kilometer fra operasjonssenteret til departementet som er satt til å håndtere slike katastrofer, sier Dimitris Ibrahim, kampanjeleder i Greenpeace i Hellas, til nyhetsportalen in.gr.

- Utrolig

WWF Hellas slutter seg til kritikken.

- Det er utrolig at Hellas, et land med mange tankskip i sine farvann, har vist seg å være ute av stand til å takle det som i utgangspunktet var en liten hendelse, sier leder Dimitris Karavelas til Skai TV.

Oljesølet rammet søndag strender på øya Salamina rett utenfor Aten, men myndighetene var sikre på at vinden var så svak at det ikke ville spre seg.

Men torsdag hadde oljen nådd den velstående forstaden Glyfada sørøst for Athen, og den truet populære strender i Voula og Vouliagmeni.

- Ingen trodde oljen ville nå oss, sier ordføreren i Glyfada, Giorgos Papanikolaou.

På Salamina har ordføreren erklært at øya er rammet av en større miljøkatastrofe.

Krever ministers avgang

Opposisjonspartiet Nytt demokrati krever nå at skipsminister Panagiotis Kouroublis går av. Da tankskipet sank søndag, deltok han på en shipping-konferanse i London. Først flere dager seinere kom han tilbake til Hellas.

Torsdag besøkte han tilsølte strender, samtidig som han insisterte på at myndighetene gjør alt de kan for å rydde opp. Alt vil være renset om 20–25 dager, framholdt han.

Tankskipet Agia Zoni II sank søndag utenfor Salamis mens det lå for anker. Årsaken er fortsatt ukjent. Det 45 år gamle fartøyet hadde om lag 2.500 tonn drivstoff om bord. Kapteinen og førstemaskinisten var de eneste om bord, og begge to en nå siktet for uaktsomhet.

(©NTB)

VERDENS MEST FORURENSEDE: Ubebodde Hendersonøya i det sørlige Stillehavet er på Unescos verdensarvliste. Da australske forskere ankom øya i 2015 ble de målløse over tilstanden på øya. Video: Jennifer Lavers / AP Vis mer