Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her skyter de mot demonstrantene

Opptil 37 skal ha blitt massakrert av syriske sikkerhetsstyrker under demonstrasjon i Deraa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dødstallene varierer etter at syriske sikkerhetsstyrker åpnet ild under en demonstrasjon i den sørlige byen Deraa i natt. Det høyeste tallet så langt er 37, skriver BBC News.

- Man visste ikke hvor kulene komme fra. Ingen kunne frakte bort de falne, sier en demonstrant.

ABC News' korrespondent forteller at snikskyttere var utplassert på hustakene og plaffet løs på folkemengden.

Flere hundre Flere hundre mennesker hadde samlet seg ved Omari-moskeen for å hindre myndighetene i å gå inn i moskeen, som har vært et samlingssted for demonstranter under den snart ei uke lange uroen i byen. Natt til i går ble minst seks sivile drept av sikkerhetsstyrkene inne i moskeen.

Øyenvitner forteller at strømmen ble tatt rett over midnatt, og at politiet begynte å kaste tåregass og skyte med skarpt rett inn i folkemengden. Videoen over viser kaoset som fulgte, og man hører en rekke skudd.

En menneskerettsaktivist betegner skytingen som en massakre på fredelige, forsvarsløse og uskyldige sivile.

- De utfører sivil ulydighet, og har ikke engang steiner å forsvare seg med, sier aktivisten, som hevder han kan framvise ei liste med navnene på alle de 37 drepte.

- Væpnet gjeng Statlig syrisk TV melder imidlertid at «en væpnet gjeng» opererer med moskeen som base, og viste bilder av våpen og ammunisjon som angivelig var funnet der. Det blir også hevdet at gjengen hadde kidnappet barn for å bruke dem som menneskelige skjold.

VENNER: Bashar al-Assad og Muammar Kadhafi under en konferanse i 2006. Nå har begge statsoverhodene store problemer å hanskes med på hjemmebane. Foto: KHALED EL FIQI/EPA/SCANPIX
VENNER: Bashar al-Assad og Muammar Kadhafi under en konferanse i 2006. Nå har begge statsoverhodene store problemer å hanskes med på hjemmebane. Foto: KHALED EL FIQI/EPA/SCANPIX Vis mer

AP melder at vitner forteller at en rekke sivile også ble skutt under en minnemarkering for dem som døde i skytingen natt til i går. Blant ofrene skal det være en gammel mann og ei tolvårig jente.

Demonstrantene oppfordrer nå til en massemarkering over hele Syria i morgen, skriver Al Jazeera.

Demonstrasjonene i sunnidominerte Deraa retter seg mot president Bashar al-Assad og hans styre; al-Assad-familien har styrt Syria med jernhånd i over 40 år, først ved faren Hafez og de siste elleve åra Bashar.

Under regimet har Syria utøvd sterk innflytelse på bl.a. nabolandet Libanon, og al-Assads nærmeste medarbeidere mistenkes for å stå bak drapet på statsminister Rafiq al-Hariri i 2005.

- VÆPNET GJENG: Menneskerettsaktivister betegner demonstrantene i Deraa som fredelige aktivister, president Bashar al-Assad kaller dem en væpnet gjeng. Foto: HUSSEIN MALLA/AP/SCANPIX
- VÆPNET GJENG: Menneskerettsaktivister betegner demonstrantene i Deraa som fredelige aktivister, president Bashar al-Assad kaller dem en væpnet gjeng. Foto: HUSSEIN MALLA/AP/SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling